GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krnovo dobilo 4,41 milion eura od podsticaja za struju

Krnovo dobilo 4,41 milion eura od podsticaja za struju
PODSTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2018 / 12:05
Autor: SEEbiz / CdM / Dnevne novine
PODGORICA - Kompaniji Krnovo green energy, u čijem je vlasništvu vjetropark Krnovo, od početka godine do kraja jula, isplaćeno je 4.411.074,8 eura po osnovu podsticaja za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Riječ je o takozvanim fid-in tarifama koje građani, preko računa za utrošenu električnu energiju, plaćaju povlašćenim proizvođačima.

Vjetroelektrana na Krnovu je prvi vjetropark u Crnoj Gori ukupne instalisane snage 72 megavata i godišnje proizvodnje oko 220 gigavat-sati koja je, prema ranijoj procjeni, dovoljna za snabdijevanje oko 50.000 domaćinstava.

Radovi na Krnovu su završeni krajem prošle godine, a izgradnja je finansirana kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj, Njemačke razvojne banke KfW IPEXBank i francuske razvojne finansijske institucije Proparko. Status povlašćenog proizvođača, kompanija Krnovo green energy stekla je početkom novembra prošle godine, što znači da joj je omogućena podsticajna cijenu za prodaju struje od najmanje 95,99 eura po megavat-satu.

Projekat na Krnovu vrijedan je 140 miliona eura i realizovali su ga austrij ska firma Ivicom consulting i francuska kompanija Akuo energy; Ugovorom je državno zemljište dato u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.

Osim firme Krnovo green energy, povlašćeni status za sada ima šest firmi koje su vlasnici 13 malih hidroelektrana (mHE). Regulatorna agencija za energetiku nedavno je dodijela povlašćeni status šestom proizvođaču, kompaniji Nord Energy iz Andrijevice u čijemje vlasništvu mini-centrala Šeremet potok.

Prema podacima COTEE, vlasnicima 12 malih hidrocentrala, od početka godine do kraja jula, ukupno je isplaćeno 3.426.719 eura podsticaja.

Od tog iznosa, najviše je prihodovala kompanija iz Berana Hidroenergija Montenegro, sa ukupno 1.568.125,7 eura, koja u toj opštini upravlja sa mHE Jezerštica, Orah, Bistrica, Rmuš, Spaljevići i Šekular. Od njih šest, najviše je zarađeno po osnovu rada mHE Bistrica, 701.461,36 eura.

Tagovi: Krnovo, vjetroelektrane, Krnovo green energy, Crnogorski operator tržišta električne energije
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE