GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar: Prihodi od prodaje u prvom kvartalu porasli 7%

Končar: Prihodi od prodaje u prvom kvartalu porasli 7%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Končar u prvom je tromjesečju 2020. ostvarila 538 tisuća kuna neto dobiti, što je manje od planiranog te u najvećoj mjeri posljedica ostvarenog udjela u gubitku pridruženog društva od 13,6 milijuna kuna.

Iz kompanije ističu kako je ostvarena neto dobit znatno manja od planirane zbog ostvarenoga gubitka u pridruženom društvu, koje bi krajem godine trebalo završiti s pozitivnim rezultatom kako je i planirano.

Končar je u prvom kvartalu ove godine, kao i većina poslovnih subjekata u Hrvatskoj, poslovao u nepredvidivim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa te posljedicama nastalim nakon potresa u Zagrebu. Bez obzira na izvanredne okolnosti u kojima su se odvijale poslovne aktivnosti, u prvom kvartalu ostvarili su ukupne prihode od 648,6 milijuna kuna, što je 9,9 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Stanje ugovorenih poslova na dan 31. ožujka ove godine iznosi 3,39 milijardi kuna što je 2,2 posto više u odnosu na stanje na početku godine.

"Mogući negativni utjecaj na poslovanje Grupe prije svega ovisi o duljini izvanrednih mjera u Hrvatskoj, ali i svijetu, zbog činjenice da je tržišna aktivnost Grupe Končar izložena svjetskim poremećajima u lancu dobave materijala i isporuka proizvoda. Uz odgovarajuće mjere koje se poduzimaju, neupitnu predanost naših zaposlenika te stabilnu financijsku situaciju, uvjerenja smo da u ovim okolnostima možemo odgovoriti na izazove te redovno nastaviti s poslovanjem", kaže u komentaru poslovnih rezultata predsjednik Uprave Gordan Kolak.

Prihodi od prodaje u prvom su tromjesečju, prema istom razdoblju lani, porasli sedam posto, na 604,5 milijuna kuna. Pritom su na domaćem tržištu prihodi od prodaje dosegnuli 222,7 milijuna kuna, što je za 41,7 milijuna kuna ili 23 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu dosežu 381,8 milijuna kuna, što je na razini ostvarenja u istom razdoblju prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje je 63,2 posto.

Najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, i to 41,8 milijuna kuna ili 11 posto ukupnog izvoza, Švedske od 38 milijuna kuna ili 10 posto ukupnog izvoza, Gvineje 32 milijuna kuna, Austrije 30,3 milijuna kuna te SAD-a 21,5 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Grupe u prvom su tromjesečju porasli za 10,6 posto, na 642,6 milijuna kuna.

Tagovi: Grupa Končar, Končar, Končar Elektroindustrija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE