GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar i turistički sektor predvode vrlo dobre rezultate u trećem kvartalu

Končar i turistički sektor predvode vrlo dobre rezultate u trećem kvartalu
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 08:56
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Sastavnice CROBEX10tr su u trećem kvartalu (od srpnja do rujna) 2023. zabilježile jako dobre rezultate, što se ogleda u dvoznamenkastim stopama rasta prihoda i dobiti na razini indeksa.

Posebno to možemo zahvaliti Končaru i turističkom sektoru, ali i većina drugih kompanija je bila u zelenom, pišu analitilarai Intercapitala.

Tri mjeseca koja čine treći kvartal su donijela rast prihoda za 9 od 10 kompanija u indeksu (u odnosu na isti period prošle godine). Zanimljivo, čak 6 kompanija je objavilo dvoznamenkastu stopu rasta. Jedina kompanija s negativnom rezultatom je Atlantska plovidba, koja se još uvijek bori s velikim padom cijena vozarina. Na strani dobiti su rezultati još impresivniji – rast je zabilježilo 8 od 10 kompanija, s tim da se rast za tri kompanije bilježi u stotinama postotnih bodova.

Na razini indeksa, u trećem kvartalu vidimo rast prihoda od 13%, EBITDA od 16%, a neto dobiti od skoro 28%. Uzmemo li u obzir stopu rasta pojedinačne kompanije i njen udio u indeksu, na ovakav razvoj dobiti su najviše utjecali, redom:

Končar, koji bilježi izvrsnu godinu na svim linijama. Ukupan rast dobiti kompanije za svih 9 mjeseci je 26%, dok je sam treći kvartal donio rast od 154%. Ne samo da je kompanija ove godine zabilježila rast poslovanja, već je značajno povećano i stanje ugovorenih poslova (backlog), što bi trebalo rezultirati dobrim razvojem prihoda i u sljedećem periodu.

Valamar Riviera je zabilježila gotovo jednak broj noćenja kao lani, ali rast je došao iz činjenice da su prosječne cijene uspjeli podići za 14%.
HPB Banka, nova članica indeksa, je zbog neto kamatnih prihoda i pozitivnih efekata na strani rezerviranja ostvarila rast kvartalne dobiti od preko 200%. I za cijelih 9 mjeseci je rezultat zapravo snažan – prikazani pad dobiti je isključivo posljedica velike izvanredne dobiti ostvarene lani (zbog kupnje NHB-a). Normalizirani rast dobiti iznosi gotovo 400%.

Podravka i HT su također imali odlične rezultate, s rastom dobiti od oko 40%. Pogotovo značajno, uzmemo li u obzir da obje kompanije u indeksu čine 20%.

Iako nije puno utjecao na indeks, istaknut ćemo i posebnost sa Spanom. Kompanija je ove godine značajno povećala broj zaposlenika zbog očekivanog rasta poslovanja. Očekujemo pozitivne efekte ovoga vidjeti u nadolazećim periodima – knjigovodstveno su zasad „samo“ trošak, što je i glavni razlog pada dobiti.

Zbrojimo li kvartalne rezultate s polugodišnjim, dobit ćemo promjene za cijelih prvih 9 mjeseci koje su vidljive u tablicama ispod. Opet, snažni rezultati, pogotovo kad bismo normalizirali dobit HPB-a za prošlu godinu (u tom slučaju, ukupna dobit indeksa je rasla 24%).

Na kraju, možemo zaključiti da je 2023. zasad bila odlična po pitanju rezultata za hrvatske kompanije, što se odrazilo i u rastu indeksa te našeg ETF-a (ove godine skoro 30%). Svi oni koji se žele izložiti ovoj kombinaciji kompanija, najlakše to mogu ulažući u naš InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7CRO, a na Ljubljanskoj pod ICCRO.

Tagovi: Podravka, Končar, Valamar, Hrvatski Telekom, Span, Intercapital
PROČITAJ I OVO
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
PROCEDURA
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
LJUBLJANA - Prema riječima direktora AVK Andreja Matvoza, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) odbila je Mercatorov zahtjev za prijavu koncentracije s Engrotušem. Mercatorovo preuzimanje Engrotuša morat će prosuditi Europska komisija.
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) u prošloj je godini ostvario neto dobit od 2,3 milijuna eura, dok je 2022. godine bilježio gubitak od 18,2 milijuna eura, što se u poslovnom izvješću kompanije uz ostalo objašnjava pozitivnim tržišnim trendovima i rastom prihoda te nižim cijenama goriva
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
NAGRADE
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
ZAGREB – Poštari, dostavljači tiskovina i vozači Hrvatske pošte odsad uz sve ostale benefite rada i povećanja primanja mogu računati i na dodatnu nagradu. Ako u tvrtki ostanu do kraja godine, mogu dodatno zaraditi 1200 eura neto.
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
POSTUPAK
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca-trgovca Tommy-a radi utvrđivanja je li taj kupac poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, počinio povredu iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), izvijestili su u četvrtak iz Agencije.
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
SKOK
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
ZAGREB - Nerevidirani poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju nastavak rasta Kraš grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE