GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi će graditi HE Dabar

Kinezi će graditi HE Dabar
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2019 / 09:27
Autor: SEEbiz / Capital.ba
TREBINJE - Nakon osam godina najavljivane gradnje hidrocentrale (HE) "Dabar" u junu će konačno biti potpisan ugovor za ovu investiciju od 430 miliona KM.

Posao će biti poveren Kinezima, potvrđeno je za portal Capital u "Elektroprivredi Republike Srpske" (ERS).

Podsećamo, preduzeće "Hidroelektrana Dabar" raspisalo je u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE ukupne vrednosti oko 430 miliona KM.

Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine, navodi Capital.ba.

Međutim od 19 zainteresovanih svetskih kompanija za gradnju HE "Dabar", nakon raspisivanja tendera, predstavnici svega tri kineske i jedne slovenačke kompanije došli su da obiđu lokacije u Hercegovini na kojima treba da se grade objekti pomenute HE.

U igri za posao su bile kineske kompanije "China Gezhouba Group Co. LTD", "China International Water & Electric Corp. Serbia branch" i "Sinohydro corporation Limited". Posao gradnje objekata HE "Dabar" htela i firma "Riko" iz Slovenije.

Međutim, prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dve kineske kompanije koje su prošle sedmice odabrane za drugu fazu takmičenja koja će biti završena u idućih mesec dana.

Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović kaže da je prva faza sprovođenja tendera završena prethodne sedmice.

"Imaju dva kvalifikovana izvođača i sada im je dat rok za dostavljanje komercijalnih ponuda. Dve kineske kompanije idu u drugi krug takmičenja i očekujem da u junu potpišemo ugovor", istakao je Petrović.

Kandidat kojem bude dodeljen ugovor biće obavezan da kompletira projektnu dokumentaciju, isporuči opremu, izgradi objekte sa opremom i pusti elektranu u rad. Moraće da obezbedi finansijska sredstva, odnosno 85 odsto ili više od cene Ugovora za izgradnju i puštanje elektrane u rad, te da obezbedi novac za završetak izgradnje započetih objekata i radova kroz odobravanje povoljnog novčanog kredita, uz povrat kredita u novcu ili električnoj energiji.

Kako je precizirano u javnom pozivu, "HE Dabar" će nakon preuzimanja objekata započeti otplatu kredita u periodu ne manjem od 15 godina. Period izgradnje objekata do puštanja elektrane u rad smatra se grejs periodom.

Kako je planirano, izgradnja svih objekata HE "Dabar" trebalo bi da bude završena za četiri godine.

Tagovi: HE Dabar, Elektroprivreda Republike Srpske, China Gezhouba Group Co., China International Water & Electric Corp., Sinohydro
PROČITAJ I OVO
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
DIVIDENDA
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
RAB - Imperial Riviera objavila je poprilično atraktivnu politiku dividendi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE