GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraš u dokapitalizaciju, Pivac prelazi udjel od 25%

Kraš u dokapitalizaciju, Pivac prelazi udjel od 25%
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2018 / 13:19
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Kraš uskoro planira provesti dokapitalizaciju u iznosu od najmanje 25 milijuna, a najviše 50 milijuna kuna. To je vidljivo iz poziva za glavnu skupštinu dioničara te kompanije zakazanu za 31. kolovoza, na kojoj će se, između ostalog, odlučivati i o povećanju temeljnog kapitala Kraša.

Temeljni kapital Kraša sada iznosi oko 549,4 milijuna kuna. Svježi novac, kako je pojašnjeno, iskoristit će se za "modernizaciju postojećih proizvodnih pogona te preuzimanje poslovnih subjekata u regiji" kako bi kompanija zadržala lidersku poziciju na tradicionalnim tržištima u regiji te ojačala svoju konkurentnost na tržištu EU i prekomorskim zemljama, ali isto tako povećala financijsku stabilnost i povećala kapacitet za dodatnim zaduživanjem. Također, iz poziva za skupštinu može se iščitati i da se Kraš okreće novoj niši na tržištu - proizvodnji dodataka prehrani.

Ono što je možda još zanimljivo u priči o dokapitalizaciji je da će Mesna industrija Braća Pivac, ako odluči sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala Kraša, a prema nekim neslužbenim indicijama s tržišta to bi se lako moglo dogoditi, prijeći udjel od 25 posto (sad ima 24,81 posto) i neće morati dati javnu ponudu. Naime, u pozivu jasno piše "glavna skupština društva odobrava stjecateljima stjecanje novih dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje". To je, kako kažu upućeni, mudra odluka uprave i nadzornog odbora Kraša jer će u tom slučaju prikupljeni novac ostati unutar tvrtke i moći će se koristiti za razvoj. O procesu dokapitalizacije zasad u Mesnoj industriji Braća Pivac nisu bili voljni govoriti, a ni Marica Vidaković, prokuristica Kraša, ništa nije htjela komentirati, piše Jutarnji list.

Iz Mesne industrije Braća Pivac, doduše, ranije su u razgovorima koje smo vodili uvijek isticali da je Kraš odlična tvrtka i da je to glavni razlog njihova ulaganja u tu tvrtku. Ipak, u prošlosti je bilo i nekih trzavica, kada su bili nezadovoljni što nisu utjecali na poslovne odluke Kraša, iako su bili značajni vlasnici njegova dijela. Tada je bilo čak i natpisa da se Kraš brani od preuzimanja Mesne industrije Braća Pivac, no u međuvremenu je to riješeno.

U posljednje vrijeme odnosi su dosta dobri, a u jednom intervjuu koji smo radili s Ivicom Pivcom istaknuo je da mu se sviđa senzibilitet koji Marica Vidaković ima prema radnicima Kraša. Navodno je Marica Vidaković zadovoljna ponašanjem obitelji Pivac prema Krašu. Očito je u Krašu procijenjeno da neće naći boljeg partnera od Mesne industrije Braća Pivac.

Nakon skupštine zakazane za zadnji dan kolovoza očekuje se da će Mesna industrija Braća Pivac povećati svoj udjel u Krašu. Naravno, ako će nakon procesa dokapitalizacije kupovati dionice na tržištu odnosno povećavati svoj udjeli, morat će objaviti ponudu za preuzimanje, ali tada će, pojašnjavaju upućeni, imati bitno bolje i povoljnije polazne pozicije nego sad.

Povećanje temeljnog kapitala Kraša izvest će se izdavanjem minimalno 62.500 dionica, a maksimalno 125.000 dionica nominalnog iznosa 400 kuna. Postupak upisa dionica predviđen je u tri kruga, s tim da će se poštivati pravo prvenstva dioničara u prvom krugu. Dakle, svaki novi krug bit će odobren i provodit će se samo u slučaju da u prethodnom krugu ne budu upisane i uplaćene sve nove dionice. Pravo na upis dionica neće imati oni koji nisu uplatili i upisali onaj broj novih dionica koji odgovara njihovom udjelu u temeljnom kapitalu. To znači da ako Mesna industrija Braća Pivac odluči sudjelovati u dokapitalizaciji, a nitko ne vidi razlog da ne sudjeluje, moći će kupiti i još nešto dionica koje su 'rezervirane' za male dioničare, a iz nekog razloga oni odluče ne sudjelovati u procesu i ne kupe nove dionice.

U trećem krugu, ako do njega dođe, pravo na kupnju dionica imat će sve poslovno sposobne pravne i fizičke osobe. Nakon provedene dokapitalizacije temeljni kapital Kraša iznosit će tek nešto simbolično manje od 600 milijuna kuna.

Tagovi: Kraš, Mesna industrija braća Pivac, Marica Vidaković, Ivica Pivac, ZSE:KRAS-R-A
PROČITAJ I OVO
Alitalia neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021.
LETOVI
Alitalia neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021.
RIM - Italijanska aviokompanija Alitalia neće tokom predstojeće zime obnoviti saobraćaj od Rima do Beograda i Podgorice, objavio je portal EX-YU Aviation News.
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja
DUBLIN - Irska zrakoplovna kompanija Ryanair izvijestila je u petak da će u listopadu smanjiti kapacitete za petinu budući da su europske vlade naprasno počele ograničavati putovanja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa.
UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji
HUMANO
UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji
BEOGRAD - UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC Dragiša Mišović.
Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
BRUXELLES - Ugovor između tvrtki Sanofi i GSK i Europske komisije, koji je u petak stupio na snagu, omogućit će svim državama članicama EU-a nabavu do 300 milijuna doza cjepiva, objavila je u petak Komisija.
Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles
USPJESI
Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles
ZAGREB - Merlot Festigia 2016 Vina Laguna osvojilo je zlatnu medalju na Concours Mondial de Bruxelles i jedino je vino iz Hrvatske koje je na tom prestižnom vinskom natjecanju okrunjeno zlatnom medaljom, a Malvazija Istarska Riserva Vižinada 2015 nagrađena je srebrnom medaljom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE