GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krak Turskog toka će ići i do Republike Srpske

Krak Turskog toka će ići i do Republike Srpske
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2019 / 08:34
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Krak magistralnog gasovoda kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice ići će i do Republike Srpske, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Na panelu posvećenom energetskoj geopolitici i izazovima za Srbiju i region na tom polju, Antić je rekao da magistralni gasovod kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice kao nastavak Turskog toka predstavlja ogroman potencijal koji će Srbiju učiniti tranzitnom zemljom.

To će nam, kaže, omogućiti da ozbiljno planiramo energetske projekte.

Druga konekcija, kaže, biće ka Bugarskoj kao veza sa južnim gasnim koridorom, a planirana je i interkonekcija sa Rumunijom.

"Ključ energetske bezbednosti Srbije, Republike Srpske, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore nije u našim ostrvskim energetskim politikama, već u snažnoj regionalnoj energetskoj politici, politici razumevanja i izgradnji interkonekcija koje će nas učiniti jačim", rekao je Antić.

Naveo je da je gas energent 21. veka koji je najprihvatljiviji i najčistiji i poručio da Srbija vodi nezavisnu politiku razvoja i da razume odnose u svetu.

Ministar je naglasio da Srbija ima jednu veoma intenzivnu politiku kada je energetika u pitanju, sa značajnim investicijama i da je energetika, pored rudarstva i infrastrukture, jedna od sfera u kojoj imamo najdinamičniji rast.

"Pokušavamo da velikim brojem projekata uhvatimo korak sa razvijenim svetom", kaže Antić i navodi da se to odnosi na pitanje energetske bezbednosti i snabdevanja, ali i na nove tehnologije i zaštitu životne sredine.

Obaveza je, rekao je ministar, da se energetskom politikom stvori ambijent u kome će se energetski objekti razvijati i očuvati sa stanovišta najnovijih tehnologija i sa stanovišta zaštite životne sredine, ali i da razvijamo nove projekte koji su ekološki moderni.

"Naša energetska politika je zasnovana na nekoliko ključnih prioriteta, a to je sačuvati baznu energiju u meri u kojoj je to moguće uz primenu najviših standarda zaštite životne sredine i ulazak u obnovljive izvore energije", kaže Antić.

Srbija, naglašava, ima civilizacijsko pravo da dostigne nivo razvoja na kome su danas najrazvijenije zemlje, ali i naveo da ne možemo tako lako da se odričemo našeg termosektora i jedinog energetskog resursa kojim raspolažemo.

"To je nažalost ugalj. Obaveza je da ga koristimo na tehnološki najprihvatljivi način", rekao je Antić i naveo da se ulažu veliki napori u značajne projekte usmerene ka energetskog efikasnosti. Naveo je da je tako smanjena efektivna potrošnja i to jedan posto godišnje, a plan je da se nastavi taj tempo i da se formiraju novi fondovi za energetsku efikasnost.

Srbija, kaže Antić, krupnim koracima grabi ka uvođenju obnovljivih izvora energije, a 2018. i ove godine je apsolutni šampion kada su u pitanju energane na vetar.

Kako je naveo, u protekle dve godine Srbija je obezbedila oko 500 megavata iz obnovljivih izvora energije, od čega je oko 400 megavat iz energije vetra.

"Činimo krupan iskorak i naš energetski miks unapređujemo na kvalitetan način. Imamo ambiciozne planove", rekao je ministar.

Naveo je da u planu da se sa Republikom Srpskom grade novi kapaciteti na Drini, kao i da se nastoji da se biomasa uključi u sistem daljinskog grejanja.

"Za šest gradova potpisujemo ugovore, to govori da mi obnovljive izvore energije stavljamo u prvi plan. Planiramo da iskoristimo do kraja hidropotencijale Ibra i Morave, planiramo da naš eneregetski miks ojačamo većom upotrebom gasa", poručio je ministar.

Tagovi: Turski tok, Aleksandar Antić, Gazprom
PROČITAJ I OVO
RBA i Adria Group Holding pokrenuli arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora
ARBITRAŽA
RBA i Adria Group Holding pokrenuli arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora
ZAGREB - Državno odvjetništvo potvrdilo je da je Vlada Republike Hrvatske zaprimila dvije obavijesti o pokrenutim arbitražnim postupcima zbog Lex Agrokora. Prvi proces pokreće RBA banka, a drugi Adria Group Holding, tvrtka preko koje je nekad Ivica Todorić kontrolirao Agrokor.
M:tel preuzeo banjalučko društvo FINANC d.o.o.
PREUZIMANJA
M:tel preuzeo banjalučko društvo FINANC d.o.o.
BANJA LUKA - Banjalučki Mtel postao je 100-postotni vlasnik preduzeća "FINANC" d.o.o. Banja Luka.
Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi iz Crne Gore prema Milanu i Bologni
LETOVI
Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi iz Crne Gore prema Milanu i Bologni
PODGORICA - Letovi iz Crne Gore prema sjeveru Italije, odnosno ka Milanu i Bologni privremeno će se obustaviti od subote, 29. februara, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
Boxmark otpustio 157 radnika
REZOVI
Boxmark otpustio 157 radnika
LJUBLJANA - Boxmark je danas otpočeo s restrukturiranjem i podijelio otkaze za prvih 157 radnika. Ukupno će do kraja travnja otpustiti 288 ljudi.
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
PANIKA
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
MILANO - Prodaja u velikim trgovinskim lancima na sjeveru Italije porasla je u nedelju za 73 posto u usporedbi s istim datumom prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE