GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar Grupa: Neto dobit katapultirana 202 posto

Končar Grupa: Neto dobit katapultirana 202 posto
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2022 / 20:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Končar Grupa u prvih šest mjeseci ove godine je ostvarila 224 milijuna kuna neto dobiti, što je za 150,7 milijuna kuna ili 202 posto više nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije, dodavši da im je u idućem razdoblju prioritet zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti.

Ostvarena EBITDA iznosi 284,6 milijuna kuna i veća je za 154,9 milijuna kuna. EBITDA marža iznosi 14,9 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,1 posto.

Normalizirana EBITDA iznosi 140,1 milijun kuna i veća je za 23,6 milijuna kuna.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 1,9 milijardi kuna, što je 322,5 milijuna kuna ili 20,2 posto više u odnosu na ostvareno u prvom polugodištu lani.

Uključivanjem Dalekovoda u financijske izvještaje Končara prihodi se povećavaju za dodatnih 261,4 milijuna kuna i iznose 2,18 milijardi kuna, navodi se u priopćenju. Pritom se, kako pojašnjavaju, pribrajaju samo prihodi Dalekovod Grupe u drugom kvartalu.

Prihodi od prodaje na inozemnim tržištima ostvareni su u visini od 1,18 milijardi kuna, što je 23 posto više nego u šest mjeseci lani, a udio izvoza u prihodima od prodaje dosegnuo je 61,5 posto.

Iz Končar Grupe ističu kako im uz sve nepredvidive i nepovoljne okolnosti knjiga narudžbi i dalje raste. U prvom polugodištu ugovoreni su novi poslovi vrijedni 2,6 milijardi kuna, što je za 446,4 milijuna kuna ili 20,5 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Pritom ponajveći značaj, kako navode, pripada važnom, 65 milijuna eura vrijednom ugovoru potpisanom u lipnju s iračkim ministarstvom elektroenergetike za revitalizaciju HE Haditha, koju je 80-ih godina prošlog stoljeća izgradila upravo Grupa Končar.

U priopćenju se ističe kako je odnos realiziranih i novougovorenih poslova, book-to-bill ratio izuzetno povoljan i iznosi 1,37.

Nadalje, stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju lipnja 2022. iznosi 5,7 milijardi kuna, što je 14,2 posto više u odnosu na stanje na početku godine i 904,0 milijuna kuna više u odnosu na stanje na isti dan prošle godine. Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za gotovo milijardu kuna te ukupno iznosi 6,7 milijardi kuna.

"Uz odlične rezultate na ugovaranju novih poslova koji osiguravaju daljnji rast poslovanja ostvareni su i izuzetno dobri financijski rezultati", kazao je predsjednik Uprave Gordan Kolak napominjući kako potencijalna nova gospodarska kriza uzrokuje izniman pritisak na operativnu učinkovitost i zahtijeva primjerenu reakciju te stalni kontakt s kupcima i dobavljačima.

"U protekle dvije godine znatno smo povećali volumen poslovanja te smo u ovu poslovnu godinu ušli s povijesno najvećom ugovorenošću, no ovakav rast cijena energenata nismo mogli predvidjeti i to će zasigurno utjecati na naše procese i troškove. Očekujemo kako će u srednjoročnom razdoblju ova situacija imati za posljedicu smanjivanje profitnih marži, jer nećemo sve troškovne čimbenike biti u mogućnosti u cijelosti ugraditi u cijene svojih proizvoda", istaknuo je.

Također navodi kako je u sljedećem razdoblju, bez obzira na sve nestabilnosti i ograničenja s kojima se suočavaju, "prioritet zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti, nastaviti s investicijskim aktivnostima te aktivnostima daljnje integracije Dalekovoda u poslovanje Končara".

Tagovi: Končar Grupa, Končar EI, Gordan Kolak
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE