GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila AIK banci kupovinu većinskog udela u Gorenjskoj banci

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila AIK banci kupovinu većinskog udela u Gorenjskoj banci
ZELENO SVETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2018 / 13:18
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Beogradska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, dobila je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije da kupi većinski udeo u slovenačkoj Gorenjskoj banci.

Kako je objavljeno na sajtu Komisije, navodi ova agencija, utvrđeno je da ta koncentracija neće narušiti konkurenciju u Srbiji, jer Gorenjska banka posluje samo u Sloveniji.

AIK banka je i od Narodne banke Srbije u ponovljenom postupku dobila saglasnost za dodatno sticanje vlasničkog udela u slovenačkoj banci.

Sada AIK banka u Gorenjskoj banci ima vlasnički udeo od 20,99%, a dogovarano je i preuzimanje dodatnog udela od 37,6% od najvećeg akcionara, kompanije Sava. Međutim, kako su preneli pojedini slovenački mediji, Sava svoj udeo u Gorenjskoj banci ipak neće prodati srpskom biznismenu Miodragu Kostiću.

Portal SEEbiz prenosi da s obzirom na to da Kostićeva AIK banka do 30. aprila nije dobila saglasnost regulatora za preuzimanje Gorenjske banke, Upravni odbor Save poručio je kako nema saglasnost za prodaju oko 37% udela u Gorenjskoj banci.

Skupština kompanije - većinski vlasnici su Slovenski državni holding, Kad i fond York - tražila je da AIK banka dobije saglasnosti Banke Slovenije, Narodne banke Srbije i Europske središnje banke. U Srbiji je zeleno svetlo dobila, ali u Sloveniji ne.

Portal međutim, dodaje pozivajući se na ljubljanski Dnevnik, da je banka Miodraga Kostića poslednjih dana ipak uvećala vlasništvo u Gorenjskoj banci sa 20 na 40%. Javni izvori još nisu dostupni, ali navodno su Kostiću dionice prodale DUTB, Triglav i Petrol, navodi SEEbiz.

AIK banka inače, na tržištu bankarskih usluga u Srbiji ima tržištni udeo od 5,6%.

Tagovi: AIK banka, Gorenjska banka, Banka Slovenije, Narodna banka Srbije, Triglav, Petrol, DUTB
PROČITAJ I OVO
Gucci slavi stoti rođendan
OBLJETNICE
Gucci slavi stoti rođendan
FIRENZE - Modna kompanija Gucci koju je prije gotovo jednog stoljeća osnovao talijanski biznismen i modni dizajner iz Firenze, jedna od najvećih na svijetu, slavi 100 godina postojanja.
Mtel je namjeravao kupiti i KTV E-G-E iz Doboj Juga, ali je odustao
ODUSTAJANJE
Mtel je namjeravao kupiti i KTV E-G-E iz Doboj Juga, ali je odustao
BANJA LUKA - Konkurencijsko vijeće BiH je obustavilo postupak u vezi sa prijavom koncentracije koju je još prije dvije godine podnio Mtel a.d. Banja Luka za sticanje potpune kontrole nad privrednim subjektom "KTV E-G-E" d.o.o. Doboj Jug, objavljeno je.
Dug bolnica udvostručen u posljednjih godinu dana
LIJEKOVI
Dug bolnica udvostručen u posljednjih godinu dana
ZAGREB - Pritisak veledrogerija i farmaceuta na hrvatsku Vladu nije slučajan jer se ovih dana dovršava prijedlog rebalansa proračuna za ovu i državne potrošnje za iduću godinu i, ako se sada ne nađe novac za dug, neće ni poslije.
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PLANTAŽE
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PODGORICA - Odbor direktora je na jučerašnjoj sjednici razriješio Maraš sa funkcije izvršnog direktora Plantaža na lični zahtjev, a odlučio da na njeno mjesto bude imenovan Miroslav Vuković, dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE