GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krušik prepolovio proizvodnju, mogući otkazi

Krušik prepolovio proizvodnju, mogući otkazi
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 15:16
Autor: SEEbiz
VALJEVO - Direktor Holding korporacije (HK) "Krušik" iz Valjeva Vladan Lukić izjavio je danas da su u toj kompaniji u 2020. godini od plana vrednog 104 miliona realizovani poslovi za 51 milion dolara.

Lukić je za portal Kolubarske.rs rekao da se bilansi prošlogdišnjeg poslovanja “Krušika” još uvek svode, ali prva projekcija, uradjena krajem prošle godine, ukazuje na to da je valjevska vojna fabrika u 2020. godini ostvarila tek polovinu planirane proizvodnje.

“Pandemija korona virusa prouzrokovala je probleme u nabavci, proizvodnji i u otpremi robe, a odsustvo radnika je ometalo proizvodni proces. Prvi talas epidemije prošli smo relativno lako, ali u drugom i trećem talasu imali smo i po 120 pozitivnih radnika”, rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima, u 2020. godini zaključeni su ugovori vredni 72 miliona dolara, koji su delom već realizovani.

“Mi smo fabrika koja pravi minobacačku municiju, ali na tržištu trenutno nema velike potražnje za tu vrstu robe. Ima najavljenih ugovora koji samo što nisu potpisani, ali za nas je ugovor operativan onog trenuka kada kupac uplati avans. Ranije su avansi znosili 30, 40, pa i 50 odsto vrednosti posla, a sada kupci nude avans od 10 do 15 odsto, što komplikuje i otežava situaciju”, objasnio je Lukić.

Naveo je da je za 2021. planirana realizacija poslova vrednih 94 miliona dolara, a da li će se ostvariti zavisi od kretanja na tržištu i niza drugih faktora.

“U ‘Krušiku’ su trenutno zaposlena 2.862 radnika, od kojih je preko 1.800 angažovano na određeno vreme i ugovori im se produžavaju na po mesec dana”, rekao je direktor. Dodao je da je od Nove godine u radni odnos primljeno 12 mladih inženjera, a da je konkurs za inženjere stalno otvoren.

Međutim, prema njegovim rečima, zbog pandemije i aktuelne situacije na svetskom tržištu moraće u narednom periodu da smanje broj radnika.

Na pitanje o statusu Aleksandra Obradovića, uzbinjivača koji je ukazao na nezakonite poslove u valjevskoj vojnoj fabrici gde je zaposlen, a protiv kojeg se pred pravosudnim organima vodi postupak zbog sumnje da je odavao poslovne tajne, direktor Lukić je potvrdio da je Obradović još uvek pod suspenzijom.

“Ne znam tačno kada će početi suđenje, mi čekamo da sudske instance daju svoju reč o njegovom slučaju”, rekao je direktor HK “Krušik”.

Tagovi: Krušik, Vladan Lukić
PROČITAJ I OVO
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
UZLET
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
ZAGREB - Dionice Granolija u ovom su tjednu katapultirane čak 99 posto, na 32,6 kuna. Volumen trgovine nije bio pretjeran, samo 105 tisuća kuna.
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
CJEPIVO
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
WASHINGTON - Johnson & Johnson cjepivo protiv Covida-19 dobilo je službeno odobrenje američkih regulatora, što ga čini trećom vrstom cjepiva dostupnog u toj zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE