GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće obnova željezničke pruge Virovitica-Pitomača

Kreće obnova željezničke pruge Virovitica-Pitomača
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2020 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
VIROVITICA - HŽ Infrastruktura je u ponedjeljak u Virovitici s tvrtkom Swietelsky potpisala ugovor za izvođenje radova na obnovi pruge Virovitica-Pitomača, duge 21 kilometar, što je projekt vrijedan oko 170 milijuna kuna.

Predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci, a projekt vrijedan oko 170 milijuna kuna (bez PDV-a) HŽ Infrastruktura će financirati komercijalnim kreditom s državnim jamstvom.

Nakon završetka radova tom će dionicom vlakovi prometovati brzinom od 100 kilometara na sat, što će u odnosu na sadašnju brzinu od 80 kilometara na sat skratiti putovanje i učiniti ga sigurnijim.

Dionica Virovitica-Pitomača dio je željezničke pruge Varaždin-Koprivnica-Virovitica-Osijek-Dalj te prva od ukupno tri dionice za koje je HŽ Infrastruktura u sljedećem petogodišnjem razdoblju osigurala 449 milijuna kuna

"HŽ Infrastruktura je u planu investicija 2020.-2024. osigurala ukupno 449 milijuna kuna za obnovu triju dionica na pruzi Varaždin-Koprivnica-Virovitica-Osijek-Dalj", rekao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Najavio je da će se, osim dionice Virovitica-Pitomača, obnoviti dionice Pitomača-Virje (oko 22 kilometra) te Virje-Koprivnica (oko 20 kilometara).

Time ovaj dio Hrvatske uskoro postaje veliko željezničko gradilište, istaknuo je Kišić, spominjući kako tomu treba dodati i početak radova na rekonstrukciji postojećega i izgradnji drugoga kolosijeka na pruzi Križevci-Koprivnica-državna granica.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako se i ovime ostvaruje veliki investicijski ciklus u željeznicu.

"Trenutno smo u fazi izgradnje željezničke infrastrukture ukupne vrijednosti oko 1,5 milijardi eura. Uglavnom se radi na najvažnijim koridorima u Hrvatskoj, ali vodimo brigu i o regionalnim prugama kako bi sve županije bile adekvatno povezane", rekao je Butković.

Dodao je kako se u prometnu infrastrukturu trenutno ulaže 20 milijardi kuna, uglavnom u željezničkom sektoru.

"Do sada smo ulagali u cestovni promet, obnovili smo i zračne luke u Splitu i Dubrovniku, a željeznički sustav je bio zapušten. Sada je konačno i željeznica došla na red i naša zadaća je do 2030. godine u nju uložiti 3,5 milijardi eura. U planu je izgradnja nizinske pruge i obnova bivšeg desetog koridora koji ide prema istoku zemlje", naglasio je Butković.

Predstavnik tvrtke Swietelsky Zvonko Dundović podsjetio je da je ta tvrtka u Hrvatskoj na građevinskome tržištu prisutna više od 20 godina te je do sada na prugama pod upravljanjem HŽ Infrastrukture do sada obnovila više od 500 kilometara pružnih kolosijeka.

"Sve poslove ugovorne s HŽ Infrastrukturom do sada smo obavili profesionalno, kvalitetno i u roku, držeći se financijskih ugovornih okvira. Nadamo se da će tako biti i sada", poručio je.

Projekt obnove pruge Virovitica-Pitomača obuhvatit će zamjenu materijala nosive konstrukcije trupa pruge, zamjenu materijala kolosiječne rešetke novom, uređenje sustava odvodnje te usklađenje signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja. Predviđeno je i uređenje površina za prihvat putnika na stajalištima Virovitica Grad i Vukosavljevica te kolodvorima Špišić Bukovica i Pitomača, na kojima će se izgraditi bočni peroni duljine 160 metara i visine 55 centimetara. Uredit će se i 22 željezničko-cestovna prijelaza na kojima će biti ugrađena sintetička podložna konstrukcija i uređene prilazne rampe.

Tagovi: HŽ Infrastruktura, Swietelsky, pruga Virovitica-Pitomača, Ivan Kršić, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije
OŠTAR PAD
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

KOPER - Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 milijuna eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
RADOVI
Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
ZAGREB - Veliki infrastrukturni radovi u Hrvatskoj poput pelješkog mosta, istarskog ipsilona i autocestovnog koridora 5c odvijaju se nesmetano unatoč epidemiji koronavirusa, poručio je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE