GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraš istisnuo manjinske dioničare u Miri

Kraš istisnuo manjinske dioničare u Miri
SQUEEZE OUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2021 / 08:18
Autor: SEEbiz
PRIJEDOR - Zagrebački Kraš uspio je da isposluje istiskivanje manjinskih dioničara iz prijedorske Mire nakon što je prenos akcija manjinskih dioničara prošle godine zaustavljen zbog sudskog postupka za pobijanje odluke.

Mira je obavijestila da je 28.05. 2021. donesena odluka o prijenosu dionica na otkupioca u sudski registar.

Skupština Mire odlučila je o prijenosu dionica manjinskih dioničara na otkupioca još krajem juna prošle godine, ali je početkom avgusta stiglo uvjerenje Okružnog privrednog suda u Prijedoru da se pred sudom vodi postupak radi pobijanja ove odluke koji su poveli manjinski akcionari.

- Iz tog razloga ne postoji mogućnost da se izvrši registracija navedene odluke niti da se okonča postupak u Centralnom registru hartija od vrijednosti do okončanja sudskog spora, navedeno je u obavijesti Mire Banjalučkoj berzi početkom avgusta prošle godine.

Zagrebački Kraš je vlasnik 17.861.370 dionica Mire, što predstavlja 96,68 posto učešća u osnovnom kapitalu društva. Prema skupštinskoj odluci, Kraš se obavezao da će manjinskim akcionarima isplatiti novčanu naknadu za prenos akcija u iznosu od 1,283 KM po akciji, uvećanu za iznos zatezne kamate obračunate od dana registracije odluke u sudskom registru.

U novom obavještenju Mira navodi da je odluka o prijenosu akcija upisana u sudski registar, te da manjinski akcionari mogu, ako smatraju da ponuđena naknada, koja je u istom iznosu u kojem je prvobitno utvrđena, nije primjerena, u roku od 30 dana od dana upisa odluke predložiti da sud u vanparničnom postupku odredi primjerenu naknadu.

Isto pravo manjinski dioničar ima, ako otkupilac naknadu nije isplatio pravilno (nije obračunao kamatu, nije uplatio puni iznos i drugo) kao i u slučaju ako primjerenu novčanu naknadu za akcije pojedinog manjinskog akcionara nije ponudio u roku od 30 dana po prijemu zahtjeva bilo kog od preostalih akcionara društva.

Mira ima ukupno 828 dioničara.

Tagovi: Kraš, Mira Prijedor, istiskivanje manjinskih dioničara
PROČITAJ I OVO
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE