GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

KfW kreditira izgradnju VE Hrgud sa 60 miliona eura

KfW kreditira izgradnju VE Hrgud sa 60 miliona eura
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2017 / 21:05
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt Rosen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 mil EUR za izgradnju vjetroparka (VE) Hrgud u Berkovićima, te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu od 13,5 mil EUR za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora. Kako je rekao, kredit od 60 mil EUR za vjetropark Hrgud alociran je na Republiku Srpsku, a projektom će rukovoditi Elektroprivreda RS.

– Rok otplate je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom – dodao je.

Izgradnjom vjetroparka Hrgud, RS će dobiti prvi objekt ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.

– Nadam se da će projekt biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi – istakao je Bevanda.

Također je naglasio da će se, zahvaljujući sporazumu kojim će Grad Zenica dobiti grant od 13,5 mil EUR za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda, moći znatno uticati na zaštitu životne sredine i na kvalitet života građana Zenice.

Dodao je da će Grad Zenica, uz spomenuta sredstva, uložiti milion eura, te da je osigurana i podrška u iznosu od 4,75 mil EUR od Vlade Švicarske, budući da je za realizaciju cijelog projekta potrebno19,3 mil EUR.

Direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt Rosen naglasio je da danas potpisani ugovori predstavljaju prekretnicu djelovanja ove banke i njemačke Vlade u BiH.

– Postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici značajno će doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode na području cijele BiH, dok je vjetropark Hrgud prvi te vrste u RS-u – kazao je.

Napomenuo je da je Hrgud treći vjetropark koji u BiH finansira ova njemačka banka, a prvi je Mesihovina koji će biti operativan početkom sljedeće godine. 

Tagovi: KfW, VE Hrgud, Vjekoslav Bevanda
PROČITAJ I OVO
U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika
REKORDI
U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika
SPLIT - U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovog vikenda, drugog u srpnju, prometuje oko 45.000 putnika, što je u okolnostima pandemije koronavirusa, rekordan ovogodišnji turistički promet za vikend.
Jadrolinija: Prepolovljen promet i prihodi od karata
LOŠA GODINA
Jadrolinija: Prepolovljen promet i prihodi od karata
RIJEKA - Brodovima Jadrolinije u prvih šest mjeseci ove godine prevezeno je 52 posto putnika i 62 posto vozila manje u odnosu na isto razdoblje lani te je ostvareno 42 posto komercijalnih prihoda od prodaje karata.
Fina: Poduzetnici iz šest županija ostvarili 80 posto ukupne lanjske neto dobiti
DOBIT
Fina: Poduzetnici iz šest županija ostvarili 80 posto ukupne lanjske neto dobiti

ZAGREB - Preliminarni rezultati poduzetnika u prošloj godini pokazuju da su poduzetnici u šest županija - Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj - ostvarili 80,4 posto ukupne lanjske neto dobiti poduzetnika, podaci su Fine.

Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
OTKAZI
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
DUBAI - Emirates će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa vjerojatno otpustiti 9.000 ljudi, najavio je njen predsjednik Tim Clark.
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
POVRATAK
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
ZAGREB - Niskobudžetna aviokompanija easyJet je odlučila s krajem ovog mjeseca pokrenuti promet i prema drugim zračnim lukama u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE