GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakva je budućnost hrvatskog znanstvenog istraživanja?

Kakva je budućnost hrvatskog znanstvenog istraživanja?
DISKUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 12:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Elsevier, lider u istraživanju i analitici, organizirao je početkom prosinca online panel diskusiju «Future pathways of Croatian research» na kojoj su domaći i međunarodni stručnjaci razgovarali o hrvatskom istraživačkom potencijalu te izazovima za budućnost.

Virtualno, raspravi je prisustvovalo preko 150 registriranih posjetitelja, a podatke iz istraživanja su predstavili analitičar Elseviera dr. Jorg Hellwig i Marat Fatkhullin, potpredsjednik istraživačkog odjela Elseviera koji je i moderirao panel diskusijom.

U svom izvješću, «Procjena istraživačkog krajolika Hrvatske», Elsevier na osnovu provedenog istraživanja i analize zaključuje da Hrvatska uspješno povećava svoj istraživački otisak i znanstveni učinak. Za razdoblje 2014. - 2018. povećala je učinak za 3,6%, što je znatno iznad svjetskog prosjeka od 1,6%. U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska zaostaje u nekoliko ključnih područja, uključujući zagovaranja povećanja financiranja istraživanja i poticanja istraživača na povećanje stručnosti i iskorištavnja mreža istraživačkih mogućnosti izvan Hrvatske - i vraćanje znanstvenog iskustva u Hrvatsku za daljnji napredak u hrvatskim istraživačkim ciljevima.

Iskustva, promišljanja i mehanizme aktivnosti u raspravi su iznijeli i izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost dr. sc. Irena Martinović Klarić, emeritus profesor na Queens ’College Cambridge prof. John T. Green, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. Ivanka Stričević, istraživač s Nordijskog instituta za studije inovacija, istraživanja i obrazovanje dr. Gunnar Sivertsen, te predsjednik Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju – ZNAK prof. dr. sc. Vladimir Mrša.

«Naglašavam želju Hrvatske da uči od zemalja koje su uspješne u postizanju kvalitetnih istraživanja uz minimalna ulaganja, te preuzimanje dobrih primjera sveučilišta koja su učinkovito upravljali unutarnjim strukturalnim promjenama. Svi dionici u ovom procesu (sveučilišta, fakulteti, Vlada, industrija) moraju shvatiti da će uspjeh doći samo iz istinskog partnerstva i suradnje» - naglasio je prof. John T. Green.

Jesu li znanost i obrazovanje nacionalni prioriteti i kakva nam je znanstvena infrastruktura i produktivnost strateška su pitanja koja su zaokupila veći interes. Znanstvena produktivnost u Hrvatskoj je kvantitativno vrlo dobra, ali kvalitetom zaostaje. Nedostaje prava interakcija između državnih tijela koja donose strateške odluke i sveučilišta i instituta koji ih provode – moglo se čuti u raspravi.

Predsjednik ZNAK-a, prof. Vladimir Mrša smatra da su mehanizmi evaluacije znanstvenika neadekvatni, da ne uključuju principe otvorene znanosti i ne stimuliraju dovoljno izvrsnost, posebno u nekim područjima znanosti.
«Internacionalizacija znanosti, a posebno visokog obrazovanja je nedostatna, a zatvaranje u nacionalni okvir ne vodi stimulativnom znanstvenom okruženju. S druge strane, imamo znanstvenike koji su u stanju kreirati snažan znanstveni “output” mjereno publikacijama, pa ako adresiramo i bar djelomično riješimo navedene probleme hrvatska znanost može za kratko vrijeme vrlo brzo napredovati.» - zaključuje prof. Mrša.

Tagovi: hrvatsko znanstveno istraživanje, Vladimir Mrša, Elsevier, Jorg Hellwig, Marat Fatkhullin, Ivanka Stričević
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa najavljuje veliku investiciju u Jani
INVESTICIJE
Fortenova grupa najavljuje veliku investiciju u Jani
ZAGREB - Fortenova grupa je u gospodarstva Hrvatske i regije investirala ove godine 125 milijuna eura, a iduće planira još 130 milijuna, istaknuo je u utorak član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško na konferenciji za novinare.
Studija u ranoj fazi: Lijek GSK-a i tvrtke Vir djeluje protiv mutacija omikrona
LIJEK
Studija u ranoj fazi: Lijek GSK-a i tvrtke Vir djeluje protiv mutacija omikrona
LONDON - Britanski proizvođač lijekova Glaxo Smith Kline u utorak je objavio da je njegova terapija protiv covida-19 (utemeljena na antitijelima), na kojoj rade s partnerom iz Sjedinjenih Država, tvrtkom Vir Biotechnology, učinkovita protiv svih mutacija nove varijante koronavirusa - omikrona, ističući da je riječ o najnovijim podacima studije u ranoj fazi.
IT tvrtka Q proglašena najboljim poslodavcem regije u području employer brandinga
NAGRADE
IT tvrtka Q proglašena najboljim poslodavcem regije u području employer brandinga
ZAGREB - Domaća tvrtka Q osvojila je čak šest nagrada na Best Employer Brand Awards Adria natjecanju, među kojima je i nagrada za najbolji brend poslodavca u IT sektoru.
Metaverse World i GT Insurance Group potpisali su sporazum o strateškoj suradnji
SPORAZUM
Metaverse World i GT Insurance Group potpisali su sporazum o strateškoj suradnji
ZAGREB - GT Insurance Group će Metaverse Worldu osigurati dvije milijarde dolara kredita i jamstava, pružajući profesionalna i sigurna jamstva za sva ulaganja Metaverse Worlda.
Zračni prijevoz tereta u EU otporniji na pandemiju u 2020.
TERET
Zračni prijevoz tereta u EU otporniji na pandemiju u 2020.
LUXEMBOURG - Pandemija covida 19 teško je pogodila zračni prijevoz putnika u 2020. godini, a smanjen je i prijevoz tereta, iako daleko blaže, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE