GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi finansiraju deonicu Preljina-Požega i prugu Novi Sad-Kelebija

Kinezi finansiraju deonicu Preljina-Požega i prugu Novi Sad-Kelebija
KINA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2019 / 15:06
Autor: SEEbiz / Tanjug
PEKING - Delegacija Srbije danas se u Velikom domu naroda u Pekingu sastala sa predsednikom NR Kine Xi Jinpingom.

Kako navodi ministar finasija Siniša Mali, glavna tema razgovora bila je ekonomska saradnja.

"Nakon razgovora, potpisali smo ugovore o finansiranju izgradnje deonice Preljina-Požega, kao i za modernizaciju i rekonstrukciju deonice pruge Novi Sad-Subotica-državna granica kod Kelebije, naveo je Siniša Mali na svom FB nalogu .

Strateške ugovore o kreditu za te projekte sa kineskom Exim bankom potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

U prisustvu dva predsednika potpisan je, takođe, Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade NR Kine u okviru inicijative "Pojas i put", koji, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, uključujući puteve, železnicu, aerodrome, unutrašnje vodne puteve, intermodalni transport i upravljanje bezbednošću saobraćaja.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je deonica Novi Sad - Subotica treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, saopštilo je Ministarstvo građevine.

Deonica je duga 108,2 kilometra, za čiju izgradnju je prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija China Communications and Construction Company (CCCC) i China Railway International, vredan 1,16 milijardi dolara, rekla je Mihajlović.

"Za ovu deonicu je najvećim delom pripremljena tehnička dokumentacija, a očekujemo da krajem godine počnu radovi, koji će trajati oko dve i po godine", rekla je Mihajlović, koja boravi u zvaničnoj poseti Kini kao član državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Vučić.

Deonica autoputa Preljina-Požega duga je 30,9 kilometara, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija China Communications and Construction Company je 450 miliona evra.

Mihajlović navodi da su na toj deonici u toku pripremni radovi, da je država završila eksproprijaciju, spremila tehničku dokumentaciju i da se prave kampovi u blizini Lučana.

"Potpisivanjem finansijskog ugovora stiču se uslovi da započnu radovi na izgradnji. Početkom leta biće puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra, do kraja godine završavamo i deonicu Surčin-Obrenovac, a paralelno krećemo izgradnju nastavka ovog auto-puta, od Čačka do Požege", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je ovaj autoput važan ne samo za brži razvoj zapadne Srbije i povezivanje ovog kraja sa Beogradom, nego i za povezivanje Srbije sa regionom.

"Kod Požege će se ukrštati autoput Beograd-Sarajevo i Koridor 11 ka Crnoj Gori, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, biće povezan Koridor 11 sa Koridorom 10", navela je Mihajlović.

Tokom posete NR Kini, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, osim juče potpisanih sporazuma za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju i formiranje Grupe za investicionu saradnju Srbije i NR Kine, takođe je potpisala i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade NR Kine.

Sporazum će omogućiti da Vlada NR Kine pruži bespovratnu pomoć Vladi Srbije za sprovođenje projekata dogovorenih između dve vlade.
Potpredsednica vlade učestvovala je i na današnjem sastanku sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP NR Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta NR Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP NR Kine.
Mihajlovića će danas govoriti i na tematskom panelu “Infrastrukturno povezivanje”, koji se održava u okviru Drugog foruma "Pojas i put" u Pekingu.

Tagovi: kineske investicije, Siniša Mali, Zorana Mihajlović, China Communications and Construction Company, China Railway International,
PROČITAJ I OVO
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
SJAJNE BROJKE
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
ZAGREB - Optima Telekom je u prošloj godini zabilježila pad prihoda od prodaje za 2,6 posto, na 524,6 milijuna kuna, no neto je dobit uvećana za 172,8 posto (9,1 mil kuna apsolutno) na 12,5 milijuna kuna.
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
OSTAVKA
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
BAR - Višemjesečna blokada rada Odbora direktora većinski državne Luke Bar okončana je ostavkom predsjednika borda Vojina Žugića.
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
NABAVKE
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
BEOGRAD - Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača.
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
PREGOVORI
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
MOSKVA - Srbija i Rusija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusku Federaciju, koje je Moskva uvela u avgustu prošle godine zbog pojave afričke svinjske kuge u pojedinim delovima Srbije.
Istraživanje: Hrvatske tvrtke uglavnom ne koriste business intelligence sustave
SIGURNOST
Istraživanje: Hrvatske tvrtke uglavnom ne koriste business intelligence sustave
ZAGREB - Samo mali broj tvrtki koje posluju u Hrvatskoj sustavno se bavi prikupljanjem podataka za sigurnije poslovanje, a ostale su izložene hirovima zbivanja na svjetskom tržištu, pokazuje istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu velikogoričkog Veleučilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE