GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kostić najavljuje preuzimanja banaka u regionu

Kostić najavljuje preuzimanja banaka u regionu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2018 / 12:44
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Kompanija MK Grupa, koja je prema rečima vlasnika Miodraga Kostića, u poslednjih 20 godina investirala više od milijardu evra u Srbiji, najviše u agrar, hotele, bankarski sektor, nastaviće ulaganje u hotelijerstvo, najmlađu granu ovog holdinga, a planiraju i kupovinu banaka u regionu.

Jedna od poslednjih investicija MK Grupe, upravo u bankarstvu, je i preuzimanje pete po veličini banke u Sloveniji, Gorenjske banke, navodi Kostić za Tanjug i kaže da sada imaju 33 procenta vlasničkog udela, ali 61 odsto u glasačkim pravima te banke.

"U ovom momentu, gledajući ta prava, posedujemo većinu Gorenjske banke", kaže Kostić. Na pitanje za koje banake u regionu je zainteresovan, kaže da je rano pričati o tome, ali da će to svakako biti one banke koje su "u skladu sa mogućnostima Aik banke i Grupe u celini".

"A sa druge strane, u skladu sa ponudama koje budu na tržištu. Sagledavajući i jednu i drugu stranu, opredelićemo se..." Tvrdi da su se ranijih godina mnogi investitori "zaletali" ulažući u hotele i banke u Srbiji i regionu, da su u te poslove ušli oni koji "ne znaju šta će sa tim investicijama", i da su izvori finansiranja koje su imali bili kratkoročni, a upravo je, smatra, potrebno imati dugoročne investicije za takav posao.

Kaže da način kako se nekada radilo u bankarstvu i hotelijerstvu više nije održiv i da je potrebno ići u korak sa digitalizacijom. 

"Kod banaka je to možda čak i izrazitije jer digitalizacija nosi sa sobom optimizaciju troškova. Neko je spreman, a neko nije spreman na to, i mi tu vidimo veliki prostor", objašnjava Kostić.

Smatra da su na području jugoistočne Evrope, a posebno u bivšim jugoslovenskim republikama, sektori hotelijerstva i bankarstva trenutno u procesu konsolidacije.

"Banke će se konsolidovati, banke će se prodavati, i u ovom momentu mi gledamo više ciljeva u regionu, međutim, to što gledamo, to ne znači da ćemo da kupimo. Ako bude mogućnosti da kupimo po cenama koje mi očekujemo, verovatno će se to i desiti", kaže Kostić.

Govoreći o kompaniji i putu koji je prošla za više od 30 godina od osnivanja, Kostić podseća na visinu investicija njegove kompanije u Srbiji: "U zadnjih 20 godina investirali smo u Srbiju preko milijardu evra. Od toga, u zadnjih pet godina investirali smo 500 miliona evra. Godišnje plaćamo oko 100 miliona poreza. U zadnje tri godine, kroz poreze i doprinose i druge oblike poreza uplatili smo u Srbiji oko 320 miliona evra, zapošljavamo preko 7.000 ljudi...", navodi Kostić i ističe: "Samo za lične dohotke, na godišnjem nivou, bruto plate su 85 miliona evra. To je ukratko MK Grupa".

Najmlađa grana u ovom holdingu, u kojem se nalazi 35 povezanih preduzeća, je hotelijerstvo, a prema Kostićevim rečima, u izgradnju hotela u Srbiji i regionu uložili su do sada 200 miliona evra.

Kaže, kada je reč o hotelijerstvu, da je njegova kompanija postala lider u regionu, a na pitanje Tanjuga, da li eventualno planira da učestvuje u privatizaciji i ulaganju u banje u Srbiji, ocenjuje da mu u ovom momentu to nije prioritet već su to braunfild investicije (rekonstrukcija i "oživljavanje" zgrada) i njihovo pretvaranje u hotele sa 150 do 200 soba.

Tagovi: Miodrag Kostić, MK Grupa, AIK banka, Gorenjska banka
PROČITAJ I OVO
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
KRAJ
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
LONDON - Britanski konzorcij koji je osnovala skupina zrakoplovnih, automobilskih i inženjerskih tvrtki, s ciljem proizvodnje respiratora za zdravstvenu službu zemlje, priopćio je da će završiti s proizvodnjom nakon što je isporučio više od 13 tisuća uređaja.
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
LUKSUZ
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
MILANO - Poznati talijanski proizvođač sportskih automobila se udružio s talijanskim proizvođačem luksuznih jahti.
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19
ZAJAM
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19

BERLIN - Njemačka biotehnološka kompanija CureVac, koja razvija cjepivo za Covid-19, dobila je od Europske investicijske banke (EIB) zajam u iznosu 75 milijuna eura kako bi proširila kapacitete za njegovu proizvodnju.

Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
KARIJERE
Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Nadzorni odbor društva Đuro Đaković Grupa d.d., danas je donio odluku o imenovanju člana Uprave, Hrvoja Kekeza, na novo mandatno razdoblje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE