GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriza u grafičko-prerađivačkoj industriji: Petina tvrtki razmatra zatvaranje

Kriza u grafičko-prerađivačkoj industriji: Petina tvrtki razmatra zatvaranje
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 16:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) provela je istraživanje o krizi uzrokovanoj koronavirusom u grafičko-prerađivačkoj industriji prema kojem više od 60 posto tvrtki ima pad prihoda veći od 50 posto nego u istom razdoblju lani, a svaka peta razmatra zatvaranje.

Istraživanje je obuhvatilo više od osamdeset tvrtki koje se bave novinskim i revijalnim tiskom, tiskom knjiga, ambalažnim tiskom i ponajviše komercijalnim tiskom, uključivši brošure, plakate, letke i cjenike, a njih gotovo tri četvrtine prijavilo je pad obujma proizvodnje veći od pedeset posto.

Kao najveći problem u poslovanju gotovo 90 posto tih tvrtki istaknulo je manjak potražnje za robom i uslugama, slijedi neizvjesnost poslovanja, ali i nedostupnost repromaterijala zbog problema s dobavljačima, transportom i dostavom.

"Totalni fijasko", "100 posto hotelskih lanaca stopiralo narudžbe", "Ogroman pad prometa, nema narudžbi, nema upita, nema telefona. Trenutačni krah poslovanja, ali zasad nećemo otpuštati zahvaljujući vladinim mjerama", navodi se u opisima poteškoća predanim HGK.

Sindikat: Mnogi će poslodavci plakati, ali će rijetki prodati mercedes

Prema istraživanju, više od 40 posto anketiranih tvrtki je otpuštalo ili razmatra otpuštanje radnika, a vladine mjere za očuvanje radnih mjesta koristi ih gotovo 80 posto. Njih najviše, gotovo 40 posto, vladine mjere ocjenjuje dobrim.

"Ne bih bio generalno kritičan prema Vladinim mjerama. Bilo bi dobro poslodavcima dati jasnije smjernice kako da s radnicima urede ovaj privremeni period smanjene potrebe rada. Pomoć poduzetnicima treba biti što jasnije uvjetovana, kroz obvezu zadržavanja radnih mjesta i razine prava radnika, ali i odricanja kasnijih dobiti. Taj posljednji dio osobno ne vidim", kazao je za Hinu predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Darije Hanzalek.

Naglasio je i kako ga neće iznenaditi ako će dio poslodavaca, bez obzira iz kojeg su sektora, koji su dali otkaze dijelu radnika, smanjili im prava, čak i primili pomoć države, na kraju ove ili idućih godina opet iskazati dobit.

"Neki jednostavno ne znaju drugačije, računaju da profit moraju imati svake godine pa i ovakve. Da oslikam: Mnogi će plakati, ali rijetki će prodati svoj novi mercedes" kazao je Hanzalek. Naglasio je i kako je kriza uzrokovana koronavirusom pogodila grafičko-nakladnički sektor s različitim posljedicama.

Ohrabruje što novinski nakladnici zadržavaju vodeća izdanja

"Govorimo li o ambalaži, mnogi subjekti ne osjećaju značajnije padove, štoviše oni koji su vezani uz prehrambenu, farmaceutsku i slične industrije, koje su danas itekako aktivne u ovoj situaciji, bilježe čak i rast. Samo po sebi je jasno je da je nakladništvo pogođeno, već samom činjenicom da je znatan dio knjižara i trgovina bio zatvoren. Ovdje se i osjeća najveći pritisak na razinu prava radnika" kazao je Hanzalek.

Osvrnuo se i na krizu koja pogađa i novinske nakladnike pritom ocijenivši iznimnim značaj njihovih novinskih izdanja kao pouzdanih medija koji u doba ove krize daju točne i relevenatne informacije.

"Neke novine, kao na primjer one sa sportskim sadržajem sigurno trpe, jer jednostavno nema događanja koja redovito pune njihove retke, no ne znači da će biti ukinute. Hrabre nas informacije da novinski nakladnici zadržavaju svoja vodeća izdanja" kazao je Hanzalek.

Prema podacima Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti, u tiskarstvu je oko 6000 zaposlenih u oko 800 poslovnih subjekata, ne računajući obrte. U preradi papira i ambalaži zaposleno je još oko 4000 radnika.

Tagovi: grafičko-prerađivačka industrija, Hrvatska gospodarska komora, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti, Darije Hanzalek
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije
OŠTAR PAD
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

KOPER - Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 milijuna eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
RADOVI
Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
ZAGREB - Veliki infrastrukturni radovi u Hrvatskoj poput pelješkog mosta, istarskog ipsilona i autocestovnog koridora 5c odvijaju se nesmetano unatoč epidemiji koronavirusa, poručio je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE