GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kampovi podbacili na početku kolovoza

Kampovi podbacili na početku kolovoza
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2018 / 07:17
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Osim hotelijera koji su ovogodišnji kolovoz započeli s laganim minusom, u prvom tjednu osmog mjeseca deficit bilježe i domaći kampovi, iako oni za rezultate ne prozivaju konkurenciju iz Tunisa i Turske - već vrućinu.

"Prijašnji mjeseci bili su pozitivni, no istina je, u kolovozu bilježimo minus koji s današnjim danom iznosi pet posto. Ipak, neovisno o tome, gledajući ukupne rezultate od početka godine, u noćenjima i dolascima ostvarili smo rast od 2,3 posto tako da nema potrebe za neku zabrinutost. Ne bih rekao da su tom minusu kumovale cijene, iako su ih i kampovi ove godine nešto podignuli, nego prije mislim da je razlog u velikim vrućinama koje nisu baš pogodne za kampiranje", izjavio je za Jutarnji list predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš.

Loš početak kolovoza, o kojem je Jutarnji list pisao jučer, tako ove godine zadaje brige većini turističkih djelatnika, od kojih mnogi strepe hoće li rezultati, i oni statistički o dolascima i noćenjima kao i oni o ukupnim prihodima iz turizma, ove godine uopće bilježiti pozitivu, kad već sigurno nećemo bilježiti dvoznamenkaste poraste na kakve smo bili navikli u prijašnjim godinama.

"Dvoznamenkasti rast turizma definitivno je stvar prošlosti, a svaki rast u ovim današnjim okolnostima mislim da se može smatrati dobrim rezultatom. Ono što se vidjelo početkom srpnja, dakle naznake nešto lošije sezone, očito se nastavilo i u kolovozu što sada znači da trebamo ozbiljno početi razmišljati o strukturnim promjenama, kako po pitanju domaćeg smještajnog portfelja, tako i po pitanju strateškog opredjeljenja našeg turizma", kazao je za Jutarnji direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, napomenuvši kako 50 posto domaćeg smještaja otpada na onaj privatni, dakle kod iznajmljivača.

Osim toga, Ostojić problem domaćeg turizma i ovogodišnje sezone ne vidi samo u oporavku konkurencije već u ukupnoj konkurentnosti domaćeg turizma čije je podizanje, napominje, preduvjet za stabilan rast sektora.

"Ne možeš rasti isključivo na inerciji nečega iz prošlosti", kaže Ostojić.

Ipak, treba reći kako usporavanje rasta domaćeg turizma nije stiglo iz vedra neba, jer dobar dio turističkih stručnjaka već neko vrijeme prognozira kako hiperpotražnja za Hrvatskom u jednom trenutku mora stati, posebno s obzirom na činjenicu da u sezoni imam ograničene kapacitete, a izvan sezone pak problem sadržaja, posebno ako nas ne posreći vrijeme.

Dodatnom smanjenju potražnje nije pomogla niti činjenica što je dobar dio sektora, nošen odličnim rezultatima lanjskih godina, ove godine prilično podigao svoje cijene što će, s obzirom na sve veću ponudu last minute smještaja i popusta, u kolovozu očito malo korigirati.

Tagovi: kampovi, hrvatski turizam, Veljko Ostojić, hotelijeri, Tihomir Nikolaš, Kamping udruženje Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Otvaranje terasa raduje ugostitelje, ali traže nastavak potpora
UGOSTITELJI
Otvaranje terasa raduje ugostitelje, ali traže nastavak potpora

ZAGREB - Otvaranje terasa ugostiteljskih objekata 1. ožujka novi je korak u popuštanju mjera koji raduje ugostitelje u cijeloj Hrvatskoj, no izuzetno je bitno zadržati i mjere pomoći sektoru dok god je izložen bilo kakvim restrikcijama, kao i porezno rasterećenje, poručuju iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU).

Smartwings najavljuje dvije linije iz Praga prema Hrvatskoj
LINIJE
Smartwings najavljuje dvije linije iz Praga prema Hrvatskoj
ZAGREB - Češki avioprijevoznik Smartwings planira u ljetnom redu letenja ove godine povezati Prag sa Splitom i Dubrovnikom. Kompanija je i u 2020. godini prometovala između Praga i Splita, dok je linija prema Dubrovniku iz objektivnih razloga bila suspendirana.
Zvijezdina donacija pomoći će izgradnji nove Sobe čuda u Sisku za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju
DONACIJA
Zvijezdina donacija pomoći će izgradnji nove Sobe čuda u Sisku za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju
SISAK - Soba čuda u Sisku, prostor za terapiju senzorne integracije u kojem se djeca i mladi s teškoćama u razvoju osposobljavaju za samostalan život, obnovit će se i uz pomoć donacije koja stiže iz Zvijezde.
Vlada CG: Za To Montenegro uvećan kapital na 19 miliona
KAPITAL
Vlada CG: Za To Montenegro uvećan kapital na 19 miliona
PODGORICA - Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se osnovni i uplaćeni kapital avio-kompanije ToMontenegro uvećava na 19 miliona eura.
Saponia: Neto dobit u 2020. uzletjela gotovo četiri puta
SJAJNE BROJKE
Saponia: Neto dobit u 2020. uzletjela gotovo četiri puta
OSIJEK - Osječka Saponia je u 2020. godini ostvarila 66,9 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,7 puta veća dobit nego u godini ranije, kada je iznosila 18,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE