GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kofola u lipnju ostvarila najveći obujam prodaje u povijesti

Kofola u lipnju ostvarila najveći obujam prodaje u povijesti
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2017 / 17:53
Autor: SEEbiz
PRAG - Unatoč rekordnom rastu prodaje u Češkoj, Slovačkoj i Adriatic regiji, Kofola Grupa je prema očekivanju prijavila smanjenje od 3,8% u prvih šest mjeseci 2017. godine u odnosu na godinu prije. Dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) se smanjila za 32,1% u odnosu na prethodno razdoblje.

Uspješne akvizicije u Adriatic regiji i dalje uvelike doprinose zadovoljstvu vlasnika Grupe, kao i rast prodaje od 19,2%. Udio regije u dobiti prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) u ukupnom poslovanju Grupe povećao se s 14% na 20% na godišnjoj osnovi. Valja napomenuti kako je posebno pozitivna činjenica da EBITDA regije raste unatoč velikim ulaganjima u komercijalne troškove i razvoj distribucijske mreže. Dva su glavna razloga za takav uspjeh. Prvi je inovacija i rad na portfelju proizvoda, poput nove sportske linije Radenska proizvoda, novog pristupa u izradi i ponudi vode s okusima te oživljavanje tradicionalnih brandova gaziranih bezalkoholnih pića. Drugi je povećanje učinkovitosti u proizvodnim pogonima te ubrzanje internih poslovnih procesa. 

"Nakon akvizicije smo se konsolidirali i povećali svoj dominantni udio Radenska branda na tržištu mineralne vode. Ove godine bilježimo vrhunske rezultate u kategoriji gaziranih bezalkoholnih pića, gdje je tradicionalni brand Ora u lipnju zabilježio rekordni tržišni udio od 45%,“ ističe Jannis Samaras, generalni direktor Kofola Grupe ČeskoSlovensko, komentirajući slovensko tržište.

Na domaćim tržištima Češke i Slovačke grupa je povećala prodaju za 3,2%. Rajec i Rauch su u najvećem dijelu doprinijeli tom rastu. Segment restorana i impulsne kupovine iznova bilježi najbrži rast (8% u odnosu na proteklu godinu). UGO brand je u ovom segmentu zabilježio neprikosnoveni rast od 30,5% u odnosu na godinu prije, ostvarujući prodaju od 1,6 milijuna eura. Grupa je vezano uz UGO brand najavila i novu akviziciju. Riječ je o preuzimanju proizvodne i distribucijske operacije za salate od tvrtke Titbit, a koja proizvodi nekoliko tisuća salata na dnevnoj bazi te ima godišnji obrt od 2,2 milijuna eura. Navedenom akvizicijom Kofola će u Češkoj postati vodeća grupa u proizvodnji pakiranih svježih salata.

Grupa je u Poljskoj napravila dva ključna koraka.

„Do kraja godine ćemo konsolidirati našu proizvodnju unutar jedinstvene suvremene tvornice u Kutnu, a u lipnju smo akvizirali prospektivnu lokalnu brzo rastuću tvrtku Premium Rosa. Tvrka je specijalizirana za izradu proizvoda od voća i ljekovitih trava prema tradicionalnim receptima, a to je segment koji bilježi kontinuirani rast unutar nekoliko proteklih godina“, ističe Daniel Buryš, financijski direktor Grupe, dodajući:

"Proizvodnja teče prema planu i vjerujem kako rezultati neće izostati.“  Smanjenje udjela Poljske u prihodima Grupe većinom se može pripisati promjeni poslovnog modela kojem je plan povećati prodaju vlastitih brandova nauštrb privatnih.

Daniel Buryš također navodi visoku cijenu šećera kao jedan od čimbenika slabijih poslovnih rezultata, no, to bi se uskoro trebalo normalizirati. Vezano uz predstojeće razdoblje Buryš ističe "Ljetna sezona  je u punom zamahu, a ona je iznimno važna za rezultat cijele godine. Vrijeme je trenutačno na našoj strani."

Tagovi: Kofola, Radenska, Rajdec, Rauch
PROČITAJ I OVO
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
OTVARANJE
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
ZAGREB - Terme Tuhelj u petak otvaraju unutarnje i vanjske bazene, u skladu s mjerama zaštite i preporukama HZJZ-a, idući petak otvaraju i hotel, a sredinom lipnja planiraju dovršetak uređenja novog glamping naselja, investicije vrijedne oko 3 milijuna eura, doznaje se iz tih Termi.
Croatia Airlines najavio nove letove
LETOVI
Croatia Airlines najavio nove letove
ZAGREB - Croatia Airlines objavio je svoj privremeni raspored do 14. lipnja, u kojem će prijevoznik nastaviti operacije od Zagreba do Zuricha, te domaći servis Zagreb - Pula - Zadar od 8. lipnja.
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
PROMET
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
LJUBLJANA - Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije covida-19, danas će se na aerodromu Ljubljana obaviti prvi redoviti putnički let.
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
REZOVI
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
LONDON - Kuwait Airways je danas objavio otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE