GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korisnici ENC-a odsad bez zaustavljanja od Zagreba do Pule

Korisnici ENC-a odsad bez zaustavljanja od Zagreba do Pule
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Korisnici elektronske naplate cestarine (ENC) u Hrvatskoj više ne moraju imati dva uređaja ili se registrirati posebno kod svakog upravitelja kako bi se bez zaustavljanja vozili Istarskim ipsilonom i autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb.

Naime, Istarski ipsilon je pod koncesijom tvrtke Bina Istra i dosad njezin sustav ENC-a nije bio interoperabilan sa sustavima HAC-a i ARZ-a.

ENC sustavi HAC-a i ARZ-a, pak, interoperabilni su već odavno. U Hrvatskoj je oko 566 tisuća korisnika ENC-a, od toga HAC-ovih 346.231, Bina Istra ih ima 120.000, a ARZ oko 100.000. U Bina Istri i HAC-u objašnjavaju da svi sadašnji i novi korisnici ENC-a uz registraciju kreditne ili Inine kartice sad mogu putovati diljem Hrvatske bez potrebe za dodatnom registracijom svog ENC uređaja i potpisivanjem ugovora kod svakog upravitelja autocesta u RH, a i dalje će moći koristiti popuste kod svakog upravitelja. Za osobna vozila popusti iznose i do 30 posto za korištenje autoceste i do 50 posto za prolaz kroz tunel Učka.

- HAC je pristupio projektu kako bi se i korisnicima ENC-a operatera Bina-Istre pod istim uvjetima i pogodnostima omogućilo korištenje HAC-ovih i ARZ-ovih dionica. Isto tako i naši postpaid korisnici mogu bez dodatne registracije koristiti Istarski ipsilon. Radi se o malim, ali važnim poboljšanjima kako bi postojeći sustav učinili što efikasnijim i boljim za korisnike do uvođenja novog sustava beskontaktne naplate cestarine - kaže predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan za Večernji list.

Kako naglašavaju iz HAC-a i Bina Istre, uspostavljanje interoperabilnosti za ENC postpaid uslugu bitan je korak u povezivanju upravitelja autocesta u Hrvatskoj koji omogućuje korisnicima neometano i jednostavno putovanje, bez ikakvog fizičkog kontakta, a što je posebno bitno u današnjim uvjetima kad se cijeli svijet susreće s virusom COVID-19. To znači da se interoperabilnost odnosi samo na postpaid korisnike ENC-a, odnosno s trajnim nalogom, a njih je 50-ak tisuća.

– Ovime se nastavlja s realizacijom bitnih ciljeva Bina Istre u smjeru konstantnog unapređenja komfora korisnika i sigurnosti na autocestama uz izbjegavanje fizičkog kontakta korisnika prilikom putovanja, s obzirom na to da nam je sigurnost korisnika kao i protočnost na naplatnim postajama uvijek na prvom mjestu – objašnjava generalni direktor Bina Istre Dario Silić.

Na Istarskom ipsilonu udio plaćanja ENC-om u vrijeme koronakrize iznosi 58 posto, a na HAC-ovim autocestama udio ENC-a je 43,65. Ove godine do sredine rujna HAC bilježi gotovo 23.000 novih korisnika ENC-a, a Bina Istra 4000. Do kraja godine ARZ bi se pak trebao pripojiti HAC-u, a to među ostalim otvara i pitanje što će biti s korisnicima ARZova ENC-a. U HAC-u objašnjavaju da 100-tinjak tisuća korisnika neće to pripajanje ni osjetiti jer će svi ENC računi ARZ-a biti automatizmom prebačeni na HAC.

Tagovi: elektronska naplata cestarine, ENC kartice, Autocesta Rijeka-Zagreb, Hrvatske autoceste, Bina Istra, Boris Huzjan
PROČITAJ I OVO
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
PRODAJA
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
BERLIN - Njemački sportski div Adidas najavljuje prodaju Reeboka u idućim mjesecima, piše njemački Manager Magazin.
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
ATLANTA - Coca-Cola je u trećem tromjesečju ove godine poslovala s manjom dobiti i prihodima nego u trećem tromjesečju prošle godine, ali poslovni su rezultati i dalje bili bolji nego što su analitičari s Wall Streeta očekivali.
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
POMOĆ
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
BEOGRAD - Vlada Srbije je, na današnjoj sednici, usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti COVID-19.
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna
LUKE
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

BAŠKA - Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković .

Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama
RAD OD KUĆE
Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama

ZAGREB - Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada je zadužila tijela državne uprave te urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguraju uvjete za redovito obavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE