GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina želi preuzeti opskrbne lance od Guangzhoa do Grčke

Kina želi preuzeti opskrbne lance od Guangzhoa do Grčke
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2017 / 14:31
Autor: Dane Chamorro, Forbes
ANALIZA - Na svojoj nedavnoj azijskoj turneji, predsjednik SAD-a Donald Trump često je koristio frazu "slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika". 

Nekoliko tjedana nakon što je Kina uvrstila "doktrinu Xi Jinpinga" u nacionalni ustav i Inicijativa za pojas i put (BRI ili doslovno "Jedan pojas, jedan put"), potvrđena je na 19. nacionalnom kongresu Kineske komunističke partije, ova je fraza postala djelomični odgovor na pokušaje Pekinga da kapitalizira rastuću ekonomsku dominaciju u Aziji i šire.
Kineska inozemna ulaganja već godinama stalno rastu, ali je Xiova politička spretnost sažela pomalo zaustavljen i fragmentiran napor u koherentan, strateški (i djelomično težak) okvir, vrijedian do trilijun dolara. U kombinaciji s rastućim kapacitetima kineske vojske i financiranjem entiteta, to je moćna vizija oko koje će se kineska vanjska politika realizirati u doglednoj budućnosti.

BRI je osmišljen za  ekonomsko i strateško jačanje uloge Kine u svijetu, kako bi se zadovoljili kineski rastući građevinski i industrijski kapaciteti te osigurali kupci za kineske proizvode u rastućoj klasi kupaca na tržištima u razvoju. Geopolitičke posljedice nisu prošle nezapaženo u Moskvi, Tokiju, Delhiju ili Washingtonu. Kao dugogodišnji promatrač Kine, David Ignatius nedavno je napisao: "Kina gradi infrastrukturu moći".

Vjerojatno najozbiljniji izazov za geostrateški status quo leži u kineskom programu da dominira pomorskom logističkom mrežom iz Istočne Azije, preko Indijskog oceana do jugoistočne Europe, uključujući luke i skladišnu imovinu. Djelomično, ova strategija ima za cilj osigurati kinesku "glad" za energijom - to jest, more kao "linija komunikacije". Ali logično je da će Kina pokušati iskoristiti svoju ulogu, jer su njezini komercijalni i trgovinski interesi porasli, olakšavajući i financiranje infrastrukture koja omogućava i napredovanje, baš kao što je i London financirao luke, željeznice i telegrafske mreže u 19. stoljeću. Istodobno, ova prisutnost na licu mjesta omogućava Pekingu promicanje svojih nacionalnih i korporativnih interesa.

U posljednje tri godine Kina je planirala, razvila ili stekla kontrolne udjele u glavnim lukama u Maleziji, Brunejima, Mianmaru, Šri Lanki, Pakistanu, Keniju, Džibutiju, Turskoj i Grčkoj. Kina sada ima izravne udjele u lukama koje predstavljaju oko dvije trećine svjetskog volumena kontejnera - potpomognute njezinom ulogom vodećeg teretnog teretnog prijevoznika kroz COSCO Shipping (koji je u srpnju kupio OOCL u Hong Kongu). Zemlja također ulaže u skladišta i logističke operatere. Kina je preuzela koncepciju "kontrole mora" iz 19. stoljeća, djelo američkog strateškog teoretičara Alfreda Thayera Mahana, i pretvorila je u vlastitu politiku.

Nigdje kineski pomorski i ekonomski utjecaj nije vidljiviji nego u Jugoistočnoj Aziji, gdje se bilateralna trgovina povećala deseterostruko od 2000. godine na oko 400 milijardi dolara (trgovina Kine sa zemljama ASEAN-a sada je gotovo jednaka trgovini sa svim ostalim BRI zemljama). Pored luka i trgovine, Kina je ponudila izravna ulaganja u industrijske zone, rafinerije i brze željeznice (HSR), naftovodne, elektroenergetske i telekomunikacijske mreže u mrtvoj utrci s Japanom. U stvari, unatoč informacijama o željezničkim i cjevovodima koji prelaze središnju Aziju, Jugoistočna Azija je najveći korisnik BRI do sada.

Čak i u Jugoistočnoj Aziji, gdje je Kina poznat (iako ne uvijek dobrodošao) igrač i najveći trgovinski partner, ispunjenje BRI-a neće biti lako. Projekti infrastrukture svugdje su poznati kao teški, ali na tržištima u nastajanju pretpostavljaju neusporedivu složenost, otežavajući strukturne slabosti domaćina. Kina će se suočiti s mnogim istim izazovima koji je sukobljavaju s drugim izravnim ulagačima - na primjer, kontinuitet politike, institucionalne sposobnosti i stjecanje zemljišta - tekuće kašnjenje projekta brze željeznice Jakarta-Bandung samo je jedan primjer.

Međutim, Peking igra dugoročnu igru. Njegov model financiranja pomaže u nadvladavanju mnogih od tih izazova, budući da njezine banke pozajmljuju na strateškoj i dugoročnoj osnovi, s pravom središnje države, a ne po standardnim komercijalnim uvjetima. Na primjer, Kineska banka za razvoj i Kineska izvozno uvozna banka rutinski posuđuju nekoliko puta više u odnosu na ono što Azijska razvojna banka obavlja na godišnjoj osnovi. Dio ovog kapitala zasigurno će biti izgubljen u projektima "bijelih slonova", ali općenito je pozitivan, budući da svjetska financijska ravnoteža zahtijeva da se kineski višak dolara reciklira. Peking je pametno odabrao da to (djelomično) obavi kroz globalnu inicijativu za stratešku infrastrukturu, čiji je primarni cilj pružanje koristi Kini.

Neki ciljevi BRI su preambiciozni i nikad se ne mogu ispuniti. No, tamo gdje investicijskim programima primatelji dobro upravljaju, oni će donijeti stalni, transformativni efekt.

Dane Camorro je stariji partner i voditelj operacija za ASEAN u Control Risku, globalnoj konzultantskoj kući specijaliziranoj za rizike
Tagovi: kineska ekonomija, kineske luke, logistika, Cosco, Xi Jinping, Donald Trump, Pojas i put
PROČITAJ I OVO
Boeing prekida proizvodnju modela 747
PREKID
Boeing prekida proizvodnju modela 747
SEATTLE - Kompanija Boeing planira prekinuti proizvodnju svog aviona 747 jumbo jet (preciznije 747-8) za dvije godine.
Kappa Star Limited povećao udjel u Krašu na preko 30 posto
DOKUP
Kappa Star Limited povećao udjel u Krašu na preko 30 posto
ZAGREB - Iz Kraša su izvijestili da su zaprimili Obavijest o dosezanju i prelasku praga od 30% glasačkih prava u Kraš d.d. Zagreb od dioničara KAPPA STAR LIMITED, društvo s ograničenom odgovornošću iz Nicosie, Cipar.
Budva naplatila dug od Đukanovićeve firme
NAPLATA
Budva naplatila dug od Đukanovićeve firme
BUDVA - Opština Budva uspela je da od kompanije "Global Montenegro" Mila Ðukanovića i njegovog kuma naplati poreski dug u iznosu od 111.000 evra.
HAC i ARZ za vikend naplatili 35 posto manje cestarine nego lani
CESTARINE
HAC i ARZ za vikend naplatili 35 posto manje cestarine nego lani
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom proteklog vikenda naplatili su ukupno 25,6 milijuna kuna cestarine, što je 35 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, izvijestio je HAC u ponedjeljak.
Telekom Srbija ušao u drugi krug tendera za kupovinu kosovskog operatera IPKO
DRUGI KRUG
Telekom Srbija ušao u drugi krug tendera za kupovinu kosovskog operatera IPKO
BEOGRAD - "Telekom Srbija" ušao je u drugi krug tendera za kupovinu kosovske telekomunikacione kompanije IPKO.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE