GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske građevinske tvrtke dominiraju u top 100 svjetskih građevinara

Kineske građevinske tvrtke dominiraju u top 100 svjetskih građevinara
DOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 16:23
Autor: SEEbiz
LONDON - Kina dominira globalnim građevinskim sektorom, a kineske kompanije ostvaruju više od polovine prihoda među 100 najvećih svjetskih građevinskih kompanija, pokazalo je u petak objavljeno izvješće revizorske tvrtke Deloitte.

Najveća svjetska građevinska kompanija je China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), s godišnjim prihodom od 305 milijardi dolara. Među prvih deset čak je osam kineskih kompanija po ostvarenim prihodima.

Općenito, prihodi 100 najvećih globalnih građevinskih tvrtki prošle su godine porasli na 1,9 trilijuna dolara, što je 6,3 posto više nego u 2021., izvijestio je Deloitte. Pritom su 54 posto od tog iznosa uprihodile kineske kompanije, njih 11 koje su uvrštene u listu 100 najvećih u svijetu, tj. više od trilijun dolara.

Do porasta prihoda lani došlo je unatoč ozbiljnim problemima s kojima se građevinski sektor suočava. Diljem svijeta građevinska industrija je rasla znatno sporije nego prethodnih godina, rekao je partner Deloittea Michael Müller.

Tržišna vrijednost 100 najvećih kompanija pala je za gotovo 15 posto, na oko 600 milijardi dolara. Na građevinsku industriju i dalje utječu poremećaji u opskrbim lancima, nestašica sirovina i nedostatak radne snage, kao i rastući troškovi energije i materijala, inflacija i rastuće kamatne stope, naglasio je. No, dodao je da bi globalni napori za zaštitu klime trebali dati novi poticaj.

Po broju kompanija na listi 100 najvećih predvode europske građevinske kompanije, kojih je uvršeno 41, a ukupno su lani uprihodile 373,6 milijuna dolara, što je šest posto više, no tržišna kapitalizacija pala im je za čak 22 posto. Najveće europske građevinske tvrtke su francuske grupe Vinci (rangirana na 7. mjestu), Bouyges (9.) i Eiffage (17.) te španjolska grupa ACS (12.).

Daleko iza Kine našlo se i 14 japanskih kompanija koje su zajedno ostvarile promet od 190 milijardi dolara. SAD je imao 13 predstavnika s ukupnim prometom od 165 milijardi dolara.

Tagovi: China State Construction Engineering Corporation, kineske građevinske kompanije, građevina, nr kina, građevinarstvo, Deloitte
PROČITAJ I OVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
SKOK
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis, koji je prisutan i u Sloveniji, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 3,2 milijarde dolara, u usporedbi s 2,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
DRUGI KVARTAL
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia imao je teško drugo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE