GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klarić: Mediji u Hrvatskoj nikad nisu bili jači

Klarić: Mediji u Hrvatskoj nikad nisu bili jači
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2019 / 10:57
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ROVINJ - Klasični mediji, televizija, radio i tisak sve više gube povjerenje javnosti - a glavni razlog je mnoštvo informacija koje su dostupne na svakom koraku, i koje se plasiraju preko društvenih mreža. 

U toj utrci za privlačenjem publike, mediji često izlaze iz okvira onoga što im je zadatak - a to je da informiraju javnost o činjenicama, dajući prognoze, opet na temelju činjenica.

U toj borbi za osvajanje medijskog prostora na Balkanu nema kompromisa a rezultat je gubitak povjerenja građana. U zemljama bivše Jugoslavije situacija je manje-više ista, a nedavno istraživanje Reutersa pokazalo je da povjerenje u medije nastavlja (o)padati. Samo u ovoj godini povjerenje je palo sa 44 posto na 42 posto, a povjerenje u vijesti na društvenim mrežama još je manje - iako posjećenost raste.

„U Srbiji su vam najpopularniji crkva i vojska. Nemoguće je očekivati da budete popularni u tom dijelu, ja čak to ne bih ni volio. Ta vika se diže na medije a koja je u potpunom paradoksu - da mislite da mediji koji se ozbiljno bave svojim poslom lažu, dok zapravo svi oko njih lažu", kaže da DW glavni urednik magazina „Nedeljnik", Veljko Lalić, ističući da će biti teško izboriti se s tim.

„Na Twitteru je problem što vi dolazite po vijesti od svog istomišljenika. I vi ste stalno u krugu svojih ljudi. Ne idete na ulicu protestirati. Kada me netko pita zašto ne objavim nešto, ja kažem hajde ti reci za novine, a on kaže: pa objavio sam na Twitteru. Zato nemate reakciju javnosti u realnom životu", kaže Lalić.

Različito je viđenje i u novinarskoj branši o tome u kakvom su položaji mediji danas, gube li povjerenje javnosti i kako će izgledati taj sadržaj za nekoliko godina. Hoće li klasični mediji skroz nestati, hoće li doživjeti neku vrstu transformacije kako bi mogli ostati na tržištu, o tome je za sada teško govoriti. Činjenica je da televizija gubi veliki dio publike, tisak se gasi jer nije više financijski održiv, a u takvom odnosu snaga novi web-portali se pojavljuju svakog dana.

Glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić, smatra međutim da mediji nikada nisu bili jači.

„Nikada u povijesti mediji u Hrvatskoj nisu bili jači, a ja radim već dugo. Nikada nisu bili jači niti ih se politika više bojala. Međutim, u toj želji da nekada budemo što bolji i što kvalitetniji, zaboravimo na kontekst, uletimo u brzinu i tada nastaju greške koje nam se obiju o glavu na način da gubimo povjerenje javnosti", kaže Klarić, jedan od sudionika Weekend media festivala u Rovinju, koji je i ove godine okupio medijske radnike na jednom mjestu.

„Mediji su se ulijenili. Događa se jedna nevjerojatna promjena, a sve je postalo medij. Sada ti moraš objašnjavati sve ispočetka - koja je tvoja uloga, zašto je ona važna, čemu ti služiš. To je ono što su mediji zaboravili raditi. Sve se mijenja nevjerojatnom brzinom, reći će nam jednom samo da nismo potrebni. Sada je naš posao da se izborimo za naše mjesto. I moramo reći - nema slobode bez slobodnih i profesionalnih medija", kaže novinar iz Beograda, Slobodan Georgijev, programski koordinator Balkanske istraživačke mreže.

Tihomir Ladišić s N1 televizije iz Zagreba kaže da ponekad kritika koja dolazi prema novinarstvu ima svoju utemeljenost, na način da je mediji preblizu vlasti: „To je nešto o čemu uvijek treba voditi računa i za jedan mediji koji želi ostati na tržištu, slobodan i profesionalno angažiran, treba itekako voditi računa o tome".

U cijeloj ovoj lepezi problema s kojima se suočavaju mediji i novinari danas, od toga da je mali dio njih u potpunosti neovisan, da se bori s novim sadržajima i načinima njihovog plasmana koje tradicionalni mediji ne mogu dostići - pa do fake news i društvenih mreža kao medija, postavlja se pitanje može li se takvo stanje prevazići i opravdati povjerenje javnosti ili će se dogoditi potpuna transformacija, za koju mnogi nisu spremni.

Tagovi: Dražen Klarić, hrvatski mediji, Slobodan Georgiev, Veljko Lalić, sloboda medija, Večernji list
PROČITAJ I OVO
American Express nadmašio očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
American Express nadmašio očekivanja
NEW YORK - American Express ostvario je neto dobit od 2,28 milijardi dolara ili 2,80 dolara po dionici u drugom tromjesečju ove godine, nadmašivši prognoze analitičara s Wall Streeta.
Atlantic Grupa o mogućem štrajku u Atlantic Tradeu: Radnici imaju dobre kompenzacijske pakete
REAKCIJE
Atlantic Grupa o mogućem štrajku u Atlantic Tradeu: Radnici imaju dobre kompenzacijske pakete
ZAGREB - Uprava smatra da je dugoročne materijalne obaveze nužno vezati uz poslovnu uspješnost kompanije, odgovorili su u petak iz Atlantic Grupe.
Dokapitalizacija Dalekovoda: Premašen najviši iznos
KAPITAL
Dokapitalizacija Dalekovoda: Premašen najviši iznos
ZAGREB - Dalekovod je u dva kruga upisa novih dionica premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj bi dokapitalizaciji sudjelovali Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja, objavile su te tvrtke putem Zagrebačke burze.
Novi Končarov vlak u riječkom gradskom prometu, Butković zadovoljan
VLAK
Novi Končarov vlak u riječkom gradskom prometu, Butković zadovoljan
ZAGREB - Novi elektromotorni vlak za gradsko-prigradski prijevoz na području Rijeke, kojeg je proizveo Končar – Električna vozila, u petak je svečano pušten u promet, a prometovat će na liniji od Rijeke do Permana i od Rijeke do Ogulina.
Sindikat Atlantic Tradea: Propao pokušaj mirenja, moguć štrajk
ŠTRAJK?
Sindikat Atlantic Tradea: Propao pokušaj mirenja, moguć štrajk
ZAGREB - Sindikat zaposlenih u Atlantic Tradeu izvijestio je u petak da je propao pokušaj mirenja sindikata i poslodavca Atlantic Tradea u sporu oko kolektivnog ugovora čime su se ostvarile zakonske pretpostavke za pokretanjem industrijske akcije, odnosno štrajka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE