GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraš zaokružio vlasništvo u prijedorskoj Miri

Kraš zaokružio vlasništvo u prijedorskoj Miri
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 07:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kraš će do sredine idućeg mjeseca postati stopostotni vlasnik tvornice keksa Mira iz Prijedora, u kojoj je većinski vlasnik od 2003.. Proizlazi to iz odluka Skupštine dioničara Mire, na kojoj je, među ostalim, utvrđeno da je Kraš trenutni vlasnik blizu 97 posto dionica prijedorske tvornice.

Na Skupštini je utvrđena obveza Kraša da isplati preostale dioničare Mire po cijeni od četiri kune i 91 lipu za dionicu, što znači da će za potpuno istiskivanje drugih dioničara iz vlasništva Mire, zagrebački konditor izdvojiti tri milijuna kuna.

Krašu je, podsjetimo, sredinom veljače ove godine Komisija za vrijednosne papire Republike Srpske u BiH naložila davanje javne ponude manjinskim dioničarima Mire.

Iako je Kraš još 2003. ovladao s 75 posto dionica prijedorske tvrtke, spomenuti regulator obvezao je zagrebačku kompaniju na davanje javne ponude nakon što su Braća Pivac postala većinski vlasnik Kraša.

U javnoj ponudi za otkup dionica Mire ponuđeno je četiri kune i 70 lipa za dionicu. Ponuda Kraša vrijedila je do 25.travnja ove godine, a procjenjivalo se da bi za namirivanje malih dioničara Mire zagrebačka kompanije mogla izdvojiti oko 20 milijuna kuna.

Skupština dioničara Mire usvojila je i izvješće Uprave o poslovanju tvrtke u prošloj godini prema kojem je društvo u prošloj godini uprihodilo gotovo 90 milijuna kuna i ostvarilo dobit od pet milijuna i 182 tisuće kuna. Odlučeno je i da neće biti isplate dividende već se cijela dobit ostavlja u rezervama tvrtke.

Prema izvješću o poslovanju koju je dioničarima podnijela Uprava Mire, 70 posto prodaje tvrtke odvija se u inozemstvu, najviše u Hrvatskoj i u Sloveniji, dok im je izvoz u Srbiju lani porastao za čak 74 posto.

Tagovi: Kraš, Mira Prijedor, Mesna industrija braća Pivac
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE