GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupac Galenike dao ponudu malim akcionarima

Kupac Galenike dao ponudu malim akcionarima
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2018 / 08:00
Autor: SEEbiz / Politika
BEOGRAD - Kupac "Galenike" kompanija "Elius" iz Luksemburga objavila je nameru za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara u ovoj farmaceutskoj kompaniji. Većinski vlasnik poseduje 83,9 odsto akcija ove kompanije, dok 10,5 odsto kapitala čine sopstvene akcije proistekle iz procesa obaveznog investiranja.

Kod malih akcionara je 5,61 odsto akcija, a većinski vlasnik se obavezao prilikom privatizacije da ponuđena cena neće biti ispod 7,14 evra po akciji koliko je plaćeno za državni paket akcija. Inače, svoj paket akcija država je početkom novembra prošle godine prodala za 16 miliona evra.

Malih akcionara ima 4.790, a oni imaju 149.813 od ukupno emitovanih gotovo 2,4 miliona akcija. U proseku imaju 31 akciju, koje su im pripale još 2008. godine, a prema ponuđenoj ceni akcija mali akcionari sada dobijaju oko 220 evra.

Prema ugovoru, kupac je najkasnije u roku od šest meseci od njegovog zaključenja morao da uputi bezuslovnu ponudu za otkup akcija koje nisu bile predmet kupoprodaje, sa ponuđenom cenom koja ne može biti manja od cene po akciji iz kupoprodajnog ugovora. Inače, rok da daju ponudu za preuzimanje istekao je u maju.

Zoran Pantelić, iz Sindikata „Nezavisnost" fabrike, kaže da je, sticajem okolnosti, ponuda za kupovinu akcija od malih akcionara izuzetno niska.

– Moja procena je da većina malih akcionara neće sada prodati akcije, već će sačekati da se firma konsoliduje i da cena akcija poraste – kaže Pantelić.

Nenad Gujaničić, broker, smatra da bi novi vlasnik „Galenike" malim akcionarima trebalo da plati veću cenu od one iz ugovora.

– Ponuđač bi trebalo da uradi i procenu vrednosti akcije i da uzme u obzir knjigovodstvenu vrednost, a ona je oko 3.500 dinara. Dakle, trebalo bi da akcionari dobiju dosta više novca ako sve bude u skladu sa zakonom. Po zakonu o preuzimanju kada kompanija nije kotirana na berzi, kao što je slučaj sa „Galenikom", ponuđač je dužan da plati najvišu cenu između knjigovodstvene, procenjene i one vrednosti po kojoj je sticao akcije. To je u ovom slučaju 7,15 evra. S obzirom na to da je knjigovodstvena vrednost na kraju prošle godine, prema poslednjem finansijskom izveštaju, bila 3.510 dinara, ne bi trebalo da cena u ponudi bude ispod ove – smatra Gujaničić.

Inače, po našim propisima većinski vlasnik ako stekne više od 90 odsto akcija može prinudno da otkupi akcije, te je zato veoma izvesno da će manjinski akcionari na ovaj ili onaj način prodati svoje akcije u kompaniji.

Čak i da bude tako „Galenikini" zaposleni neće dobiti ni izbliza koliko su dobile njihove kolege u „Hemofarmu" od nemačke „Štade". Nemci su 2006. godine vršačku fabriku lekova platili ukupno 485 miliona evra. „Štada" je tada za emitovanih 3,3 miliona akcija ponudila 146,7 evra po akciji, a zaposleni i penzioneri „Hemofarma" dobili su desetine hiljada evra. Naravno, ne sme se zanemariti da je „Galenika" prodata sa dugovima i u lošijem stanju.

Podsećanja radi, „Elius" osim 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene, plaća i 25 miliona evra za izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene, koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program. Takođe, kupac treba da, u dve godine od sklapanja ugovora, uloži 5,5 miliona evra u „Galeniku", kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne smanjuje ispod 900.

Tagovi: Galenika, Aelius, Nenad Gujaničić, Stada, Hemofarm
PROČITAJ I OVO
Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj
CJEPIVO
Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj

MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv covida-19 "Sputnik V" u Njemačkoj, rekao je u srijedu čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.

Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
DOGOVOR
Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
ZAGREB - Fidelta, kompanija izrasla iz nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koja zadnje desetljeće posluje unutar Galapagos grupe, opet mijenja vlasnika.
Šopinga će biti i ovog Božića: Evo što poduzimaju luksuzni brendovi
KUPOVINA
Šopinga će biti i ovog Božića: Evo što poduzimaju luksuzni brendovi
LONDON - Velike šoping meke diljem svijeta pripremaju se za blagdansku sezonu potrošnje s kakvom se još nisu susrele, s obzirom na drugi val pandemije koronavirusa koji pogađa dobar dio svijeta i mnoge potrošače navodi na oprez kada se radi o odlascima u kupnju u fizičke trgovine.
Qatar Airways u prosincu povećava promet prema Zagrebu
LINIJE
Qatar Airways u prosincu povećava promet prema Zagrebu
ZAGREB - Qatar Airways, nacionalni prijevoznik države Qatar, u prosincu će povećati broj tjednih letova na liniji Doha - Zagreb.
Proširen Nadzorni odbor PEVEX-a
NADZORNICI
Proširen Nadzorni odbor PEVEX-a
ZAGREB - Glavna skupština je, uz tri postojeća člana Nadzornog odbora Kristinu Prokš, Damira Spudića i Eugena Perića, na četverogodišnji mandat izabrala Antoniju Glavaš, istaknutu menadžericu sa zavidnim petnaestogodišnjim iskustvom i Nenada Bračuna, također menadžera koji je u posljednje tri i pol godine obavljao funkciju direktora Z1 televizije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE