GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama

Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama
TESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 12:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Po prugama grada Zagreba počeo je voziti tramvaj boje netipične za vozila javnog prijevoza glavnog grada Hrvatske.

Taj bijelo-crveni tramvaj nije dio neke reklamne kampanje, već je riječ o završnoj fazi važnog izvoznog visokotehnološkog proizvoda, razvijenog i proizvedenog u Hrvatskoj - KONČAREVOM 100% niskopodnom električnom tramvaju za latvijski grad Liepāju. U naredna dva tjedna na prugama Zagreba radit će se sveobuhvatna ispitivanja tramvaja, a isporuka u grad Liepāju na obali Baltičkog mora planirana je do kraja godine.

Ovo je prvi od ukupno dvanaest tramvaja za latvijskog kupca, a njihova proizvodnja definirana je u dva ugovora. Suradnja je počela u studenome 2018. godine kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila (maksimalno njih osam) kad za to budu osigurana sredstva. Krajem kolovoza 2020. godine tvrtka Liepājas Tramvajs osigurala je sredstva za još šest tramvaja, a posao izgradnje i isporuke ponovno su povjerili KONČARU. Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, u sklopu programa „Comprehensive Reconstruction of Tram Route and Adjacent Territory“ („Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja“). U skladu s obavezama, šesti tramvaj (zadnji iz prvog ugovora) bit će isporučen u svibnju 2021. godine, dok će tramvaji iz drugog ugovora biti isporučeni u razdoblju listopad 2021. – travanj 2022. godine.

Vlak kao i podsustavi poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnih napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija te postolja i sanduci razvijeni su i proizvedeni u Grupi KONČAR. Tramvaji su klimatizirani, opremljeni videonazorom i sustavom informiranja putnika, bez stepenica na ulazu i osovina između kotača te ravnim podom čitavom dužinom vozila, čime su maksimalno prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju. Tramvaji su opremljeni i modernim upravljivim hidropneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućava podešavanje visine poda i udobnu vožnju.

Grad Liepāja jedan je od ukupno tri grada u Latviji u kojima postoji tramvajski gradski promet. Prvi električni tramvaj u Baltičkim zemljama počeo je 1899. godine voziti upravo u Liepāji, pa se ova vrsta vozila smatra jednim od simbola grada. Uoči 120. obljetnice uspostave tramvajske mreže pokrenuta je opsežna obnova i modernizacija. Usporedno s projektom nabave novih vozila, rekonstruira se svih 36 tramvajskih stajališta u gradu, obnavlja most preko kojeg prolaze tramvaji, ali i povijesni hangar u kojem se nalazi spremište i servis tramvajskih kola.

Tagovi: Končarev tramvaj za Latviju, Končar, Liepājas Tramvajs, Končar Ei
PROČITAJ I OVO
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE