GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraš značajno poboljšao profitabilnost i marže

Kraš značajno poboljšao profitabilnost i marže
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 09:43
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U 2020. godini Kraš je zabilježio pad prodaje od 4,7% na godišnjoj razini, što je nadoknađeno većim ostalim prihodima iz poslovanja. Kao rezultat toga, poslovni prihodi ostali su na istoj razini u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 1,03 milijarde kuna.

Na domaćem tržištu Kraš je zabilježio pad prodaje od 5,1% (na 529,4 milijuna kuna). U međuvremenu, na inozemnim tržištima tvrtka je zabilježila pad od 4,1% (na 444,6 milijuna kuna).

Operativni troškovi zabilježili su blagi pad od 0,6% na godišnjoj razini, iznoseći milijardu kuna. Od toga su materijalni troškovi porasli za 3,5% ili 20,2 milijuna kuna, što je nadoknađeno naglim smanjenjem troškova zaposlenih za 16,2%.

Kao rezultat gore spomenutog, EBITDA je porasla za 17,9% na 85,76 milijardi kuna. Takav rezultat također pokazuje poboljšanje EBITDA marže za 1,3 p.p. na 8,3%, pišu analitičari InterCapitala.

Idući niže razine dobiti i gubitka, operativna dobit porasla je za 27%, dosegnuvši 32,5 milijuna kuna. To maržu EBIT-a iznosi 3,1% (+0,6 p.p. u odnosu na prošlu godinu). Neto financijski rezultat od -6,6 milijuna kuna (u usporedbi s -2,2 milijuna kuna) malo je ponderirao zaradu tvrtke prije oporezivanja. Do većeg neto financijskog gubitka gotovo je u cijelosti došlo zbog većih deviznih gubitaka.

Kraš je u 2020. zabilježio rast neto dobiti za 31,6%, na 25,2 milijuna kuna.

Tagovi: Kraš, poslovni rezultati, marža
PROČITAJ I OVO
Belgijski Vision Healthcare preuzeo slovenski Sensilab
AKVIZICIJE
Belgijski Vision Healthcare preuzeo slovenski Sensilab
LJUBLJANA - Belgijska kompanija Vision Healthcare sa sjedištem u Kotrijku, u vlasništvu Yvana Vindevogela, napravila je novi iskorak u planiranoj evropskoj strategiji konsolidaciji - postala je stopostotni vlasnik slovenskog Sensilaba.
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
RURALNI RAZVOJ
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
VARAŽDIN - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Zdravko Tušek u subotu su u Varaždinu prehrambenoj tvrtki Vindija uručili devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti odobrene potpore od 22 milijuna kuna.
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
PEKING - Kina će do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19, rekao je u subotu dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC).
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
JASNA PORUKA
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
ZAGREB - Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, na N1 televiziji govorila je o dugu veledrogerijama.
Počela izgradnja tvornice Braća Pivac u Ljubuškom
INVESTICIJE
Počela izgradnja tvornice Braća Pivac u Ljubuškom
LJUBUŠKI - Gradnja milionskog projekta koji će zapošljavati desetke Ljubušaka započela je ovih dana. Na više od 20.000 kvadratnih metara počelo je ravnanje terena za budući pogon koji gradi Mesna industrija Braća Pivac, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE