GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. najbolja malvazija na svijetu

Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. najbolja malvazija na svijetu
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2022 / 17:48
Autor: SEEbiz
POREČ – Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. okitila se s dvije titule na 13. Svijetu malvazija održanom prošlog tjedna u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna.

Najbolja je malvazija na svijetu u novoj kategoriji Best in Show, kao i šampion u kategoriji odležanih malvazija. Uz ovo poznato istarsko ime iz Momjana, slavi i obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Njihovo vino šampion je u kategoriji svježih malvazija.

„Iza ove titule puno je uloženog truda. Mora se paziti na svaki detalj u vinogradu i u podrumu, a najvažnije je da nikad ne odustajete i ne ostavljate posao za sutra. Iako smo prošle godine na ovom ocjenjivanju osvojili zlato, nisam se nadao ovoj tituli. Kad su mi javili potekle su mi suze. Ovo je svakako poticaj da nastavimo u istom smjeru“, istaknuo je Franco Dešković, koji uz braću Đulijana i Maurizija vodi obiteljsku vinariju.

Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova dobio onaj iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d' Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška, a prvi put ove godine dodijeljena su i platinasta odličja za vina koja su osvojila 95 i više bodova. Čak četiri platinaste medalje otišle su u Vižinadu: Vinima Bruno Ferenac za Istarsku malvaziju 2021., Pilatu za Malvaziju sur lie 2018. i Serafin 2018. te u vinariju nedavno preminulog Marijana Armana za Malvaziju Grand Cru. Ovim odličjem okitili su se i San Salvatore muškat 2017. Benvenuti vina iz Motovuna, talijanski Le Solane 2008., vinarije Mossi 1558 i slovenski Capris Refošk 2020. Vinakoper.

Uz sedam platinastih odličja osvojene su 152 zlatne i 36 srebrnih medalja, dok će ostali proizvođači dobiti diplome. Još je 16 zlatnih medalja osvojeno za jaka i alkoholna pića, a ove je godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta dobilo je 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.

Na Vinistrinom ocjenjivanju ponovo su pali rekordi! Nikad veći broj malvazija, čak 273 uzorka iz deset zemalja (Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije), ali i nikad veći boj ocjenjivača, njih 70 iz 15 zemalja. U Poreč je stiglo 35 uzoraka jakih alkoholnih pića, također najveći broj do sada. S malvazijama i jakim alkoholnim pićima na Vinistrino međunarodno ocjenjivanje ukupno je pristiglo 565 uzoraka.

„Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da su se šampionskom titulom uz etablirane vinare okitila i nova mlada imena koja inzistiraju na kvaliteti. Upravo im je Vinistrino ocjenjivanje, ali i sama izložba vina odskočna daska“, ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinara i vinogradara Istre. Dodaje kako su ovi odlični rezultati istarskih vinara najbolja najava 28. Vinistre, koja se od 6. do 8. svibnja održava u porečkoj dvorani Žatika.

Tagovi: Kozlovićeva Santa Lucia, malvazija, vinarija Kozlović, Franco Dešković, vinistra, Vinakoper
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE