GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi velika prilika za Hrvatsku u kontekstu zdravstvenog turizma

Kinezi velika prilika za Hrvatsku u kontekstu zdravstvenog turizma
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2019 / 14:01
Autor: Siniša Malus, Matej Balen, CSEBA
KOLUMNA - Kinesko-hrvatska priča napokon dobiva svijetlije tonove. Ne treba padati u euforiju i zanositi se čudima, ali sad smo u trenutku koji označava novi početak naših odnosa.

Politički, summit u Dubrovniku doista je bio prvorazredni događaj i za Hrvatsku i za kinu. Naslovnice kineskih novina proteklih su tjedna imale u fokusu upravo ovaj događaj. Kineski premijer Li Keqiang u jednoj je maloj zemlji odlučio provesti četiri dana. Sjajna vijest! To se događa iznimno rijetko i zato to valja na pravi način iskoristiti.

Ako pitate prosječnog kineskog poslovnog čovjeka koji je prije dvadesetak dana boravio u Hrvatskoj što misli o ovoj zemlji, bez razmišljanja će vam reći - niste ni svjesni kako vam je ovdje lijepo.

Možda bismo u nekom drugom slučaju ovo shvatili kao gorku ironiju, no u kineskome slučaju nije tako. Prirodne ljepote Hrvatske, očuvan okoliš, kulturno-povijesni spomenici, gastronomija, sve to privlači prosječnog Kineza koji dođe u našu zemlju. Ovih je dana tisuće poruke s tim motivima odaslano iz Hrvatske prema Kini. Efekte toga tek ćemo vidjeti, ali budite sigurni da će ih Dubrovnik u nadolazećim mjesecima itekako osjetiti. Jer, nisu to slali "obični" turisti već krema kineskog društva, u određenom smislu selebritiji koje prate iznimno velik broj ljudi, primjerice, na WeChatu. upravo kroz te kanale događa se najjača promocija neke destinacije pa i Hrvatske.

Bio sam na licu mjesta pa mogu reći - organizacija cijelog događaja bila je odlična. Kineski su gosti bili prezadovoljni, a pretjerano se nisu bunili čak niti vječno nezadovoljni Hrvati. Jer, u zraku se osjećala pozitivna atmosfera. Tko zna što donosi budućnost, ali ove dane svakako možemo shvatiti kao početak boljih i sadržajnijih kinesko-hrvatskih odnosima. Gotovo cijelo izgubljeno desetljeće uspjeli smo možda nadoknaditi u posljednje dvije godine.

Primjerice, jedan od najboljih prijatelja mog kineskog gosta s pekinške Televizije Sky koji je sredinom travnja u Dubrovniku snimao dokumentarni film o Hrvatskoj direktor je divovskog mirovinskog fonda jedne od najvećih kineskih banaka. Dogovor je pao - pokušat ćemo doeisti što više kineskih umirovljenika u Dubrovnik i okolicu.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s kojim sam o tome razgovarao oduševljen je inicijativom, kao i neki važni hotelijeri. Dobijemo li iduće godine napokon direktnu zračnu liniju za Hrvatsku, mogli bismo svjedočiti strelovitom rastu broja kineskih turista u Hrvatskoj.

Samo jedan podatak važan za orijentaciju o kakvim se potencijalnim gostima radi. U spomenutom mirovinskom fondu preko 400.000 štediša ima ušteđevinu od osam milijuna juana ili više (odnosno - preko milijun eura). Željeni su zdravijeg okruženja, čistog zraka, dobre hrane...Sve to im možemo ponuditi, samo im treba pristupiti na pravi način.

Zdravstveni turizam u širem smislu ono je gdje ćemo moći poentirati idućih godina. Tijekom gotovo cijelog perioda svoje povijesti Kina se oslanjala na tradicionalnu kinesku medicinu kao osnovu zdravstvene usluge u Kini. I dok je tradicionalna kineska medicina vrlo prirodna i efikasna u prevenciji gotovo svih vrsta bolesti, ono što je Kineze privuklo "zapadnoj" medicini je sama efikasnost lijekova i liječenja kada bolest već nastupi. Kineski javni zdravstveni sustav se nikada nije uspio dovoljno razviti da ponudi kvalitetnu, a povoljnu zdravstvenu uslugu za svoje mnogobrojno stanovništvo (čak i najosnovniju), a s pojavom privatnih bolnica u Kini zdravstveni sustav i usluge liječenja su postale vrlo komercijalne. Biti bolestan u Kini je zapravo vrlo skupo "zanimanje", a to postane jasno već pri prvom ulasku u kinesku bolnicu gdje ste s ulaza prvo usmjereni prema – blagajni. Srednje imućni te bogatiji sloj Kineza sve više shvaća da jeftiniju i pouzdaniju medicinsku uslugu mogu dobiti van granica svoje države.

Izrazito snažni rast u broju kineskih zdravstvenih turista koji su putovali u inozemstvo započeo je prije 10-ak godina, a iako pouzdane statistike ne postoje, kineska državna agencija China Tourism Academy u svojem izvješću iznosi kako od 2009. godine Kina bilježi godišnji rast ovoga tržišta između 30 i 150 posto svake godine. Brojke govore kako je u 2016. godini 500.000 Kineza putovalo u inozemstvo iz medicinskih razloga, u 2017. gotovo milijun, a u 2018. godini 1.4 milijuna. Pretpostavka jest da su stvarni podaci barem dvostruko veći s obzirom da se detaljniji razlozi putovanja u inozemstvo nigdje sustavno ne bilježe.

Glavne destinacije u inozemstvu za kineske zdravstvene turiste možda bi bilo najlakše podijeliti u dvije grupe. Prva grupa su zemlje jugoistočne Azije: Japan, J. Koreja, Singapur, Malezija, Tajland i sl. Iako postoje razlike između tim zemljama u samim razlozima dolaska (npr. J. Koreja estetska kirurgija, Japan srčane bolesti) zajednički nazivnik svim zemljama jest blizina destinacije (2-4 sata leta iz Kine), manje jezične barijere, kvalitetna a jeftinija usluga, pouzdaniji lijekovi, uređeni medicinski turistički paketi sa osiguravajućim kućama iz Kine. Druga grupa su svjetski poznate destinacije: SAD, Kanada, Njemačka, Švicarska i sl. Zemlje s besprijekornom reputacijom u kvaliteti liječenja, medicinske usluge, profesionalnog osoblja i liječnika. U pravilu, to su destinacije za imućnije Kineze, kojima neće ni pitati za cijenu.

Gledajući trendove, Kinezi kao osnovne motive liječenja u inozemstvu iznose nepovjerenje prema kineskim lijekovima, nestručnost kineskih liječnika u javnim bolnicama, nestručnost kineskih bolnica u "zapadnjačkim" metodama liječenja, prevelike cijene usluga liječenja u privatnim klinikama a koje posjeduju zadovoljavajuću kvalitetu. Jugoistočno-azijske zemlje prepoznale su svoje prednosti (kvaliteta, blizina, jezik) te se već dugi niz godina ciljano promoviraju u Kini.

Zemlje poput Hrvatske tek moraju kvalitetno identificirati svoje prednosti i ciljano razviti svoje proizvode za kinesko tržište, koji će uključivati i efikasna rješenja za jezične i birokratske probleme poput, primjerice, viza.

Velika prilika je tu, valja je iskoristiti.

*tekst je 4. svibnja objavljen u Slobodnoj Dalmaciji

Tagovi: kineski turisti, hrvatski turizam, Mato Franković, Dubrovnik, zdravstveni turizam
PROČITAJ I OVO
Pipistrel proizvodi letjelice i za američku vojsku
USPJESI
Pipistrel proizvodi letjelice i za američku vojsku
AJDOVŠČINA - Slovenski Pipistrel već sedam godina isporučuje letjelice za nadzor zrakoplova specijalnoj jedinici američke vojske.
Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom raznijela 46.000 godina stare špilje Aboridžina
ISPRIKA
Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom raznijela 46.000 godina stare špilje Aboridžina

SYDNEY - Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog doba, prenosi u nedjelju BBC.

Glas poduzetnika: Prijavite neutemeljeno postupanje inspektora
PROJEKTI
Glas poduzetnika: Prijavite neutemeljeno postupanje inspektora
ZAGREB - Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika: “Ovdje štiti UGP“. Naši članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.
Uskoro čarter letovi iz Ljubljane za Dubrovnik
ČARTERI
Uskoro čarter letovi iz Ljubljane za Dubrovnik
LJUBLJANA - Zračna luka Ljubljana ovo će ljeto imati niz letova za Hrvatsku i Grčku.
Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
TEŠKA VREMENA
Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
ZAGREB - Naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale su za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto, otkrili su iz Udruge novinskih izdavača ocijenivši da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav ''nisu nikad vidjeli u povijesti''.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE