GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Karići žele da grade kondo hotel na Savini

Karići žele da grade kondo hotel na Savini
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2017 / 20:39
Autor: SEEbiz / Vijesti
HERCEG NOVI - Porodica srbijanskih biznismena Karića, čiji su predstavnici prije mjesec bili u Herceg Novom, zainteresovana je za gradnju kondo hotela u naselju Savina saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih porodici.

Karići bi hotel gradili na  urbanističkoj parceli  od preko 6.500 kvadrata gdje je nekada bilo sindikalno odmaraliste EI Niš. Oni su  tu parcelu kupili   početkom devedesetih godina  i  tada su planirali izgradnju hotela iz lanca Meriot  površine od 10.000 kvadrata. Opštinske službe su prvo dale Karićima uslove za gradnju, a potom donijeli odluku o izradi DUP “Šetališta pet Danica” u sklopu koga je trebalo da se definiše i Karićev plac.

Iz lokalne uprave je “Vijestima je rečeno da   trenutno ne postoji planski dokument po kome bi se po novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata mogli izdati urbanističko- tehničkli uslovi, a zatim i započeti gradnja objekta.

Prije pet godina  Karići su neformalno  tražili od tadašnje lokalne vlasti da se prenamjenuje plac  i da se umjesto hotela odobri gradnja apartmana i stanova za tržište, ali saglasnost nisu dobili.  Da ne namjeravaju da odustanu od gradnje stanova za tržište, svjedoči i njihova namjera  da grade kondo hotel, koji u osnovi ima apartmane u privatnom vlasništvu koje investitori prodaju, a vlasnici kasnije uz pomoć investitora iznajmljuju u toku sezone.

Plac na Savini i Toploj i imovinu u Tivtu  Karići su prodali  u avgustu 2010. godine nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića i još 14 osoba osumnjičenih da su oštetili Mobtel za više od 60 miliona eura.

Tada su srbijanske vlasti  najavile mogućnost  da bi im mogli biti oduzeta i vrijedna imovina u Srbiji i inostranstvu. Bogoljub, Sreten , Dragomir i  Zoran Karić i njihova sestra Olivera Nedeljković su tada ekspresno prodali   plac na Savini za oko million eura  firmi  "Dana –CG" iz  Herceg Novog.

Dobri poznavaoci  političkih i ekonomskih odnosa u regionu tada su tvrdili da je riječ o fiktivnoj prodaji, odnosno kupovini preko ofšor kompanija, koje su bile u vlasništvu Karića, na što je upućivala  relativno mala cijena za koju je imovina prodata.

Zbog nedostatka dokaza, krajem prošle godine  povučena je Interpolova potjernica za Bogoljubom Karićem,   izdata dok je boravio u inostranstvu. Nakon toga su pojačali svoje interesovanje za gradnju u Herceg Novom, što ide u prilog tvrdnji da je promjena vlasništva bila samo fiktivna.

Karići su pred početak turističke sezone dobili  dozvole i uskoro bi trebalo da nastave gradnju  dvojne porodične stambene zgrade sa bazenom   i poslovnog prostora na Toploj pored  gradskog muzeja.  Gradnju su započeli  u junu 2009. godine na placu kupljenom nekoliko godina ranije.

Tagovi: Karići, kondo hotel na Savini, Herceg Novi, Bogoljub Karić, Sreten Karić, afera Mobtel
PROČITAJ I OVO
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
KAZNA
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
RIJEKA - Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštite tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.
Podravka ima najsuvremeniji laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja
INVESTICIJE
Podravka ima najsuvremeniji laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja
KOPRIVNICA - Laboratorij je u mogućnosti na jednom mjestu objediniti razvoj kulinarskih prototipova i testiranje okusa najmodernijim senzorskim metodama te, na taj način, pružati podršku razvoju novih proizvoda uz stvaranje okusa na brz i efikasan način korištenjem digitalnih alata.
IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara
CRNE PROGNOZE
IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara

NEW YORK - Prihodi zrakoplovnih kompanija mogli bi se smanjiti u 2020. za gotovo 30 milijardi dolara zbog epidemije koronavirusa, procjenjuje Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA).

Silvia Jonjić ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice za industrijski dizajn HGK
REIZBOR
Silvia Jonjić ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice za industrijski dizajn HGK
ZAGREB - “Prioritet Zajednice za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore mora biti spajanje dizajnera s domaćim proizvodnim industrijama”, poručeno je na jučerašnjoj izbornoj skupštini Zajednice HGK.
Stečaj Uljanika: Ročište o vrijednosti brodova koji idu u prodaju 27. veljače
NAJAVE
Stečaj Uljanika: Ročište o vrijednosti brodova koji idu u prodaju 27. veljače
PAZIN - Trgovački sud u Pazinu u petak je objavio da će se ročište na kojem će se odlučivati o vrijednosti brodova Uljanika d.d. u stečaju koji idu u prodaju održati 27. veljače, a ne dan kasnije kako je bilo određeno prethodnom sudskom odlukom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE