GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kostić pozajmio Todoriću više od 50 miliona evra

Kostić pozajmio Todoriću više od 50 miliona evra
POZAJMICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2017 / 10:34
Autor: SEEbiz / Danas / B92
BEOGRAD - Agrokorove firme u Srbiji su predmet okršaja banaka i vanredne uprave tog koncerna i trenutno deluje da bankari dobijaju.

Prema izveštaju o toku sudskih postupaka vanredne uprave Agrokora, privredni sud ne samo da nije priznao vanrednu upravu u Srbiji, već se Sberbanci u zahtevu za blokiranje otuđenja akcija u firmama, pridružila i Inteza.

Sberbanka Rusija je već dobila privremene mere kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje akcija Agrokora u Dijamantu, udela u frikomu, vlasništva Konzuma u firmi Idea d.o.o. (različitoj od istoimenog lanca supermarket), kao i vlasništva Agrokora u firmama Kron, M-profil SPV I Nova Sloga. 
U međuvremenu se pojavila Inteza koja je pokrenula postupak naplate duga protiv Konzuma, jamnice, Zvijezde, Agrokor trgovine I PIK Vrbovec. Oni su podneli predlog za određivanje privremene mere kako konzum ne bi mogao da proda svoj udeo u Idea d.o.o. Inteza se takođe pridružila ruskoj Sberbanci u prinudnoj naplati od Agrokora I to zahtevajući njegove udele u firmama u Srbiji. 

Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, Agrokor ima zabranu otuđenja akcija u Dijamantu i to ne samo po osnovu duga prema Sberbanci iz Rusije od 100 miliona evra, već su tu i tri potraživanja drugih banaka od ukupno 35 miliona evra. 

Neke od Agrokorovih firmi U Srbiji su i same već poprilično opterećene kreditima na koje je stavljena zaloga. Prema registru zaloga u Agenciji za privredne registre, na imovinu i potraživanja Agrokorovih firmi u Srbiji položene su zaloge za zajmove od preko 80 miliona evra. 

Najveći deo se odnosi na Sberbanku Slovenija koja je 20 miliona evra potraživanja od Dijamanta obezbedila mašinama i opremom, kao i pravom na zajmove koje je Dijamant godinama davao Idei u vrednosti od oko 46 miliona evra. 

AIK banka ima obezbeđen zajam od 1,23 milijarde dinara (oko 10 miliona evra) Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima. Ova banka ima velika potraživanja od Merkatora – S, Agrokorove kompanije koja upravlja supermarketima Idea, Merkator, i Roda u Srbiji. 

U tri kredita, AIK banka je pozajmila Merkatoru preko 40 miliona evra, a kao zalogu je uzela prihode od davanja u zakup 20 lokala u Merkator centru u Beogradu, zatim Roda centru u Čačku, kao i u trgovinskim centrima u Nišu, Subotici Kragujevcu. 
Kikindski mlin koji je u vlasništvu Dijamnata i Frikoma je založio opremu u Kikindi za kredit Jubamnke, koji je kao I AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića, od tri miliona evra. 

Na kraju Frikom je za dva kredita kod Jumbes I Komercijalne banke u ukupnoj vrednosti od 880 miliona dinara ili 7,3 miliona evra založio ukupno 4,5 miliona tona smrznutog povrća koje stoji u hladnjaččama.

Tagovi: Miodrag Kostić, Agrokor, MK Grupa, Sberbank, AIK banka, Dijamant, Idea, Mercator
PROČITAJ I OVO
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
OTKAZI
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
DUBAI - Emirates će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa vjerojatno otpustiti 9.000 ljudi, najavio je njen predsjednik Tim Clark.
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
POVRATAK
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
ZAGREB - Niskobudžetna aviokompanija easyJet je odlučila s krajem ovog mjeseca pokrenuti promet i prema drugim zračnim lukama u Hrvatskoj.
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna
SMIJURIJA
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna

ZAGREB - Tvrtka Porta Adriatica d.o.o., kojoj su osnivači bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i arhitekt Otto Barić mlađi, prošle godine nije ostvarila ni kune prihoda, a ukupni gubitak je 20.308 kuna, objavljeno je u predanom računu dobiti i gubitka.

U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
DECODE CHINA
U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
SYDNEY – Novi internetski portal Decode China planiran je kako bi „balansirao“ u informacijama dostupnima na kineskom jeziku, a koje SAD ocjenjuje da su potpuno prožete propagandom iz Pekinga.
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
PROMJENE
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
SAN FRANCISCO - Vrijednost imovine Elona Muska u petak je prerasla imovinu Warrena Buffetta te je izvršni direktor Tesle postao sedma najbogatija osoba na svijetu, prema Bloomberg Billionaires Indexu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE