GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kutleša: Pristiglo više od 6.000 zahtjeva poduzetnika za naknadu fiksnih troškova

Kutleša: Pristiglo više od 6.000 zahtjeva poduzetnika za naknadu fiksnih troškova
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 21:08
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša izvijestio je u utorak kako je do sada podnijeto nešto više od 6.000 zahtjeva za isplatu naknada poduzetnicima za fiksne troškove te dodao kako će se taj broj sigurno i dalje povećavati.

Potporu u plaćanju dijela ili svih fiksnih troškova struje, vode, interneta, zakupa i slično do danas je zatražilo više od 5 tisuća i 600 poduzetnika. U Poreznoj upravi obrađeno je i prihvaćeno gotovo 80 posto tih zahtjeva u iznosu od 46 i pol milijuna kuna. U odnosu na prosinac, kada su troškovi za koje se traži potpora morali biti plaćeni, novost je da sada poduzetnici mogu račune platiti u roku od 8 dana od isplate nadoknade, ako to nisu učinili prije podnošenja zahtjeva.

- Do sad smo imali nešto više od 6 tisuća zahtjeva, danas poslijepodne. Taj broj do 15. veljače za prosinac sigurno će se povećati. Naša očekivanja su bila od 16-20 tisuća zahtjeva za naknadu djela ili svih plaćenih fiksnih troškova. Donesena je nova uputa za siječanj, od 15. veljače do 15. ožujka novi zahtjevi s novim pravilima, gdje će se moći dobiti naknada. Onda će biti omogućeno plaćanje poslije dobivanja naknade, rekao je Božidar Kutleša.

Rekao je kako sve podatke koje Porezna uprava razmjenjuje s HZZ-om idu na vrijeme, naknade isplate vrši HZZ.

- Sredstva su osigurana i ne očekujemo probleme u isplati naknade, dodao je.

Kutleša je istaknuo kako se digitalizacija odvijala prije pandemije, te da su nedavno imali milijuntog korisnika e-Porezne.

- Kroz sve što smo radili pokušali smo animirati naše građane i poduzetnike u korištenju sustava Porezne uprave. Planiramo kroz daljnje projekte m-porezna, mobilna aplikacija koja će sve što postoji u e-Poreznoj omogućiti na mobilnim uređajima. Imamo i drugih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, rekao je.

- Time smanjujemo potrebu dolaska u Poreznu upravu i epidemiološke ugroze, dodao je.

U siječnju u svim djelatnostima u odnosu na siječanj prošle godine, zabilježen je pad broja računa za 25 posto, iznos računa je niži za 10 posto. Za veljaču, podaci su nešto bolji. Pad broja računa je 10,12 posto dok je iznos računa niži za 2,5 posto. U trgovinama na veliko i malo, padovi su beznačajni što se tiče veljače.

- U ugostiteljstvu je najveći pad. S obzirom na to da je ugostiteljstvo zatvoreno mjerama Stožera, osim dostave hrane, tu je pad broja računa na razini 80 posto, dok je iznos računa manji za 70 posto, rekao je Kutleša.

Rekao je kako je Porezna uprava krenula s fiskalizacijom samoposlužnih uređaja od veljače ove godine.

- Registrirano je preko 19 tisuća samoposlužnih aparata. Preko 80 posto ih je ušlo u fiskalizaciju. Prosječan dnevni broj računa je od 550-600 tisuća. Dnevni iznos je oko 3 milijuna kuna. Tu postoji jedan dio obveznika koji nije fiskalizirao, pa sada slijede obrade i kontrole razloga, rekao je.

Što se tiče nesrazmjera imovine porezne stope su se promijenile pa je stopa koja je bila 54 posto, narasla na 60 posto.

- Taj broj građana je teško utvrditi prije nego se uđe u pojedinačni nadzor. Od 2016. godine do danas je obrađeno 313 takvih predmeta gdje je utvrđena porezna obveza, koji je 176 milijuna kuna. Od toga je naplaćeno 36 milijuna kuna, a za ostatak se provode mjere prisilne naplate, zaključio je.

Tagovi: naknada fiksnih troškova, Božidar Kutleša, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE