GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko vrijedi poljoprivredno poslovanje Fortenova grupe?

Koliko vrijedi poljoprivredno poslovanje Fortenova grupe?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2024 / 08:26
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kao što je poznato, prodaju se hrvatski poljoprivredni dragulji koji su sada dio Fortenova grupe.

Transakcija uključuje četiri tvrtke iz poljoprivrednog sektora: Belje, Pik Vinkovci, Vupik i Vinka. Oni ne generiraju dovoljno dodatne vrijednosti za trenutnu strukturu. Analitičari Intercapitala analizirali su njihove financijske podatke i potencijalnu procjenu transakcije.

Tri su ponuditelja u postupku prodaje i svi su prema pisanju medija pokazali veliki interes i visoke višestruke ponude za preuzimanje. Svi su strateški igrači i očekuju visoke sinergije s ponuđenim poslovima. Ostaje samo pričekati i vidjeti tko će preuzeti i kakva je budućnost poljoprivrednih tvrtki pod novim vlasnicima.

Grupacija Fortenova namjerava se osloboditi svog poljoprivrednog poslovanja, što je značajan potez usmjeren na smanjenje njenog značajnog duga. Fortenova bi trebala prodati četiri tvrtke u segmentu poljoprivrede: Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Vinka. Naime, PIK Vrbovec nije dio ove prodaje. Oni ne generiraju dovoljno dodatne vrijednosti za trenutnu strukturu. Prodaja bi im trebala omogućiti ublažavanje financijskih pritisaka i racionalizaciju poslovanja.

Ključni igrači u procesu nadmetanja

Nekoliko zainteresiranih strana natječe se za preuzimanje Fortenove poljoprivredne imovine. Istaknuti kandidati uključuju:

Podravka: Uvršteno društvo koje se obvezalo informirati javnost o tijeku transakcije s tržišnom kapitalizacijom većom od milijardu eura.
Mađarska grupa Meszaros: Iako im to nije osnovna djelatnost, grupa želi postati najveći proizvođač hrane u Mađarskoj (među ostalim poslovnim segmentima).
Konzorcij Slavonija: Sastavljen od Žita i Osatine – dvije tvrtke natječu zajedno i potencijalno bi mogle ući na burzu ako osiguraju posao. Konzorcij zajedno posjeduje više od 300 milijuna eura imovine.

Strateška važnost poljoprivrednog segmenta

Segment poljoprivrede u vlasništvu četiri tvrtke zajedno predstavlja vitalni dio proizvodnje hrvatskog poljoprivrednog sektora. Kada se gleda tržišni udio, on predstavlja:

35% hrane za svinje
34% stočne hrane
20% proizvodnje goveđeg mesa
17% povrća
10% vina i mlijeka

Međutim, zemljište koje se koristi za ove poljoprivredne djelatnosti nije dio prodaje, jer je u državnom vlasništvu i njime se upravlja putem dugoročnih koncesija, zakupa i prijevremenih ugovora.

Gledajući višestruki prosječni EBITDA poslovnih transakcija u poljoprivredi u prethodnoj godini s MergerMarketa, koji iznosi 14,6x, došli smo do ukupne vrijednosti poslovanja od 500 milijuna eura. Uzimajući u obzir odabrane obveze i gotovinsku poziciju ciljnih društava, došli smo do neto zaduženja od 273 milijuna eura, što implicira vrijednost kapitala od 228 milijuna eura. Naposljetku, Fortenova Group, budući da je privatni subjekt, nije prisiljena prihvatiti najvišu ponudu i može dati prednost drugim čimbenicima poput povjerenja i regionalnih preferencija u procesu donošenja odluka.

Belje, PIK Vinkovci, VUPIK i Vinka hrvatske su poljoprivredne tvrtke, svaka s posebnim fokusom unutar sektora hrane i pića. Belje je specijalizirano za široku paletu proizvoda uključujući proizvodnju mliječnih proizvoda, mesa, žitarica i vina. PIK Vinkovci bavi se biljnom proizvodnjom, stočarstvom i preradom hrane, dok je VUPIK svoje poslovanje usmjerio na biljnu i stočarsku proizvodnju, uz vinogradarstvo i preradu hrane. U nastavku smo vam odlučili predstaviti ključne financijske podatke za fiskalnu 2023. za tvrtke koje se spominju iz Fortenova segmenta poljoprivrede (bez Vinke). Gledajući podatke za fiskalnu godinu 2023., tvrtke su zajedno postigle ukupnu dobit od 13,3 milijuna eura i EBITDA od 35,2 milijuna eura. Belje je zabilježilo čisti gubitak od 0,2 milijuna eura, dok je prošle godine ostvarilo neto dobit od gotovo 15 milijuna eura. Imovina Belja iznosila je 327 milijuna eura.

Procjena vrijednosti

Sveukupno, uzimajući u obzir prosječni višestruki EBITDA iz poljoprivredne poslovne transakcije u 2023., došli smo do poslovne vrijednosti od 500 milijuna eura, što implicira vrijednost kapitala od 228 milijuna eura nakon oduzimanja neto dugovnih pozicija. Odluka o konačnom odabiru bit će donesena do 1. srpnja 2024. Odluka će značajno utjecati na regionalni poljoprivredni krajolik, a lokalni dionici izrazili su sklonost zadržavanju lokalnog vlasništva. Ishod će utjecati na budućnost hrvatskog poljoprivrednog sektora.

Tagovi: Fortenova, BELJE, PODRAVKA, MESZAROS, ŽITO, VUPIK, OSATINA
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE