GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krsnik: Ne razumijem što se slavi oko nagodbe u Agrokoru

Krsnik: Ne razumijem što se slavi oko nagodbe u Agrokoru
TREZVENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2018 / 08:09
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - O tome što donosi nagodba vjerovnika Agrokora i znači li rasplet krize i rusko preuzimanje kompanije i koja je sudbina radnih mjesta i hoće li Ivica Todorić za deset dana biti izručen Hrvatskoj u Otvorenom na HRT-u razgovarali su: Fabris Peruško, izvanredni povjerenik u Agrokoru, Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća, novinar Frenki Laušić, odvjetnik Krešimir Krsnik i iz Mostara Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke i Udruge velikih dobavljača.

"Privremeno vjerovničko vijeće, predstavnici udruge dobavljača te Sberbanka i VTB banka potpisali su načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe, a u idućim tjednima tekst nagodbe treba biti i pravno finaliziran. Cilj je nagodba do 10. srpnja. Ključni su elementi nagodbe korporativna struktura nove grupe, namirenje tražbina vjerovnika, dogovor s dobavljačima o tzv. graničnom dugu te provedba nagodbe. Kod određivanja iznosa namirenja tražbina glavni je kriterij tzv. EPM metodologija, koja se rabi u najvećim međunarodnim postupcima restrukturiranja kompanija", rekao je Fabris Peruško predstavljajući sporazum o nacrtu nagodbe.

"Pregovori su bili dugi i intenzivni, posebno zadnja dva tjedna kad smo dogovarali ključne elemente nagodbe, a nagodbu moramo zaključiti u iduća tri mjeseca. S većinom vjerovnika dogovorili smo da sklopimo nagodbu i sljedeće dva mjeseca potrošit ćemo na to da završimo tekst nagodbe. Ovo je nagodba među vjerovnicima. Sama vrijednost kompanije je bitno manja od dugova koje je kompanija napravila. Vjerovnici su ti koji dogovaraju samu nagodbu. Budući da nijedan od dioničara nije prijavio svoju tražbinu, oni u ovom trenutku nisu stranke u postupku, što ne znači da će u postupku biti izbačeni. Za vlasnike firmi je preje predviđeno da će ostati ono što ostane kad se vjerovnici naplate. Nažalost, i vjerovnici će morati otpisati dio svojih tražbina", kazao je Peruško.

Peruško je govorio i o Anti Ramljaku i njegovoj bivšoj firmi Texo Managment.

Govoreći o savjetnicima, bitno je da razumijemo cijeli kontekst procesa. U ovom su poslu potrebna specifična znanja, a za to su angažirani savjetnici. Oni pomažu izvanrednoj upravi da vodi ovaj proces. Osim prvog savjetnika koji je angažiran, svi ostali angažirani su od strane vjerovnika i plaćaju ih vjerovnici.

Cjelokupni trošak savjetnika je na nivou 1% cjelokupnih tražbina koje vjerovnici potražuju od Agrokora. U sličnim procesima savjetnici predstavljaju 1-3% troškova procesa. Znači, u zadnjih 6 tjedana, od kad je nova uprava, proveli smo pregled savjetničkih troškova i očekujemo da ćemo ih uskoro prezentirati na našim stranicama, vjerojatno za dva tjedna.

Texo Management je jedan od podizvođača našeg savjetnika. Savjetničkim uslugama njih i ostalih domaćih savjetnika izvanredna uprava je vrlo zadovoljna i ne vidim razloga da i jednog od njih odbacimo", rekao je Peruško.

Marica Vidaković kazala je da Peruško možda nešto lošije spava u zadnje vrijeme, ali da ona nije jedini razlog tome. U zadatim okvirima, kaže, zadovoljna je ovakvim ishodom pregovora. Metode pregovaranja dozvoljene su svakoj strani da ih koristi onako kako misli da će najbolje uroditi plodom.
"Zadovoljni jesmo, a očekujemo daleko više od ovog što smo dobili. Cilj dobavljača je da se kompanija što prije oporavi i da počne funkcionirati na tržišnim osnovama. Očekujemo da će nakon potpisvanja nagodbe i uspostave menadžmenta kompanija poslovati po tržišnim principima. Očekujemo da će tada svoje gubitke povratiti na najbrži mogući način kroz poslovanje", rekla je Vidaković.

U svakom ovakvom procesu ima dobrih i loših stvari, rekao je Marin Pucar.

"Dobro je da se proces odvijao u kontroliranoj atmosferi, od izglasavanja Zakona do stabilizacije u godinu dana i Agrokora i cijelog gospodarstva. U samim počecima gospodarstvo i Hr. i BiH i Srbije i Slovenije bilo je ugroženo ovim procesom. Isto tako, svi dobavljači i vjerovnici izbubili su velike vrijednosti koje su mogli uložiti u svoje kompanije i nove investicije. Svi dobavljači bili su u inferiornoj poziciji, ali svaka nagodba traži kompromis. Dobavljači Konzuma izvukli su najkraći kraj. Konzum je bio kompanija iz koje je izvučeno najviše novca i koji je ostao bez imovine, a dobrim dijelom nauštrb dobavljača", rekao je.

"Što se tiče budućnost 'zdravih kompanija' koncerna, od prvog dana krize u Agrokoru naglašavao sam da je prioritet stabilizacija Agrokora i svih njegovih kompanija. Kad završi proces, a nadam se da ćemo u srpnju imati novi Agrokor, Podravka nikad nije skrivala svoju ambiciju da se pojavi kao pretendent na pojedine dijelove, ako budu ponuđeni na prodaju. U ovom trenutku moramo se usredotočiti na finalizaciju nagodbe. Što se tiče Podravke, planiramo ekspanziju i na inozemna tržišta", rekao je Pucar.

Odvjetnik Krsnik rekao je kako primjećuje da je atmosfera kao malo slavljenička, iako ne zna što se to slavi. Pitao je zašto je Lex Agrokor uopće donesen i smatra da je to samo zato da bi se razvlastio jedan čovjek. Krsnik je rekao da kao odvjetnik ne radi ni za koga u procesu s Agrokorom, no kako se pita, ako smo ozbiljna država, zašto se žuri s nagodbom.

"Još nemamo ni stav Ustavnog suda je li Lex Aagrokor u skladu s Ustavom. Što će biti ako Sud kaže da je zakon neustavan? Što će onda biti s nagodbom", upitao je.

"Nije mu jasno kako će se kompanije iz koncerna proglasiti nesolventnima, i da se jamstva knjiže kao gubici te tvrtke. Ledo npr. ima garancije i mora ih upisati kao svoj gubitak a nitko nije rekao da se ta jamstva odmah proglase ništetnima, jer Ledo taj novac nije ni vidio zato što je sve išlo krovnoj kompaniji. Kad se jedno društvo gasi, država gubi porez koji nije mali", zaključio je.

Peruško kaže da Lex Agrokor omogućio da se od prvog dana zaštiti poslovanje cijelog sustava, s više od 50 tisuća zaposlenih.

"Način na koji je vođen postupak omogućio je da dobavljači budu isplaćeni, hrvatski dobavljači isplaćeni su u prvoj godini ukupno 490 milijuna eura. Dobili su novac za koji su prije dok je sustav Agrokor poslovao čekali i godinu dana. Spriječili smo da se efekt prebaci na dobavljače i njihove kompanije i da se prelije na regiju. Onemogućili smo nekontroliranu reakciju. Na kraju procesa nećemo imati niti jednu izgubljenu kompaniju, nijedno radno mjesto. Imat ćemo kompaniju koja i dalje puni preko 3,5% državnog proračuna. Bez ovoga, posljedice bi bile vrlo teško za cijelo gospodarstvo", rekao je Peruško.

Krsniku je rekao je bespredmetno pričati o tome jesu li jamstva važeća.

"Ako netko bude jamac za kredit, zašto bismo rekli da jamstva u korporativnom svijetu ne vrijede. Banke i kompanije davale su jamstva vjerovnicima da osiguraju naplatu vjerovnicima u slučaju da se bilo što desi. Taj princip bit će u ovom postupku poštovan", kazao je Peruško.

Krsnik, kaže, gleda samo sa kazneno-pravnog aspekta. I nagodba i Lex počiva samo na izvješću od Pricewaters Housea.

"U kaznenom postupku morat će ići u revizorsku procjenu. Navodno u tom izvješću ima 30 str. u kojima se oni ograđuju. Nema razloga za slavlje, situacija je puno ozbiljnija nego što se želi prikazati. Je li točno da ste naredili predsjednicima društava da izvole knjižiti jamstva kao gubitak, pitao je Peruška. Ako je to točno, s kaznenog aspekta bit će problema", rekao je.

Tagovi: Agrokor, Krešimir Krsnik, Fabris Peruško, Marin Pucar, Podravka
PROČITAJ I OVO
Gorenje od kolovoza zaposlilo oko 800 radnika, a do kraja godine zaposlit će ih još 300
ZAPOŠLJAVANJE
Gorenje od kolovoza zaposlilo oko 800 radnika, a do kraja godine zaposlit će ih još 300
VELENJE - Gorenje, koje je u vlasništvu kineskog Hisensea, zaposlilo je oko 800 dodatnih radnika od sredine kolovoza zbog povećanih narudžbi, a do kraja godine bit će ih još oko 300. Među novim zaposlenicima nema agencijskih zaposlenika, objasnili su iz Gorenja.
Konzum daruje milju za Božić u izobilju
NAGRADE
Konzum daruje milju za Božić u izobilju
ZAGREB - U nagradnoj igri koja traje do 23. prosinca Konzum će nagraditi ukupno 500 dobitnika iznosima od 1.000 kuna te jednog dobitnika iznosom od 500.000 kuna.
Mercator Grupa ostvarila rast prihoda i smanjila dug
DOBRA GODINA
Mercator Grupa ostvarila rast prihoda i smanjila dug
LJUBLJANA - Prihodi Grupe Mercator u prvih devet mjeseci 2020. porasli su za 2,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 1,6 milijardi eura.
Cjepivo AstraZenece protiv korone zahtijeva dodatnu studiju
KRITIKE
Cjepivo AstraZenece protiv korone zahtijeva dodatnu studiju
LONDON - Cjepivo protiv covida-19 koje su razvili britanski laboratorij AstraZeneca i Sveučilište Oxford zahtijeva "dodatnu studiju", rekao je u četvrtak generalni direktor grupe nakon kritika na objavljene rezultate učinkovitosti.
Jysk Hrvatska ostvario rekordne rezultate
REKORDI
Jysk Hrvatska ostvario rekordne rezultate
ZAGREB - Trgovački lanac Jysk Hrvatska u poslovnoj 2019/2020 ostvario promet od 532,9 milijuna kuna i EBIT od 86,69 milijuna kuna, što je povećanje EBIT-a za 4,1 posto, u odnosu na prethodnu financijsku godinu, objavili su u četvrtak iz Jyska Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE