GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske kompanije CADIC i CMEC grade novu TE Gacko

Kineske kompanije CADIC i CMEC grade novu TE Gacko
UGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2017 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
BANJA LUKA - Kineske tvrtke gradit će novu termoelektranu na ugljen, instalirane snage 350 megavata, kod mjesta Gacko u istočnoj Hercegovini, a ugovor o tome potpisan je u utorak u Banjoj Luci između kineskih investitora i predstavnika vlade Republike Srpske.

U provedbi ugovora o strateškoj suradnji te o uspostavi zajedničke tvrtke koja će graditi termoelektranu s kineske strane sudjeluju energetski koncerni China Africa Investment Development Corporation (CADIC) ) i China Machinery Energy Corporation (CMEC).

Kineski partneri u cijelosti financiraju ovaj projekt, a zauzvrat preuzimaju 51 posto udjela u upravljačkoj strukturi nove termoelektrane i pratećih pogona.
Novo postrojenje, čija bi gradnja trebala početi iduće godine, trebalo bi u cijelosti zamijeniti postojeću termoelektranu na ugljen, izgrađenu 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kineski investitori ranije su izgradili i termoelektranu na ugljen u mjestu Stanari kod Doboja, koja je u pogon puštena u rujnu 2016. Sve proizvodne kapacitete te elektrane koristi srpsko-britanska korporacija Energy Finance Team (EFT), Vuka Hamovića, s dugoričnim pravima na prodaju cjelokupne proizvodnje električne energije iz Stanara na inozemnom tržištu.

Unatoč načelnoj orijentaciji za povećanje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, sukladno smjernicama Europske unije, u BiH se u to ulaže vrlo malo, a najveće investicije po pravilu su planirane za "prljave" kapacitete poput termoelektrana na ugljen.

Prema podacima Energetske zajednice jugoistočne Europe, trenutačno je ukupni instalirani električni kapacitet proizvodnih objekata u BiH 4,352 GW, od čega u većim hidroelektranama 2.083,50 MW, a u termoelektranama 2.065 MW. Instalirani kapacitet malih hidroelektrana, vjetro, solarnih i elektrana na biomasu je 112,15 MW, dok je 91,23 MW instalirano u industrijskim elektranama. 

Procjena je kako su potencijali hidroenergije iskorišteni tek 40 posto. Kapaciteti koji bi se mogli iskoristiti procijenjeni su na nekoliko GW, što znači kako bi, sa sadašnjih oko 2,2 GW instaliranih kapaciteta u hidropotencijale, BiH mogla povećati na najmanje 3 GW, uz uvažavanje ekonomski opravdanih i okolišno prihvatljivih kriterija. 

Tagovi: TE Gacko, China Africa Investment Development Corporation, China Machinery Energy Corporation
PROČITAJ I OVO
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
META PREUZIMANJA
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
LONDON - Apollo i Caesars žele preuzeti lanac britanskih kladionica William Hill, piše Reuters.
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
NELIKVIDNOST
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
ZAGREB – Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su danas iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
POTEZI
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
ZAGREB - Direktna linija Zagreb - Dublin - Zagreb prestat će prometovati s početkom listopada, doznaje se iz Croatia Airlinesa.
Imovina Azotare se prodaje za 99,8 miliona dinara
PRODAJA
Imovina Azotare se prodaje za 99,8 miliona dinara
SUBOTICA - Imovina Azotare u stečaju koju čine zemljište i stembeno poslovna zgrada ponuđena je na prodaju po ukupnoj ceni od 99,8 miliona dinara, oglasio je stečajni upravnik.
Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata
TRGOVINA
Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata
IVANIĆ GRAD - U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE