GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski CRBC će graditi komunalnu infrastrukturu u 65 opština u Srbiji

Kineski CRBC će graditi komunalnu infrastrukturu u 65 opština u Srbiji
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 14:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Srbija je sa kineskom kompanijom CRBC potpisala ugovore o projektovanju i izgradnji komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada, ukupne vrednosti 3,2 milijarde evra.

Ministar gradjevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović istakao je da je to jedan od najobimnijih i najskupljih projekata koji će se realizovati narednih godina u Srbiji.

„Potpisivanjem ugovora u Srbiji se stvaraju uslovi da opštine i gradovi reše višedecenijske probleme vezane za prečišćavanje otpadnih voda i odlaganje i tretman čvrstog otpada. Ovim ugovorima je predvidjeno projektovanje i izvodjenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 opština i gradova na ukupno 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija“, rekao je Momirović.

Kako je precizirao, predvidjeni rok izgradnje za svaki pojedinačni objekat je 39meseci, a krajnji rok za zavšetak svih planiranih objekata u svim lokalnim samoupravama je pet godina.

„Ovo verovatno najkompleksniji projekat koje je ovo Ministarstvo ikada izvodilo. Država Srbija će se zadužiti i investirati u ovu komunalnu infrastrukturu, čiji će korisnici biti opštine. Još uvek pregovaramo u vezi sa finansijskim uslovima. Ovo je tek komercijalni ugovor o izvodjenju. Svakako očekujemo da ćemo uspeti da obezbedimo najbolje moguće uslove na finansijskom tržištu, naravno zajednički sa našim kineskim partnerima”, kaže Momirović.

Dodao je da je ugovorom je predvidjeno obavezno angažovanje srpskih podizvodjača od strane kineskih partnera i to u procentu ne manjem od 49 odsto.

“Ugovori su izradjeni po modelu žutog fidika i uključuju projektovanje i izvodjenje radova od strane kineskog partnera, a svaka opština i grad, koji su obuhvaćeni ovim ugovorima, imaće svojstvo investitora za radove na svojoj teritoriji.”

Momirović je rekao da će radovi biti sprovedeni u skladu sa srpskim propisima, ali i evropskim direktivama iz te oblasti i po najvišim standardima i primenom novih tehnologija.

Tagovi: China Road and Bridge Corporation, Tomislav Momirović
PROČITAJ I OVO
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE