GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar otvorio Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

Končar otvorio Laboratorij za velike električne strojeve i pogone
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 16:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Najveći domaći izvoznik i regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkim vozilima, Grupa KONČAR, obilježio je 102. godinu poslovanja svečanim puštanjem u rad novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone.

Riječ je o visokotehnološkom kompleksu kakvih ima svega nekoliko u svijetu, a koji je od danas vitalni dio Laboratorijskog centra KONČAR – Instituta za elektrotehniku. Laboratorijski centar čini devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja. Izgradnja ovog jedinstvenog laboratorija započela je u srpnju 2021. godine, a investicija vrijedna 7 milijuna eura u potpunosti je financirana vlastitim sredstvima.

Svečanost su uveličali potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te poslovni partneri KONČARA.

„Za uspostavu ovakvog visokotehnološkog laboratorija, potrebno je bogato iskustvo, izrazito širok raspon znanja, vještina i multidisciplinarnosti te naposljetku vrhunski kadar. Realizacijom ovakvog projekta, KONČAR je još jednom potvrdio, ne samo da posjeduje, nego i da kontinuirano razvija te usavršava sve ove čimbenike, koji su od vitalnog značaja, kako za vlastiti poslovni razvoj, tako i za razvoj cjelokupne gospodarske konkurentnosti Republike Hrvatske“, okupljenima je poručio potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Laboratorij ima iznimnu važnost za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim značajkama i najsuvremenijoj opremi pripada društvu malobrojnih laboratorija u svijetu koja mogu provoditi posebna visokonaponska i druga električna, mehanička i klimatska ispitivanja. Osim što će zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi KONČAREV laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu te dodatno pridonijeti povećanju globalne prepoznatljivosti KONČARA i Republike Hrvatske.

„Započeti investicijski ciklus iz 2022. nastavit će se i u ovoj godini, a temeljit će se na ulaganjima u novu opremu i strojeve. Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe doprinijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog

poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti. KONČAR u 2023. planira investirati više od 60 milijuna eura, a velik dio tog iznosa bit će usmjeren u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekte iz područja digitalnih tehnologija“, naglasio je predsjednik Uprave KONČARA mr. sc. Gordan Kolak.

Središnji dio objekta čini visokonaponski laboratorij, u potpunosti zatvoren Faradayevim kavezom, dimenzija 30 x 35 metara u tlocrtu i 28 metara visine. U navedeni prostor smještena su tri glavna nova ispitna sustava - 1200 kV AC izvor, 1200 kV DC izvor i udarni generator 3,8 MV. Ispitni transformator 1200 kV, 960 kVA konstruiran u jednom stupnju, umjesto uobičajene kaskadne izvedbe, razvilo je i isporučilo društvo KONČAR – Mjerni transformatori, što je samo jedna od mnogih posebnosti novog laboratorija.

„Laboratorij će za domaće i strane naručitelje provoditi tipska, specijalna, istraživačka i razvojna ispitivanja energetskih i mjernih transformatora, prekidača, rastavljača i zemljospojnika, oklopljenih plinom izoliranih visokonaponskih postrojenja, provodnih i potpornih izolatora, spojne i ovjesne opreme za nadzemne vodove, visokonaponskih kabela i HVDC kabela za istosmjerni prijenos energije“, pojasnio je član Uprave KONČAR – Instituta za elektrotehniku dr. sc. Dalibor Filipović-Grčić.

Inače, Laboratorijski centar i Služba za certificiranje (SCERT) Instituta su, zahvaljujući akreditacijama kod Hrvatske akreditacijske agencije, notifikaciji Instituta od Europske komisije kao certifikacijskog tijela za važne EU direktive te ulaskom u ekskluzivno društvo vodećih svjetskih laboratorija okupljenih u CBTL shemi (Certification Body Testing Laboratories), postali prepoznatljivi na svjetskoj razini po prilagodljivosti, stručnim znanjima i one-stop testing načinu rada.

KONČAR – Institut za elektrotehniku jedno je od društava Grupe KONČAR, regionalnog predvodnika u rješenjima iz segmenata proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, tračničkih vozila i infrastrukture te digitalnih platformi. KONČAR, kao važan nositelj razvoja nacionalnog gospodarstva Republike Hrvatske, svoju je povijest počeo pisati još davne 1921. godine, a na svom je dugom putu izrastao u najvećeg hrvatskog izvoznika te postao sinonim za kvalitetu i pouzdanost, što su prepoznali kupci u 130 zemalja diljem svijeta.

Svoju veliku 102. obljetnicu KONČAR je tradicionalno obilježio i prigodnim donacijama koje su i ove godine upućene djeci i mladima. Općoj bolnici Gospić upućena je donacija kojom će se doprinijeti opremanju Dječjeg odjela te humanizaciji boravka djece tijekom njihove hospitalizacije. Uz to, Udruzi Pčelice, osnovanoj u cilju podizanja kvalitete života te osiguravanja medicinske i socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju s područja Gospića, donirana su sredstva u znak podrške pri skrbi za djecu i obitelji koje Udruga trenutačno okuplja.

Tagovi: Končar, Laboratorij za velike električne strojeve i pogone, Gordan Kolak, Oleg Butković, Končar EI, Končar Grupa
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE