GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan gubitak Fraporta u 2020.

Katastrofalan gubitak Fraporta u 2020.
GODINA ZA ZABORAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 19:45
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Njemački operater zračne luke Fraport prošlu je godinu završio s gubitkom od čak 657,6 milijuna eura, nakon što je u 2019. ostvario dobit od 420,7 milijuna eura.

Razlog je pandemija covida-19, koja je prošle godine ozbiljno omela zračni promet širom svijeta. Prihod grupe smanjen je za 54,7 posto, na 1,68 milijardi eura, izvijestio je Fraport.

Prošle godine gubitak Grupe iznosio je 690,4 milijuna eura, dok je gubitak koji se odnosi na redovne vlasnike kapitala matičnog društva iznosio 657,6 milijuna eura. Gubitak prije kamata, poreza i amortizacije dosegao je 250,6 milijuna eura, nakon što je Fraport u 2019. zabilježio dobit od 1,18 milijardi eura.

Fraport je lani iz poslovanja generirao gubitak od 708,1 milijuna eura, a godinu prije dobit od 705 milijuna eura, navodi se u poslovnom izvješću objavljenom na web mjestu. Prošle godine grupa je u prosjeku zapošljavala 21.164 ljudi, što je šest posto manje nego 2019. godine.

U zračnoj luci u Frankfurtu, najvećoj u grupi, broj putnika prošle je godine pao za 73,4 posto, na 18,8 milijuna u odnosu na 2019. godinu. To je razina koju je aerodrom posljednji put zabilježio 1984. godine, napisao je izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte, s kojim je Frankfurt ostao šesti na listi najvećih europskih zračnih luka. Očekuje se da će se broj putnika malo oporaviti ove godine, ali ne bi trebao premašiti 25 milijuna.

Teretni promet u Frankfurtu također je opao za 8,5 posto, na 1,9 milijuna tona. Što se tiče prijevoza tereta, zračna luka Frankfurt tako ostaje najveća u Europi.

Izvještaj za Zračnu luku Ljubljana, koja je također dio grupe Fraport, ukazuje na pad broja zračnih putnika od 83,3% na 288.235. Količina prevezenih tereta smanjila se za 7,1 posto, na 10.559 tona.

U izvješću Fraport inzistira da će proširenje putničkog terminala u zračnoj luci Brnik, započeto u srpnju 2019., biti završeno do sredine ove godine. Uprava također najavljuje kratkoročna i dugoročna planirana ulaganja u poboljšanje kvalitete usluge u zračnoj luci i poboljšanje operativnih procesa.

Ove godine očekuje se da će se dobit prije kamata, poreza i amortizacije grupe Fraport kretati između 300 i 450 milijuna eura. Očekuje se da će operativni rezultat i neto dobit ostati negativni. Ne očekuje se da će i Fraport, kao i prošle godine, ove godine dijeliti dividende.

Tagovi: Fraport, Fraport Slovenija, Aerodrom Ljubljana, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE