GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar Inženjering gradit će MHE Otočac vrijedan 90 milijuna kuna

Končar Inženjering gradit će MHE Otočac vrijedan 90 milijuna kuna
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 18:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Končar Inženjering je s tvrtkom Male hidre potpisao ugovor za izgradnju male hidroelektrane Otočac (MHE Otočac), vrijedan 90 milijuna kuna, izvijestili su iz Končara putem Zagrebačke burze.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 90 milijuna kuna, a u realizaciji ugovora, uz Končar Inženjering, sudjelovat će više Končarevih društava, navodi se u priopćenju o ugovoru koji je potpisan u utorak, 11. listopada.

Kako se objašnjava, MHE Otočac predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećega derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like.

"Generator i turbina, koji su sastavni dio opreme male hidroelektrane, rezultat su istraživačkorazvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod, a njegov rad, čak ni u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš. Razvijeno i ispitano u simuliranim uvjetima, ovo se originalno tehničko rješenje koristi i nanotehnologijom, a razvijen je i sustav za trajni daljinski nadzor", navodi se u priopćenju

Iz Končara ističu da je proizvod namijenjen globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, čime se izbjegava nepoželjan utjecaj na okoliš.

Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvest će Končar, dok će se ostala oprema proizvesti na lokalnom tržištu.

"Istraživanjem i razvojem potopljenog agregata za hidroelektrane s niskim padom vode omogućuje se prošireno korištenje energijom vode uz minimalni utjecaj na okoliš, čime Končar daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja", zaključuje se u priopćenju.

Inače, tvrtku Male hidre, prema podacima iz sudskog registra, u ljeto 2020. godine osnovali su Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Končar Obnovljivi izvori.

Mala hidroelektrana Otočac, instalirane snage 1,8 megavata (MW), planira se izgraditi kod Otočca u Ličko-senjskoj županiji, na spojnom kanalu Lika - Gacka (Kanal Like) koji je dio većega hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj).

Tagovi: Končar Inženjering, MHE Otočac, Male hidre, končar Grupa, Končar
PROČITAJ I OVO
Adidas i Beyoncé prekidaju suradnju, njezina linija odjeće razočarala
RASKID
Adidas i Beyoncé prekidaju suradnju, njezina linija odjeće razočarala
BERLIN - Ugovor njemačkog proizvođača sportske opreme Adidas s američkom pop zvijezdom Beyoncé i njezinim modnim brendom Ivy Park sporazumno će raskinuti, objavili su mediji u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj.
Fortenova: Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije
POJAŠNJENJE
Fortenova: Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije
ZAGREB - Iz Fortenova grupe u utorak su, vezano uz prodaju Super Konzuma u Radničkoj ulici poslovnom partneru Pavla Vujnovca, koji ima značajan udio u Fortenovi, naveli da je razduživanje kroz prodaju nekretnina dio njihove strategije dogovorene s glavnim kreditorom HPS-om.
Vujnovac se oglasio o prodaji Super Konzuma u Radničkoj
REAKCIJE
Vujnovac se oglasio o prodaji Super Konzuma u Radničkoj
ZAGREB - “Fortenova ima ugovornu obvezu, potpisanu prilikom sklapanja nagodbe 2019. godine, prodati nekretnine određene vrijednosti. Ta obveza nastala je prije nego što je gospodin Vujnovac kupio udjele u Fortenovi."
Nestle je bio klijent Credit Suissea, ali....
PREISPITIVANJE
Nestle je bio klijent Credit Suissea, ali....
VEVEY - Nestle će preispitati odnos s Credit Suisseom nakon UBS-ovog preuzimanja posrnule švicarske banke, rekao je u utorak izvršni direktor Mark Schneider.
Počinje gradnja Podravkinog logističko-distributivnog centra
INVESTICIJE
Počinje gradnja Podravkinog logističko-distributivnog centra
KOPRIVNICA - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE