GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je izgledalo telekom tržište u Hrvatskoj u trećem kvartalu 2022.?

Kako je izgledalo telekom tržište u Hrvatskoj u trećem kvartalu 2022.?
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 09:28
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - HAKOM je nedavno objavio podatke o ICT tržištu za treće tromjesečje 2022. godine u Hrvatskoj.

Prema izvješću, ukupni prihod od nepokretnih javnih komunikacijskih mreža iznosio je 34,2 eura, što predstavlja pad od 7,5% na godišnjoj razini.

Od toga su prihodi od maloprodaje iznosili 30,5 mil. EUR, što je pad od 3,3% na godišnjoj razini, dok su prihodi od veleprodaje iznosili 3,6 mil. EUR, što je smanjenje od cca. 33% na godišnjoj razini. U međuvremenu je ukupan broj pretplatnika iznosio 1,2 milijuna, što predstavlja pad od -1,4%. Od toga HT trenutno drži najveći tržišni udjel od 44,9%, čime je ostao na istoj razini u odnosu na prethodnu godinu, dok ostali sudionici na tržištu drže preostalih 55%.

Ukupni prihod od telefonskih usluga u mobilnim javnim komunikacijama u trećem tromjesečju 2022. porastao je na 134 milijuna eura, što je povećanje od 10,4% na godišnjoj razini. Do ovakvog povećanja utjecali su rast prihoda od maloprodaje, koji su porasli za 12% i iznosili su 106,4 mil. eura, te porast prihoda od veleprodaje, koji je porastao za 4,8% i iznosio je 27,6 mil. eura. U segmentu maloprodaje prihod od rezidencijalnih korisnika, koji čini 77% maloprodajnih prihoda, porastao je za čak 14% i iznosio je 81,4 mil. eura. Istodobno, prihodi od poslovnih korisnika također su porasli za 6,1% na godišnjoj razini i iznosili su 27,6 milijuna eura. U međuvremenu, ukupan broj aktivnih mobilnih pretplatnika iznosio je 4.645.059, što je blagi porast od 1,6% na godišnjoj razini.

Gledajući tržišni udjel prema pretplatnicima, možemo vidjeti da je situacija uglavnom nepromijenjena u zadnjih nekoliko kvartala, pri čemu HT zadržava najveći tržišni udjel od 45% (blagi pad u odnosu na Q2), a slijedi ga A1, koji trenutno drži 35,2% tržišnog udjela. Na kraju imamo Telemach koji drži 19,9% trenutnog udjela na mobilnom tržištu, što je povećanje od 0,2 p.p. QoQ, i 0,1 p.p. YoY.

Ukupni prihodi od usluga pristupa internetu iznosili su 215,6 milijuna eura, što je povećanje od 4,4% na godišnjoj razini. Povećanje je rezultat isključivo povećanja prihoda od mobilnog interneta koji su porasli za 6,2% i iznosili su 153,1 mil. EUR. Prihod od fiksnog interneta ostao je isti. Porastao je i ukupan broj internetskih pretplata, koji je porastao za 4,8% i iznosio je 6.190.857.

Ukupni prihodi od televizijskih usluga porasli su za 4,3% na 29,6 milijuna eura, s ukupnim brojem pretplatnika pay-TV-a od 877 tisuća, što je povećanje od 0,4% na godišnjoj razini. Broj korisnika IPTV-a porastao je za 2% i iznosio je 457 tisuća, dok se istovremeno broj korisnika satelitske televizije smanjio za -4,8% i iznosio je 137 tisuća.

Sada ćemo prikazati kako su dvije najveće telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom i A1, poslovale tijekom trećeg tromjesečja 2022.?

Hrvatski Telekom

Trendovi vidljivi na cijelom tržištu također su prilično odraz najveće telekom kompanije u Hrvatskoj. Tijekom trećeg tromjesečja 2022. HT je zabilježio prihode od 277,8 milijuna eura, što je rast od 7,8% QoQ. U usporedbi s drugim tromjesečjem 2022., EBITDA marža HT-a se smanjila, što je također rezultiralo nižom profitnom maržom za 520bps. Ukupni pad profitabilnosti dogodio se zbog viših troškova materijala. Nadalje, HT je također ostao vodeći ulagač u digitalnu infrastrukturu. Promatrajući devetomjesečno razdoblje 2022., organski prihodi, (kada se prilagode doprinosu Optima Telekoma), porasli su za 2,8%, potaknuti kontinuiranim zamahom rasta osnovnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako iu Crnoj Gori.

Organski prilagođeni EBITDA nakon najmova porastao je 1,1% na godišnjoj razini, što predstavlja pozitivan trend u poslovnom modelu. Ovo smanjenje dogodilo se zbog sveukupnog snažnog učinka u prvoj polovici 2022. Konačno, organska neto dobit porasla je za 19,7% na godišnjoj razini.

A1

Druga najveća telekomunikacijska kompanija na hrvatskom tržištu, A1, zabilježila je rast prihoda od 4,5% u trećem tromjesečju zahvaljujući solidnom rastu prihoda od mobilnih i mješovitih linija, u kombinaciji s većim prihodima od opreme. Sveukupno, rast prihoda uspio je ublažiti povećanje troškova A1, što je rezultiralo 3,5% višom EBITDA-om za 3,5% na godišnjoj razini u trećem tromjesečju. Valja napomenuti da je A1 Hrvatska dio A1 Telekom Austria, koji osim ove dvije zemlje ima još nekoliko zemalja u sastavu Grupe.

Tagovi: Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska, Kostas Nebis, Adrian Ježina
PROČITAJ I OVO
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ANALITIČARI
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ZAGREB - Financijski stručnjak Hrvoje Japunčić analizirao je situaciju šest godina nakon afere oko Agrokora, kao i o tome što zapravo u bliskoj budućnosti čeka Foretnova grupu.
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
OPORAVAK
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
FRANKFURT - Deutsche Bahn je u 2022. poslovao s operativnom dobiti od 1,3 milijarde eura, nakon operativnog gubitka od 1,5 milijardi eura u 2021.
Skok dobiti i marže H&M-a
SJAJNE BROJKE
Skok dobiti i marže H&M-a
STOCKHOLM - H&M je izvijestio o skoku operativne dobiti u prvom poslovnom kvartalu zahvaljujući smanjenim troškovima koji su nadoknadili slabiju prodaju u uvjetima visoke inflacije.
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
CERTIFIKAT
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
VARAŽDIN - Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE