GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan gubitak Fraporta u 2020.

Katastrofalan gubitak Fraporta u 2020.
GODINA ZA ZABORAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 19:45
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Njemački operater zračne luke Fraport prošlu je godinu završio s gubitkom od čak 657,6 milijuna eura, nakon što je u 2019. ostvario dobit od 420,7 milijuna eura.

Razlog je pandemija covida-19, koja je prošle godine ozbiljno omela zračni promet širom svijeta. Prihod grupe smanjen je za 54,7 posto, na 1,68 milijardi eura, izvijestio je Fraport.

Prošle godine gubitak Grupe iznosio je 690,4 milijuna eura, dok je gubitak koji se odnosi na redovne vlasnike kapitala matičnog društva iznosio 657,6 milijuna eura. Gubitak prije kamata, poreza i amortizacije dosegao je 250,6 milijuna eura, nakon što je Fraport u 2019. zabilježio dobit od 1,18 milijardi eura.

Fraport je lani iz poslovanja generirao gubitak od 708,1 milijuna eura, a godinu prije dobit od 705 milijuna eura, navodi se u poslovnom izvješću objavljenom na web mjestu. Prošle godine grupa je u prosjeku zapošljavala 21.164 ljudi, što je šest posto manje nego 2019. godine.

U zračnoj luci u Frankfurtu, najvećoj u grupi, broj putnika prošle je godine pao za 73,4 posto, na 18,8 milijuna u odnosu na 2019. godinu. To je razina koju je aerodrom posljednji put zabilježio 1984. godine, napisao je izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte, s kojim je Frankfurt ostao šesti na listi najvećih europskih zračnih luka. Očekuje se da će se broj putnika malo oporaviti ove godine, ali ne bi trebao premašiti 25 milijuna.

Teretni promet u Frankfurtu također je opao za 8,5 posto, na 1,9 milijuna tona. Što se tiče prijevoza tereta, zračna luka Frankfurt tako ostaje najveća u Europi.

Izvještaj za Zračnu luku Ljubljana, koja je također dio grupe Fraport, ukazuje na pad broja zračnih putnika od 83,3% na 288.235. Količina prevezenih tereta smanjila se za 7,1 posto, na 10.559 tona.

U izvješću Fraport inzistira da će proširenje putničkog terminala u zračnoj luci Brnik, započeto u srpnju 2019., biti završeno do sredine ove godine. Uprava također najavljuje kratkoročna i dugoročna planirana ulaganja u poboljšanje kvalitete usluge u zračnoj luci i poboljšanje operativnih procesa.

Ove godine očekuje se da će se dobit prije kamata, poreza i amortizacije grupe Fraport kretati između 300 i 450 milijuna eura. Očekuje se da će operativni rezultat i neto dobit ostati negativni. Ne očekuje se da će i Fraport, kao i prošle godine, ove godine dijeliti dividende.

Tagovi: Fraport, Fraport Slovenija, Aerodrom Ljubljana, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE