GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar otvorio Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

Končar otvorio Laboratorij za velike električne strojeve i pogone
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 16:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Najveći domaći izvoznik i regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkim vozilima, Grupa KONČAR, obilježio je 102. godinu poslovanja svečanim puštanjem u rad novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone.

Riječ je o visokotehnološkom kompleksu kakvih ima svega nekoliko u svijetu, a koji je od danas vitalni dio Laboratorijskog centra KONČAR – Instituta za elektrotehniku. Laboratorijski centar čini devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja. Izgradnja ovog jedinstvenog laboratorija započela je u srpnju 2021. godine, a investicija vrijedna 7 milijuna eura u potpunosti je financirana vlastitim sredstvima.

Svečanost su uveličali potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te poslovni partneri KONČARA.

„Za uspostavu ovakvog visokotehnološkog laboratorija, potrebno je bogato iskustvo, izrazito širok raspon znanja, vještina i multidisciplinarnosti te naposljetku vrhunski kadar. Realizacijom ovakvog projekta, KONČAR je još jednom potvrdio, ne samo da posjeduje, nego i da kontinuirano razvija te usavršava sve ove čimbenike, koji su od vitalnog značaja, kako za vlastiti poslovni razvoj, tako i za razvoj cjelokupne gospodarske konkurentnosti Republike Hrvatske“, okupljenima je poručio potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Laboratorij ima iznimnu važnost za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim značajkama i najsuvremenijoj opremi pripada društvu malobrojnih laboratorija u svijetu koja mogu provoditi posebna visokonaponska i druga električna, mehanička i klimatska ispitivanja. Osim što će zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi KONČAREV laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu te dodatno pridonijeti povećanju globalne prepoznatljivosti KONČARA i Republike Hrvatske.

„Započeti investicijski ciklus iz 2022. nastavit će se i u ovoj godini, a temeljit će se na ulaganjima u novu opremu i strojeve. Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe doprinijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog

poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti. KONČAR u 2023. planira investirati više od 60 milijuna eura, a velik dio tog iznosa bit će usmjeren u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekte iz područja digitalnih tehnologija“, naglasio je predsjednik Uprave KONČARA mr. sc. Gordan Kolak.

Središnji dio objekta čini visokonaponski laboratorij, u potpunosti zatvoren Faradayevim kavezom, dimenzija 30 x 35 metara u tlocrtu i 28 metara visine. U navedeni prostor smještena su tri glavna nova ispitna sustava - 1200 kV AC izvor, 1200 kV DC izvor i udarni generator 3,8 MV. Ispitni transformator 1200 kV, 960 kVA konstruiran u jednom stupnju, umjesto uobičajene kaskadne izvedbe, razvilo je i isporučilo društvo KONČAR – Mjerni transformatori, što je samo jedna od mnogih posebnosti novog laboratorija.

„Laboratorij će za domaće i strane naručitelje provoditi tipska, specijalna, istraživačka i razvojna ispitivanja energetskih i mjernih transformatora, prekidača, rastavljača i zemljospojnika, oklopljenih plinom izoliranih visokonaponskih postrojenja, provodnih i potpornih izolatora, spojne i ovjesne opreme za nadzemne vodove, visokonaponskih kabela i HVDC kabela za istosmjerni prijenos energije“, pojasnio je član Uprave KONČAR – Instituta za elektrotehniku dr. sc. Dalibor Filipović-Grčić.

Inače, Laboratorijski centar i Služba za certificiranje (SCERT) Instituta su, zahvaljujući akreditacijama kod Hrvatske akreditacijske agencije, notifikaciji Instituta od Europske komisije kao certifikacijskog tijela za važne EU direktive te ulaskom u ekskluzivno društvo vodećih svjetskih laboratorija okupljenih u CBTL shemi (Certification Body Testing Laboratories), postali prepoznatljivi na svjetskoj razini po prilagodljivosti, stručnim znanjima i one-stop testing načinu rada.

KONČAR – Institut za elektrotehniku jedno je od društava Grupe KONČAR, regionalnog predvodnika u rješenjima iz segmenata proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, tračničkih vozila i infrastrukture te digitalnih platformi. KONČAR, kao važan nositelj razvoja nacionalnog gospodarstva Republike Hrvatske, svoju je povijest počeo pisati još davne 1921. godine, a na svom je dugom putu izrastao u najvećeg hrvatskog izvoznika te postao sinonim za kvalitetu i pouzdanost, što su prepoznali kupci u 130 zemalja diljem svijeta.

Svoju veliku 102. obljetnicu KONČAR je tradicionalno obilježio i prigodnim donacijama koje su i ove godine upućene djeci i mladima. Općoj bolnici Gospić upućena je donacija kojom će se doprinijeti opremanju Dječjeg odjela te humanizaciji boravka djece tijekom njihove hospitalizacije. Uz to, Udruzi Pčelice, osnovanoj u cilju podizanja kvalitete života te osiguravanja medicinske i socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju s područja Gospića, donirana su sredstva u znak podrške pri skrbi za djecu i obitelji koje Udruga trenutačno okuplja.

Tagovi: Končar, Laboratorij za velike električne strojeve i pogone, Gordan Kolak, Oleg Butković, Končar EI, Končar Grupa
PROČITAJ I OVO
Frankfurtska zračna luka u ponedjeljak otkazuje sav redoviti zračni promet
ZRAČNI PRIJEVOZ
Frankfurtska zračna luka u ponedjeljak otkazuje sav redoviti zračni promet
FRANKFURT - Nakon što su sindikati u prometnom sektoru najavili štrajk diljem zemlje, najprometnija njemačka zračna luka, Frankfurtska zračna luka, otkazala je sav redoviti zračni promet sljedećeg ponedjeljka.
Plava laguna: Dividenda po redovnoj i povlaštenoj dionici
PODJELA DOBITI
Plava laguna: Dividenda po redovnoj i povlaštenoj dionici
POREČ - Plava laguna je izvijestila da je na izvanrednoj glavnoj skupštini dionesena odluka da se iz zadržane dobiti izdvaja 53 milijuna eura za isplatu redovne i povlaštene fiksne dividende imateljima povlaštenih dionica.
Arena Hospitality Group isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group isplaćuje dividendu
PULA - Arena Hospitality Group danas je objavila poziv za glavnu skupštinu koja će se održati 27. travnja, i na kojoj će, između ostalog biti donijeta odluka o isplati dividende od 0,7 eura po dionici iz zadržane dobiti.
Hrvatski Telekom povećava dividendu
DIVIDENDA
Hrvatski Telekom povećava dividendu
ZAGREB - Hrvatski Telekom je danas izvijestio da Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini raspodjelu neto dobiti iz 2022. godine na način da se dio neto dobiti u iznosu od 86,6 milijuna eura isplati kao dividenda što iznosi 1,1 euro po dionici (8,29 kuna) po dionici i više je za 3,6 posto u odnosu na lani isplaćenu. U odnosu na cijenu dionice to predstavlja dividendni prinos od 4,3 posto.
Brodosplit uplatio oko 24 milijuna eura, nema stečaja
STEČAJEVI
Brodosplit uplatio oko 24 milijuna eura, nema stečaja
SPLIT - Račun Brodosplita je deblokiran i stečaj obustavljen, pa se u petak na Trgovačkom sudu u Splitu neće održati ?najavljeno ?zakazano ročište za otvaranje stečaja, doznaje se na sudu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE