GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kršan i HEP planiraju graditi solarne elektrane na obroncima Učke

Kršan i HEP planiraju graditi solarne elektrane na obroncima Učke
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2019 / 08:42
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Općinska strategija Kršana usmjerena je na poduzetničku zonu Kršan-istok, solarnu elektranu u Jasenoviku kod Šušnjevice, a pri kraju je i realizacija vjetroelektrane. 

U općinskoj strategiji su i elitni turizam, nedirnuta obala od Plomina do Brestove, poljoprivreda s navodnjavanjem Čepićkog polja, razvijanje poduzetništva, kao i izgradnja sportske dvorane u Potpićnu te doma umirovljenika u Šušnjevici. Rekao je to potpredsjednik Općinskog vijeća Roko Terković (umjesto odsutnog predsjednika Vijeća Zdravka Vidaka koji je bio spriječen zbog zdravstvenih razloga) na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Uz vijećnike prisustvovali su joj i predstavnici Grada Labina, susjednih općina, Istarske županije te ostali uzvanici Općine Kršan koji su se odazvali obilježavanju Dana općine kojeg slave na blagdan svetog Jakova, njihovog zaštitnika.

Terković se kritički osvrnuo na djelovanje državne uprave, rekavši da je od dozvole do gradnje u slučaju poslovne zone prošlo pet godina te taman kad su mislili da su prikupili sve dozvole, izmijenio se zakon, pa su trebale još dvije.

- Općenito, institucije su rak-rana našeg sistema, a Konzervatorski odjel Istarske županije kočničar je radova u lokalnoj samoupravi. Apeliram na naše saborske zastupnike da stalno ukazuju na bit problema. Kako je moguće da se prije tri godine izmijenio Zakon o dodjeli poljoprivrednog zemljišta i upravljanje je prešlo na općinu i županiju, ali su općini vezane ruke jer država mora izmijeniti nekoliko akata. Poljoprivrednici su izgubljeni u ovom rašomonu pa se često iskaljuju na općinskim službenicima, kazao je Terković.

Obećao je da će općinska uprava poraditi na asfaltiranju seoskih putova, završetku opremanja Doma kulture s parkiralištem te obnovi starog grada.

Načelnik općine Valdi Runko istaknuo je da su Općina Kršan i HEP potpisali odgovarajuće dokumente kojima se omogućava gradnja solarnih elektrana na 50 hektara zemljišta u Novoj Vasi.

- Snaga će biti 25 megavata, a proizvodit će 30 milijuna kilovatsati godišnje. Dio je to HEP-ove strategije orijentiranja na obnovljive izvore energije, a početak gradnje predviđen je za početak 2021. godine. Vrijednost investicije je 25 milijuna eura (184 milijuna kuna), rekao je Runko koji je sumirao rad općinske uprave i najvažnije događaje u proteklih godinu dana.

Tagovi: Općina Kršan, solarne elektrane, vjetroelektrane, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE