GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krnovo dobilo 4,41 milion eura od podsticaja za struju

Krnovo dobilo 4,41 milion eura od podsticaja za struju
PODSTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2018 / 12:05
Autor: SEEbiz / CdM / Dnevne novine
PODGORICA - Kompaniji Krnovo green energy, u čijem je vlasništvu vjetropark Krnovo, od početka godine do kraja jula, isplaćeno je 4.411.074,8 eura po osnovu podsticaja za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Riječ je o takozvanim fid-in tarifama koje građani, preko računa za utrošenu električnu energiju, plaćaju povlašćenim proizvođačima.

Vjetroelektrana na Krnovu je prvi vjetropark u Crnoj Gori ukupne instalisane snage 72 megavata i godišnje proizvodnje oko 220 gigavat-sati koja je, prema ranijoj procjeni, dovoljna za snabdijevanje oko 50.000 domaćinstava.

Radovi na Krnovu su završeni krajem prošle godine, a izgradnja je finansirana kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj, Njemačke razvojne banke KfW IPEXBank i francuske razvojne finansijske institucije Proparko. Status povlašćenog proizvođača, kompanija Krnovo green energy stekla je početkom novembra prošle godine, što znači da joj je omogućena podsticajna cijenu za prodaju struje od najmanje 95,99 eura po megavat-satu.

Projekat na Krnovu vrijedan je 140 miliona eura i realizovali su ga austrij ska firma Ivicom consulting i francuska kompanija Akuo energy; Ugovorom je državno zemljište dato u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.

Osim firme Krnovo green energy, povlašćeni status za sada ima šest firmi koje su vlasnici 13 malih hidroelektrana (mHE). Regulatorna agencija za energetiku nedavno je dodijela povlašćeni status šestom proizvođaču, kompaniji Nord Energy iz Andrijevice u čijemje vlasništvu mini-centrala Šeremet potok.

Prema podacima COTEE, vlasnicima 12 malih hidrocentrala, od početka godine do kraja jula, ukupno je isplaćeno 3.426.719 eura podsticaja.

Od tog iznosa, najviše je prihodovala kompanija iz Berana Hidroenergija Montenegro, sa ukupno 1.568.125,7 eura, koja u toj opštini upravlja sa mHE Jezerštica, Orah, Bistrica, Rmuš, Spaljevići i Šekular. Od njih šest, najviše je zarađeno po osnovu rada mHE Bistrica, 701.461,36 eura.

Tagovi: Krnovo, vjetroelektrane, Krnovo green energy, Crnogorski operator tržišta električne energije
PROČITAJ I OVO
Wizz Air najavio novu bazu i šrenje poslovanja na Aerodromu Doncaster Sheffield
ŠIRENJE
Wizz Air najavio novu bazu i šrenje poslovanja na Aerodromu Doncaster Sheffield
BUDIMPEŠTA - Wizz Air je danas najavio novu bazu na Aerodromu Doncaster Sheffield, drugu po redu poslije London Lutona za Wizz Air UK, avio-prijevoznika u okviru ove grupacije koji je registriran sa sjedištem u UK.
British Airways smanjuje promet prema Zagrebu
POTEZI
British Airways smanjuje promet prema Zagrebu
ZAGREB - British Airways, član OneWorld alijanse, smanjit će broj tjednih letova prema Zagrebu u rujnu ove godine.
Telekom Srbija tuži United Group
TUŽBA
Telekom Srbija tuži United Group
BEOGRAD - Telekom Srbija podneće tužbu protiv United Groupa "zbog niza neistina" o toj kompaniji, potvrdio je danas koordinator Telekoma za internet i multimedije Vladimir Lučić.
Tommy s najvećim prihodom u Splitsko-dalmatinskoj županiji
RANGIRANJA
Tommy s najvećim prihodom u Splitsko-dalmatinskoj županiji
SPLIT - Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u 2019. su povećali broj zaposlenih za gotovo šest posto u odnosu na godinu ranije, rasli su im ukupni prihodi i rashodi, a konsolidirani im je rezultat neto dobit od 875,8 milijuna kuna, što je znatno niže nego godinu ranije, pokazuju podaci Fine.
Ugostitelji: Nove odluke stožera nepravedne prema onima koji su se držali mjera
REAKCIJE
Ugostitelji: Nove odluke stožera nepravedne prema onima koji su se držali mjera

ZAGREB - Nacionalna udruga ugostitelja pozvala je u petak ugostitelje da se pridržavaju najnovijih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite o barovima, ali ih smatra nepravednim prema onima koji su se pridržavali mjera.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE