GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klarić: Mediji u Hrvatskoj nikad nisu bili jači

Klarić: Mediji u Hrvatskoj nikad nisu bili jači
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2019 / 10:57
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ROVINJ - Klasični mediji, televizija, radio i tisak sve više gube povjerenje javnosti - a glavni razlog je mnoštvo informacija koje su dostupne na svakom koraku, i koje se plasiraju preko društvenih mreža. 

U toj utrci za privlačenjem publike, mediji često izlaze iz okvira onoga što im je zadatak - a to je da informiraju javnost o činjenicama, dajući prognoze, opet na temelju činjenica.

U toj borbi za osvajanje medijskog prostora na Balkanu nema kompromisa a rezultat je gubitak povjerenja građana. U zemljama bivše Jugoslavije situacija je manje-više ista, a nedavno istraživanje Reutersa pokazalo je da povjerenje u medije nastavlja (o)padati. Samo u ovoj godini povjerenje je palo sa 44 posto na 42 posto, a povjerenje u vijesti na društvenim mrežama još je manje - iako posjećenost raste.

„U Srbiji su vam najpopularniji crkva i vojska. Nemoguće je očekivati da budete popularni u tom dijelu, ja čak to ne bih ni volio. Ta vika se diže na medije a koja je u potpunom paradoksu - da mislite da mediji koji se ozbiljno bave svojim poslom lažu, dok zapravo svi oko njih lažu", kaže da DW glavni urednik magazina „Nedeljnik", Veljko Lalić, ističući da će biti teško izboriti se s tim.

„Na Twitteru je problem što vi dolazite po vijesti od svog istomišljenika. I vi ste stalno u krugu svojih ljudi. Ne idete na ulicu protestirati. Kada me netko pita zašto ne objavim nešto, ja kažem hajde ti reci za novine, a on kaže: pa objavio sam na Twitteru. Zato nemate reakciju javnosti u realnom životu", kaže Lalić.

Različito je viđenje i u novinarskoj branši o tome u kakvom su položaji mediji danas, gube li povjerenje javnosti i kako će izgledati taj sadržaj za nekoliko godina. Hoće li klasični mediji skroz nestati, hoće li doživjeti neku vrstu transformacije kako bi mogli ostati na tržištu, o tome je za sada teško govoriti. Činjenica je da televizija gubi veliki dio publike, tisak se gasi jer nije više financijski održiv, a u takvom odnosu snaga novi web-portali se pojavljuju svakog dana.

Glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić, smatra međutim da mediji nikada nisu bili jači.

„Nikada u povijesti mediji u Hrvatskoj nisu bili jači, a ja radim već dugo. Nikada nisu bili jači niti ih se politika više bojala. Međutim, u toj želji da nekada budemo što bolji i što kvalitetniji, zaboravimo na kontekst, uletimo u brzinu i tada nastaju greške koje nam se obiju o glavu na način da gubimo povjerenje javnosti", kaže Klarić, jedan od sudionika Weekend media festivala u Rovinju, koji je i ove godine okupio medijske radnike na jednom mjestu.

„Mediji su se ulijenili. Događa se jedna nevjerojatna promjena, a sve je postalo medij. Sada ti moraš objašnjavati sve ispočetka - koja je tvoja uloga, zašto je ona važna, čemu ti služiš. To je ono što su mediji zaboravili raditi. Sve se mijenja nevjerojatnom brzinom, reći će nam jednom samo da nismo potrebni. Sada je naš posao da se izborimo za naše mjesto. I moramo reći - nema slobode bez slobodnih i profesionalnih medija", kaže novinar iz Beograda, Slobodan Georgijev, programski koordinator Balkanske istraživačke mreže.

Tihomir Ladišić s N1 televizije iz Zagreba kaže da ponekad kritika koja dolazi prema novinarstvu ima svoju utemeljenost, na način da je mediji preblizu vlasti: „To je nešto o čemu uvijek treba voditi računa i za jedan mediji koji želi ostati na tržištu, slobodan i profesionalno angažiran, treba itekako voditi računa o tome".

U cijeloj ovoj lepezi problema s kojima se suočavaju mediji i novinari danas, od toga da je mali dio njih u potpunosti neovisan, da se bori s novim sadržajima i načinima njihovog plasmana koje tradicionalni mediji ne mogu dostići - pa do fake news i društvenih mreža kao medija, postavlja se pitanje može li se takvo stanje prevazići i opravdati povjerenje javnosti ili će se dogoditi potpuna transformacija, za koju mnogi nisu spremni.

Tagovi: Dražen Klarić, hrvatski mediji, Slobodan Georgiev, Veljko Lalić, sloboda medija, Večernji list
PROČITAJ I OVO
Petrokemija: Skladište amonijevog nitrata je pod nadzorom
POD NADZOROM
Petrokemija: Skladište amonijevog nitrata je pod nadzorom
KUTINA - Kutinska Petrokemija oglasila se povodom jučerašnje razorne eksplozije skladišta amonijevog nitrata u Bejrutu priopćivši kako i sami proizvode te skladište amonijev nitrat, ali da je skladište pod kontinuiranim nadzorom te da je ulaz u njega strogo ograničen.
Virgin Galactic i Rolls-Royce predstavili koncept nadzvučnog aviona
KONCEPT
Virgin Galactic i Rolls-Royce predstavili koncept nadzvučnog aviona
LONDON - Virgin Galactic je najpoznatiji po razvoju usluge komercijalnih suborbitalnih letova, kojima će turiste prevoziti do ruba svemira, kako bi za masne pare mogli iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja.
New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od tiskanog
ZA POVIJEST
New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od tiskanog
NEW YORK - New York Times je  u drugom tromjesečju prvi put ikada stekao više prihoda od digitalnih usluga nego od tiskanog izdanja novina.
Air Serbia ostvarila neto profit od 9,5 miliona evra u 2019.
U PLUSU
Air Serbia ostvarila neto profit od 9,5 miliona evra u 2019.
BEOGRAD - Air Serbia je u 2019. godini, u šestoj godini poslovanja, prijavila neto dobit od 9,5 miliona evra, saopšteno je iz te kompanije.
Zbog nepoštivanja pravila protiv korone Ryanairu prijeti obustava letova u Italiji
PRAVILA
Zbog nepoštivanja pravila protiv korone Ryanairu prijeti obustava letova u Italiji

RIM - Talijanska državna uprava za civilno zrakoplovstvo Enac zaprijetila je u srijedu irskoj kompaniji Ryanair obustavom odobrenja letova u zemlji zbog nepoštivanja sigurnosnih pravila određenih tijekom epidemije koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE