GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirusom zaražena spremačica u Zračnoj luci Dubrovnik

Koronavirusom zaražena spremačica u Zračnoj luci Dubrovnik
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 13:28
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Prva osoba zaražena koronavirusom je 54-godišnja spremačica u Zračnoj luci Dubrovnik, gdje joj je posljednji radni dan bio 7. ožujka, a u dubrovačku bolnicu primljena je 14. ožujka te se još istražuje gdje se i kada zarazila, izvijestio je u petak Krizni stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Iz Stožera su objasnili kako zaražena prilikom prijema u bolnicu nije tretirana kao sumnjiva na koronavirus, jer za to nije bilo indikacija prema smjernicama nacionalnog Stožera Civilne zaštite, ali su djelatnici bolnice u kontaktu s njom imali zaštitnu opremu te su sve potrebne mjere poduzete. Od trenutka ulaska u bolnicu do danas bila je u izolaciji, a napustila ju je jedino pri odlasku na pregled rentgenom, u pratnji zdravstvenog osoblja. Budući da joj se situacija blago pogoršavala njen je nalaz iz predostrožnosti poslan na analizu te je na koncu bio pozitivan na koronavirus.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je na izvanrednoj konferenciji za medije kako se zaražena nalazi u izolaciji u Općoj bolnici Dubrovnik i osjeća se dobro. "S obzirom na to da je hospitalizirana 14. ožujka, ne bi trebalo biti pogoršanja. Ostala četiri nalaza su negativna", dodao je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić naglasio je kako je obrada kontakata zaražene u velikom dijelu obavljena.

"Još istražujemo gdje se zarazila. Moguće i u zračnoj luci, gdje prolaze na tisuće putnika. Vrlo je moguće da je netko od njih bio pozitivan.
Danas ili sutra ćemo znati točan broj kontakata", rekao je Lakić te dodao kako je najvažnije umiriti javnost.

"Ovo smo očekivali i nastojimo smanjiti mogućnost transmisije bolesti, kako bismo smanjili opterećenje na zdravstveni sustav. Logično je očekivati još zaraženih. Bitno se pridržavati svih mjera o higijeni i socijalnom distanciranju", napomenuo je Lakić.

Načelnik županijskog Kriznog stožera Civilne zaštite Joško Cebalo je dodao kako su tijekom noći u karantenu smješteni Grkinja i Albanac, koji su zaustavljeni na graničnom prijelazu Klek.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako je i dalje potrebno pridržavati se mjera nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

"To je jedini način usporenja širenja zaraze, a omogućit ćemo zdravstvenom osoblju da pruži pomoć svim oboljelima. Naše službe će odraditi sve što struka i zakon propisuju", rekao je Dobroslavić.
N
ačelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je kako je zasad tranzit kroz Neum za hrvatske građane i dalje nesmetan uz osobnu iskaznicu.
"Riječ je o prolasku bez zaustavljanja. Pogranični radnici također mogu tranzitirati uz potvrdu poslodavca o zaposlenju", rekao je Pavličević.

Zračna luka Dubrovnik od četvrtka u podne je zatvorena za sav civilni zračni promet, a hitno su poduzete i sve mjere koje je preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Tagovi: Zračna luka Dubrovnik, Nikola Dobroslavić, koronavirus, Marijo Bekić
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE