GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineskoj kompaniji Shandong koncesija za autoput Banja Luka-Prijedor

Kineskoj kompaniji Shandong koncesija za autoput Banja Luka-Prijedor
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2018 / 15:45
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BANJA LUKA - Vlada Republike Srpske donijela je danas (1. oktobar 2018. godine) Rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor kineskoj kompaniji China  Shandong International Economic & Technical Cooperation Group, a data je i saglasnost na prijedlog Ugovora o koncesiji. 

Koncesija se dodjeljuje se na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje. Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade – 1,5% od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 EUR i godišnje naknade – 5% od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama. Podsjećamo, kompanija Shandong je podnijela Vladi Republike Srpske 11. decembra 2017. godine, ponudu za započinjanje postupka dodjele koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor. 

Autoput Banja Luka – Prijedor će biti dužine oko 42 km, sa po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdijelnim ostrvom i zaustavnim trakama. Prema podacima generalnog projekta očekuje se da će na predmetnoj dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri planirane petlje i infrastrukturom za zatvoreni sistem naplate putarine sa tri stanice za naplatu, kao i sistemom za upravljanje i kontrolu bezbjednosti saobraćaja. Uslužni prateći sadržaji (objekti namijenjeni za snabdijevanje vozila, vozača i putnika) nisu predmet koncesije. 

Sistem naplate putarina i sistem za upravljanje i kontrolu bezbjednosti saobraćaja autoputa moraju biti kompatibilni sa sistemima koje Autoputevi Republike Srpske koriste na autoputu Gradiška – Banjaluka i autoputu Banja Luka – Doboj. Koncesionar, firma registrovana u Republici Srpskoj i osnovano od strane Shandonga, će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa, te tokom perioda upravljanja i održavanja će plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa. Vrijednost investicije, projektovanje i izgradnja, je projektovana na iznos od 297 mil EUR.

Konačni kapitalni trošak po kilometru je 7 mil EUR i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi, saopćeno je iz vlade RS.

Tagovi: Shandong, autoput Banja Luka-Prijedor, China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group
PROČITAJ I OVO
Zadar: Rasprodano cjepivo protiv gripe
CJEPIVO
Zadar: Rasprodano cjepivo protiv gripe
ZADAR - U zadarskim ljekarnama cjepivo protiv gripe trenutačno se ne može kupiti. Doze koje su nedavno stigle odmah su rasprodane i ne zna se točan datum dolaska nove pošiljke.
Transavia ovog vikenda završava s letovima prema hrvatskim zračnim lukama
LETOVI
Transavia ovog vikenda završava s letovima prema hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Niskotarifna nizozemska aviokompanija, tvrtka - kćerka najstarije aviokompanije na svijetu, KLM-a, ujedno članica Air France - KLM grupacije, ovog će vikenda obaviti posljednje letove prema hrvatskim zračnim lukama za ovu godinu.
Bogat program festivala KAKTUS 2020 i premijera filma Kreativni gen
DOGAĐAJI
Bogat program festivala KAKTUS 2020 i premijera filma Kreativni gen
BEOGRAD - Šesti nacionalni festival KAKTUS 2020 ove godine trajaće tri dana.
Fauci: Prva cjepiva bit će dostupna krajem prosinca ili početkom siječnja
NAJAVE
Fauci: Prva cjepiva bit će dostupna krajem prosinca ili početkom siječnja
WASHINGTON - Ako sve prođe kako treba, prve doze sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa bit će najvjerojatnije dostupne krajem prosinca ili početkom siječnja za visoko rizične Amerikance, rekao je u četvrtak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.
Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
ZELENO SVJETLO
Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Slovenskih željeznica (SŽ) danas je konačno odobrio dokapitalizaciju jedne od svojih tvrtki kćeri, Tovorni promet, dajući tako zeleno svjetlo za ulazak češkog logističkog holdinga EP Holding u vlasničku strukturu tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE