GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kod 12 proizvoda zabilježene bitne razlike između istoka i zapada EU

Kod 12 proizvoda zabilježene bitne razlike između istoka i zapada EU
RAZLIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2018 / 08:20
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB -   Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta prezentirala rezultate poljske studije o kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU-a, koja je pokazala da je 101 ispitivani proizvod jednake kvalitete, dok su kod 12 proizvoda zabilježene značajne razlike.

Njemački je čips, primjerice, pržen na suncokretovom ulju, a poljski na palminom, pri čemu ga je u poljskom pakiranju i 25 grama manje.»Rezultati su pokazali da su proizvodi na poljskom tržištu manje kvalitetni nego oni na njemačkom, u smislu da koriste umjetne sastojke, palmino ulje, manje osnovnog sastojka, ali su i manje količine, u nekim proizvodima je bilo po 30 grama manje sadržaja, zamislite koliko je to uštede za proizvođača ako pogledate veličinu poljskog tržišta«, kazala je Borzan.

Crunchips pepper chips, stoji u poljskoj studiji koju je izradio tamošnji UOKIK (Ured za konkurentnost i zaštitu potrošača), unatoč identičnim pakiranjima u Poljskoj teži 25 grama manje nego u Njemačkoj i pržen je na palminom ulju, odnosno sadrži više masnoća nego »isti« čips u Njemačkoj, koji je pržen na suncokretovom ulju, i ne sadrži pojačivače okusa. U njemačkom je čipsu, također, proizvođač dodao rajčicu i sir u prahu, kojih u poljskom pakiranju nije bilo.

Na Almette siru s travama poljsko i njemačko pakiranje sadrži tvrdnju kako je proizveden od »100% prirodnih sastojaka«, no njemački je sir napravljen od sirutke, trava, luka, češnjaka i soli, dok poljski sadrži sirutku, obrano mlijeko u prahu, luk, češnjak, sol, limunsku kiselinu, 0,1 posto trava i prirodne arome.

Milka čokolada s kikirikijem u Poljskoj ima manje kikirikija od njemačke, a Lipton Ice Tea s okusom breskve u poljskom pakiranju sadrži manje ekstrakta čaja. Također, poljski napitak sadrži šećer, fruktozu i zaslađivače, a istom je napitku za njemačko tržište dodan samo šećer.

Pakiranje Leibniz Minis Choco keksa je u Poljskoj nešto veće, ali sadrži 25 grama manje proizvoda, koliko ga je manje bilo i u pakiranju Monster Munch Original crispsa, kojem je dodan i monosodium glutamat, pojačivač okusa koji je proizvodu dao intenzivan okus nalik okusu sira.

Curly Peanut Classic crisps je, također, u Poljskoj 30 grama lakši, a Knorr Fix Spaghetti Bolognese sadrže više masti i šećera nego u Njemačkoj, kao i više soli. Poljska verzija Philadelphia sira sa travama je proizvedena od mlijeka, vrhnja i mliječnih proteina, njemački »blizanac« od sirutke.

Kod dva je proizvoda, međutim, zabilježena bolja poljska kvaliteta – u Milka Oreo chocolate i kod Capri Sun Orangea, u kojem je bilo 20 posto više narančinog soka nego u njemačkoj verziji.

»Potrebno je na najefikasniji mogući način riješiti ovo pitanje, a to je izričita zabrana plasmana proizvoda dvostruke kvalitete na listi nepoštenih poslovnih praksi. Na taj način bi poručili da Europa nema podjele na istočne i zapadne, već da smo svi jednaki i spremni odgovoriti i na ovaj izazov u cilju zaštite naših građana«, kazala je Borzan.

Tagovi: Milka, Nutella, palmino ulje, suncokretovo ulje, Leibniz Minis Choco, Curly Peanut Classic crisps
PROČITAJ I OVO
Radovi na Aerodromu Nikola Tesla vredni pet milijardi dinara
ŠIRENJE
Radovi na Aerodromu Nikola Tesla vredni pet milijardi dinara
BEOGRAD - Kompanija Belgrade Airport početkom godine počela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla, a u ovom trenutku radi se na proširenju postojeće zgrade terminala, kao i na proširenju platforme što će omogućiti parkiranje većeg broja aviona, saopšteno je danas iz te kompanije.
Air Serbia obavestila Etihad da neće moći da ispuni dužničke obaveze
PROBLEMI
Air Serbia obavestila Etihad da neće moći da ispuni dužničke obaveze
BEOGRAD - Air Serbia obavestila je Etihad Airways partners BV, kompaniju koju je nacionalni prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uspostavio da bi finansirao svoje podružnice, da potencijalno neće moći da ispuni svoje dužničke obaveze usled krize izazvane koronavirusom.
Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa
NEJASNO
Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa
BEOGRAD - I više od godinu i po dana otkako je Telekom kupio kablovskog operatera Kopernikus, nema procene isplativosti te akvizicije, a, prema navodima Insajdera, vidljiva su samo dugovanja.
Američki sud blokirao prodaju Bayerovog herbicida s dikambom
BLOKA
Američki sud blokirao prodaju Bayerovog herbicida s dikambom

NEW YORK - Njemačkoj agrokemijskoj skupini Bayer zabranjeno je u SAD-u prodavati herbicid s djelatnom tvari dikamba, nakon što je žalbeni sud odbio dozvolu saveznog regulatora za taj proizvod.

Vlada: Ponovno pokretanje brodogradnje u Puli putem Uljanik Brodogradnje 1856
POTEZI
Vlada: Ponovno pokretanje brodogradnje u Puli putem Uljanik Brodogradnje 1856
ZAGREB - Vlada je u četvrtak zaključkom iskazala spremnost uključiti se u stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti u Puli putem društva Uljanik Brodogradnja 1856.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE