GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama

Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama
TESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 12:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Po prugama grada Zagreba počeo je voziti tramvaj boje netipične za vozila javnog prijevoza glavnog grada Hrvatske.

Taj bijelo-crveni tramvaj nije dio neke reklamne kampanje, već je riječ o završnoj fazi važnog izvoznog visokotehnološkog proizvoda, razvijenog i proizvedenog u Hrvatskoj - KONČAREVOM 100% niskopodnom električnom tramvaju za latvijski grad Liepāju. U naredna dva tjedna na prugama Zagreba radit će se sveobuhvatna ispitivanja tramvaja, a isporuka u grad Liepāju na obali Baltičkog mora planirana je do kraja godine.

Ovo je prvi od ukupno dvanaest tramvaja za latvijskog kupca, a njihova proizvodnja definirana je u dva ugovora. Suradnja je počela u studenome 2018. godine kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila (maksimalno njih osam) kad za to budu osigurana sredstva. Krajem kolovoza 2020. godine tvrtka Liepājas Tramvajs osigurala je sredstva za još šest tramvaja, a posao izgradnje i isporuke ponovno su povjerili KONČARU. Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, u sklopu programa „Comprehensive Reconstruction of Tram Route and Adjacent Territory“ („Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja“). U skladu s obavezama, šesti tramvaj (zadnji iz prvog ugovora) bit će isporučen u svibnju 2021. godine, dok će tramvaji iz drugog ugovora biti isporučeni u razdoblju listopad 2021. – travanj 2022. godine.

Vlak kao i podsustavi poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnih napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija te postolja i sanduci razvijeni su i proizvedeni u Grupi KONČAR. Tramvaji su klimatizirani, opremljeni videonazorom i sustavom informiranja putnika, bez stepenica na ulazu i osovina između kotača te ravnim podom čitavom dužinom vozila, čime su maksimalno prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju. Tramvaji su opremljeni i modernim upravljivim hidropneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućava podešavanje visine poda i udobnu vožnju.

Grad Liepāja jedan je od ukupno tri grada u Latviji u kojima postoji tramvajski gradski promet. Prvi električni tramvaj u Baltičkim zemljama počeo je 1899. godine voziti upravo u Liepāji, pa se ova vrsta vozila smatra jednim od simbola grada. Uoči 120. obljetnice uspostave tramvajske mreže pokrenuta je opsežna obnova i modernizacija. Usporedno s projektom nabave novih vozila, rekonstruira se svih 36 tramvajskih stajališta u gradu, obnavlja most preko kojeg prolaze tramvaji, ali i povijesni hangar u kojem se nalazi spremište i servis tramvajskih kola.

Tagovi: Končarev tramvaj za Latviju, Končar, Liepājas Tramvajs, Končar Ei
PROČITAJ I OVO
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije
OŠTAR PAD
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

KOPER - Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 milijuna eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE