GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski biznismen ima velike planove s letačkom školom Adria Airwaysa

Kineski biznismen ima velike planove s letačkom školom Adria Airwaysa
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 19:44
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Kineski poduzetnik Kai Dai, koji je prošle godine registrirao novu zrakoplovnu kompaniju u Sloveniji, nedavno je postao vlasnik pilotske akademije Adria Airways, što potiče nagađanja da će njegova tvrtka Kylin Prime Capital postati važan igrač u zrakoplovnom sektoru zemlje, piše portal EX-YU Aviation. .

Kineska tvrtka, podržana od matične države, osnovala je prošle godine tvrtku European Prime Airways, a glavne djelatnosti putničkog i zračnog prijevoza zabilježene su u poslovnom registru Slovenije. Uz to, prema javnim podacima, jasno je da bivši pilot Adrie Airways Blaž Berdnik također ima 10% udjela u zrakoplovnoj kompaniji.

Tvrtka ne želi komentirati svoje planove, niti potvrditi ili demantirati svoje sudjelovanje u industriji zračnog prometa EU-a.

Prošli mjesec, u sklopu stečajnog postupka bivše slovenske zrakoplovne tvrtke, škola leta Adria Airways prodana je za 7.500 eura. Kupnju je izvršio bivši slovenski predsjednik Ustavnog suda dr. Peter Jambrek, koji se udružio s Kai Daijem.

Jambrekov institut za ustavnu regulaciju i ljudska prava službeno je kupio školu, a Dai i Jambrek nedavno su postali poslovni partneri u Adria Aviation Academy, u kojoj Dai ima 55%, a Jambrek 30% udjela. Preostalih 15 posto u vlasništvu je Jambrekovog sina Oscara Petera Jambreka.

Dr. Jambrek je predstavio plan prema kojemu škola letenja treba postati najveća na svijetu.

"Ciljamo na veliki bazen zemalja - na primjer, u Kini postoji ogroman nedostatak pilota, a isto vrijedi i za Indiju i Indoneziju", rekao je.

Očekuje se da će škola započeti s radom sljedeće godine, do kada će se riješiti sve birokratske stvari. Najveća prednost letačke škole je još uvijek valjana, ali je nefunkcionalna ATO licenca (odobrena organizacija za obuku), koja omogućava kupcu da nastavi obučavati buduće pilote.

Kineska ulaganja u slovenski zrakoplovni sektor do sada su bila neuspješna. Godine 2017. SHS Aviation uz potporu Kine dobio je petnaestogodišnju koncesiju za zračnu luku Maribor. Planirao je od zračne luke napraviti europsko središte za dolazak kineskih turista. Kako bi ostvarila svoju viziju, tvrtka je osnovala novog prijevoznika - VLM Slovenija - koji je počeo letjeti na nekoliko europskih odredišta iz Maribora.

No, zrakoplovna tvrtka bankrotirala je nakon mnogih problema, kineski se investitor kasnije povukao iz mariborske zračne luke i optužio državu da nije ispunila svoj dio sporazuma o usvajanju novog prostornog plana zračne luke, koji bi omogućio njegov razvoj. Do danas novi prostorni plan nije usvojen.

Tagovi: Kai Dai, Blaž Berdnik, Peter Jambrek, Adria Aviation Academy, Kylin Prime Capital, Adria Airways, SHS Aviation,
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE