GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće prodaja Hotela Marjan

Kreće prodaja Hotela Marjan
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2019 / 19:37
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Financijska agencija (Fina) objavila je dugoočekivani datum kada će krenuti prodaja hotela "Marjan": elektronička javna dražba počinje 30. srpnja, a zainteresirani kupci će moći licitirati do 13. kolovoza.

- Nadmetanje traje 10 radnih dana, a ponude se zaprimaju radnim i neradnim radnima (u ovom slučaju uključujući i praznik, Dan pobjede, op.a.) od 0 do 24 sata – objašnjavaju u uredu Uprave Fine.

Nekadašnji turistički biser na Zapadnoj obali, koji bivši poteštat Željko Kerum nije uspio obnoviti, sudski vještak je procijenio na 432,06 milijuna kuna. No, po zakonu, početna cijena u srpnju bit će mu 324,04 milijuna kuna, pri čemu iznos za koji će zainteresirani kupci povećavati svaku ponudu neće smjeti biti manji od 20.000 kuna. Zainteresirane domaće i strane kompanije, te fondovi, na objavu datuma prodaje čekali su nevjerojatna 1472 dana, odnosno nešto više od četiri godine. Toliko je, naime, vremena prošlo od otvaranja stečaja nad hotelijerskim društvom "Adriatic" na Trgovačkom sudu, piše Slobodna Dalmacija.

Sud, vjerovnici i bivši radnici toga propalog poduzeća imaju različite stavove o tome tko je odgovoran što se čekalo četiri godine. No, nakon što je stečajni sudac 12. travnja 2019. donio odluku o prodaji, sve je krenulo svojim tijekom. Tako je državna agencija u ponedjeljak poslijepodne objavila poziv za sudjelovanje na elektroničkoj javnoj dražbi. Tada je, naime, zainteresiranim kupcima počeo teći rok od 60 dana za uplatu jamčevine od 30 milijuna kuna.

Dok je na početku prodajnih ročišta koji se održavaju na sudovima poznato tko su zainteresirani natjecatelji, kod elektroničke javne dražbe javnost nema mogućnost doznati tko su licitatori. Poznato je tek da će među njima biti rovinjska "Adris grupa" jer je otkupila hipoteke austrijske Hypo banke i zagrebačke Kreditne banke koje su upisane na hotelu "Marjan".

- Proces prodaje nekretnina i pokretnina pred Finom je anoniman. Ponuditelji sudjeluju u nadmetanju pod jedinstvenim identifikatorom koji im servis e-Dražba automatski generira i dodjeljuje po uplati jamčevine i potpisivanju prijave za sudjelovanje. Zbog toga neposredan uvid javnosti u tijek nadmetanja nije moguć – kažu u Upravi Fine.

Pa kako onda javnost može pratiti javne prodaje koje provodi državna institucija?

- Na internetskoj stranici Fine mogu se pratiti promjene trenutne cijene predmeta prodaje, te se po tome, u slučaju da je došlo do predaje valjanih ponuda, može vidjeti ima li sudionika u nadmetanju – odgovaraju nam iz te agencije, te naglašavaju da je cijeli proces elektroničke javne dražbe detaljno reguliran zakonom i pravilnikom.

Iako nam se takav postupak javne dražbe ne čini posve javnim, u Fini tvrde da je sve - transparentno.

- Elektronička javna dražba uvedena je kako bi se modernizirao i ubrzao postupak unovčenja imovine ovršenika i stečajnih dužnika.

Neke od prednosti tog sustava su dostupnost informacija o predmetima prodaje na jednom mjestu preko internetskih stranica Fine, transparentan postupak prodaje nekretnina i pokretnina, zatim pojednostavljenje, ubrzanje i povećanje učinkovitosti ovršnog postupka, jasni rokovi za poduzimanje određenih ovršnih radnji, smanjenje opsega posla za suca i stečajnog upravitelja...

Provođenjem elektroničke javne dražbe smanjuju se troškovi koji u konačnici padaju na teret ovršenika – navode iz poslovodstva ustanove.

Tko je novi vlasnik hotela "Marjan", doznat će se nakon javne dražbe, dakle kada Trgovački sud donese rješenje kojim mu dosuđuje tu nekretninu.

Tagovi: Hotel Marjan, Adris Grupa, Željko Kerum, Adriatic
PROČITAJ I OVO
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
PROJEKTI
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
ZAGREB - Udruga slijepih Zagreba u utorak je otvorila novi pogon za proizvodnju tekućih sapuna koje će prodavati pod brendom "Dodir prirode".
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno
LETOVI
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno

BEOGRAD - Kompanija Air Serbia najavila je da od 1. oktobra uvodi dodatne letove do Ciriha, tako da će četvrtkom, petkom, subotom, nedeljom i ponedeljkom obavljati po tri dnevna leta na ovoj relaciji.

Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
NADE
Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT "usidri" u Istri.
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
ŠKVEROVI
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u utorak je naručitelju, kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta "Algoma Interpid" (gradnja 733), vrijedan 36,5 milijuna dolara, a na svečanosti primopredaje bio je i premijer Andrej Plenković.
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
PARALIZA
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
BERLIN - Štrajk radnika javnog prijevoza u utorak je u mnogim njemačkim gradovima paralizirao javni život.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE