GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupovina od danas samo za one dobrih živaca

Kupovina od danas samo za one dobrih živaca
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 08:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nove mjere vezane uz trgovine i shopping centre od danas su na snazi. Posebna organizacija trgovina stupila je na snagu danas u ponoć, pa tako trgovine i trgovački centri moraju za svoje kupce osigurati 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini samih trgovina.

Trgovački centri razvrstani su prema neto površini prodajnog prostora, odnosno, prema ukupnoj površini trgovine umanjenoj za skladišne prostore, sanitarne čvorove, evakuacijska stubišta, tehničke prostrije i ostale prostorije koje nisu dostupne za kupce i posjetitelje.

Prema novoj odluci, od subote, 12. prosinca, će u trgovinama koje imaju do 10 četvornih metara neto površine prostora, moći boraviti samo po jedan kupac. Za one od 11 do 100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca bit će određen na način da se za svakog kupca mora osigurati najmanje 10 kvadrata prostora.

To se u trgovinama neto površine prodajnog prostora od 101 do 200 četvornih metara povećava na najmanje 12 kvadrata po kupcu, a za one od 201 do 2 tisuće kvadrata vrijedit će ograničenje od najmanje 16 kvadrata, dok će sve trgovine s više od 2 tisuće četvornih metara neto prodajne površine za svakog kupca morati osigurati najmanje 20 kvadrata prostora.

Za trgovačke centre, najveći dopušteni broj kupaca odredit će se na način da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 16 kvadrata prostora, a sve prodavaonice i trgovački centri bit će obvezni na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u njima, te se strogo pridržavati ograničenja dopuštenog broja.

Nadalje, sve prodavaonice i trgovački centri obavezni su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, kao što su sniženja, popusti, predblagdanske nabave i slično, poduzeti dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog, te kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera.

Božinović je najavio da se za prodavaonice s više od 2 tisuće kvadrata neto površine prodajnog prostora i trgovačke centre uvode i dodatne nužne epidemiološke mjere, a uključuju obustavu organiziranog prijevoza za kupce i posjetitelje, obvezu osiguranja sprječavanja ulaska prekomjernog broja kupaca, te uvođenje redara koji će spriječiti prekomjerni ulazak kada dopušteni broj posjetitelja prijeđe 90 posto maksimalnog dopuštenog broja.

Također, imat će obavezu uklanjanja ili fizičkog onemogućavanja sjedenja na zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, uklanjanja ili ograđivanje namještaja za sjedenje iz dijelova predviđenih za konzumaciju jela i pića, te uklanjanja ili onemogućavanje korištenja aparata za zabavu.

Isto tako, uvodi se i obaveza organiziranog upozoravanja kupaca na obavezu pridržavanja propisanih mjera, a nadležnoj službi civilne zaštite morat će se na njezin zahtjev učiniti dostupnim podaci i evidencija o održavanju sustava ventilacija, prozračivanja i izmjene zraka, kazao je ministar.

Svi imaju i obavezu odrediti kontakt osobe koje će 24 sata biti dostupne za kontakt s nadležnom službom civilne zaštite.

Tagovi: trgovine, radno vrijeme trgovina, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalni krizni stožer civilne zaštite
PROČITAJ I OVO
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE