GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kofola u prvom kvartalu povećala prihod 7,6%

Kofola u prvom kvartalu povećala prihod 7,6%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2019 / 07:15
Autor: SEEbiz
PRAG - Grupacija Kofola ovu je godine izvrsno započela i povećala sve ključne ekonomske pokazatelje u prvom tromjesječju ove godine. Prihodi grupacije porasli su za 7,6%, EBITDA je porasla za 12,2%, a poslovni rezultati za 9,9%.

Pozitivan rezultat prvenstveno je posljedica rasta strateških kanala Gastro i Impuls na češkom tržištu i uspjeha koji premašuje standard u Adriatic regiji. U prvom tromjesječju grupacija Kofola prodala je poljsku tvrtku Hoop Polska, što je omogućilo ulaganje vremena i usmjerenje energije u razvoj rastućih tržišta i aktivnosti.

Jannis Samaras, predsjednik Uprave grupacije, izjavljuje sljedeće o rezultatima: „Ostvarujemo odlične rezultate, posebno zahvaljujući fokusu na razvoj poslovanja u segmentima Gastro i Impuls, čiji udio u ukupnim prihodima raste u skladu s očekivanjima. Vrlo smo zadovoljni što je rast svih ključnih pokazatelja postignut unatoč činjenici da nas je u prvom tromjesječju dočekalo lošije vrijeme nego prošle godine te da je jedan od vrhunaca prodaje, tj. Uskrs bio tek u travnju ove godine. Izvrstan rezultat u prvom tromjesječju nagoviješta da smo na pravom putu da ispunimo i godišnje ciljeve."

U prvom tromjesečju tržište Češke i Slovačke ostvarilo je rast prihoda za 4,1% na godišnjoj razini. U segmentu HoReCa grupacija Kofola je zabilježila rekordan tržišni udio u Češkoj i Slovačkoj Republici u prvom tromjesečju; u Slovačkoj je prvi put premašila 40%, uz značajan doprinos točenog napitka Kofola. Osim rasta prodaje, druge važne vijesti sa tržišta Slovačke uključuju početak prodaje i pokretanje marketinške kampanje za prirodnu mineralnu vodu s visokim sadržajem kalcija i magnezija Kláštorná Kalcia.

Adriatic regija ponovno je ostvarila pozitivan rezultat te je grupacija zabilježila dvostruki rast prodaje na ovom tržištu. Rast od 12,5% ponajviše je posljedica prodaje mineralne vode Radenska, koja ove godine slavi impresivnu 150. godišnjicu, kao i hrvatske mineralne vode Lipički Studenac.

Obje gore navedene regije, tj. regija Češke i Slovačke te Adriatic regija ostvarile su 87,3% ukupnih prihoda grupacije.

EBITDA grupacije porasla je za 497 tisuća EUR, što predstavlja rast od 12,2%. Tržište Češke i Slovačke i Adriatic regija mogu se pohvaliti rastom EBITDA za 17,5%.

Osim pozitivnih rezultata, još jedna ključna vijest iz prvog tromjesečja je činjenica da je grupacija Kofola u ožujku završila prodaju tvrtke Hoop Polska. Novi vlasnik tvrtke Hoop Polska je tvrtka ZMB Capital iz Poljske, proizvođač voda Ustronianka. Transakcija je uključivala proizvodni pogon u Kutnu, prava na žig, zaposlenike i distribucijsku mrežu. Grupacija Kofola tako prvi put izvještava o rezultatima iz kontinuiranog poslovanja, tj. isključujući gospodarske aktivnosti tvrtke HOOP Polska, koja je, međutim, bila dio grupacije i konsolidirana do 18. ožujka 2019. godine.

Na temelju izvrsnih rezultata u 2018. godini Uprava grupacije Kofola ČeskoSlovensko preporučila je Glavnoj skupštini da odobri dividendu od 13,50 CZK po dionici prije oporezivanja za 2018. godinu, što predstavlja dobit od dividende od 4,5%. Skupština je sazvana za 5. lipnja 2019. godine

Tagovi: Kofola, Radenska, Jannis Samaras
PROČITAJ I OVO
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
Bloomberg Adria započinje s radom 2022. godine
SERVISI
Bloomberg Adria započinje s radom 2022. godine
ZAGREB – Bloomberg Media i Mtel Swiss, pružatelj televizijskih usluga koji je u većinskom vlasništvu operatora Telekom Srbija, danas su najavili sporazum o stvaranju prve regionalne multiplatformske mreže za vijesti za područje jugoistočne Europe, s redakcijama u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE