GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Junetina iz Srbije skuplja od mesa iz drugih zemalja

Junetina iz Srbije skuplja od mesa iz drugih zemalja
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2019 / 10:00
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Izvoz junećeg mesa iz Srbije u Tursku 2018. godine vredeo je 19,2 mil EUR i učestvovao je sa 9% u ukupnom uvozu ovog mesa u tu zemlju, pokazuju podaci koje je Turska prijavila Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prošle godine Turska je povećala uvoz sveže i sušene govedine 5,3 puta. Dve trećine mesa kupila je iz Poljske, 18% iz Bosne i Hercegovine, a manje od Srbije je kupila iz Ukrajine, Mađarske, Francuske, Rumunije i Litvanije. Turska je nabavila ukupno 54.000 tona govedine od čega je 3.609 tona došlo iz Srbije. Prosečna uvozna cena bila je 3.959 EUR po toni, dok je iz Srbije kupljena po prosečnoj ceni od 5.314 EUR (34,2% iznad prosečne cene).

- Cena junećeg mesa iz Srbije, koje se prodaje u Turskoj, znatno je viša od onog koje dolazi iz drugih zemalja. Razlog je to što stoka u Srbiji dobija hranu koja nije GMO i koja je kvalitetna. Naravno, da ne bacaju kupci novac zalud. Problem je to što je naš stočni fond oslabljen a govedarstvo na najnižim granama - rekao je Branislav Gulan, agrarni analitičar.

On ističe da je prosečna cena po kilogramu prošle godine dostigla 5,4 EUR i to u oba tromesečja u kojima je proknjižen uvoz. Neznatno višu cenu imala je govedina iz BiH (5,56) dok je poljska koštala 3,47 EUR.

Udruženje proizvođača Agroprofit nedavno je apelovalo na državu da pokuša da nađe rešenje za zastoj u izvozu junetine na tursko tržište. Izvor Politike tada je potvrdio da je uzrok zastoja to što izmena sporazuma o slobodnoj trgovini još nije verifikovana na najvišem nivou. Za ovu godinu dogovorena kvota za bescarinski izvoz je 8.000 tona.

Portal Agroservis objavio je da se proteklih dana govorilo i o početku izvoza žive junadi u Liban i Kinu ali da proizvođači okupljeni oko Udruženja Agrofit odbijaju ponudu od 2,10 EUR po kilogramu i ostaju pri najavljenoj ceni od 2,20-2,30 EUR.

- Odavno se nije dogodilo da u ponudi imamo toliko junadi sa težinom od 650 do 700 kg, kao što imamo danas -rekao je za ovaj portal Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice.

- Svi naši članovi, a najbrojniji su oni iz Srema i Mačve, neće dati junad ispod cene. Imamo u ponudi tri, četiri farme sa po 100 komada izuzetno kvalitetne junadi - rekao je Đurić.

Kako se navodi ovo Udruženje još nije dobilo nikakav odgovor na pitanje upućeno Ministarstvu trgovine o tome šta se preduzima za obezbeđivanje stalnosti u prodaji junadi, kada se zna da u EU i Turskoj nema dovoljno ovog mesa.

Tagovi: junetina, meso, prodaja mesa, Branislav Gulan, Zlatan Đurić
PROČITAJ I OVO
Bjelin u Ogulinu gradi najveću svjetsku tvornicu drvenih podnih obloga
INVESTICIJE
Bjelin u Ogulinu gradi najveću svjetsku tvornicu drvenih podnih obloga
ZAGREB -  Do trenutka kada Ogulin 2 u potpunosti uđe u pogon 2027. godine, bit će najveća svjetska tvornica drvenih podova s proizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje.
Norwegian ukida prekooceanske linije
REZOVI
Norwegian ukida prekooceanske linije
ZAGREB - Norwegian, poznati europski niskotarifni prijevoznik koji je prije svega dvije godine imao baze diljem Europe, te je ujedno prvi pokrenuo long-haul niskotarifne letove, objavio je kako će ukinuti cijelu mrežu prekooceanskih letova u cilju očuvanja poslovanja.
Holdina najveći uvoznik, a ArcelorMittal izvoznik iz BiH u 2020.
RANGIRANJA
Holdina najveći uvoznik, a ArcelorMittal izvoznik iz BiH u 2020.
SARAJEVO - Liste najvećih naših uvoznika i izvoznika skoro su iste kao i ranijih godina. Prošla 2020. godina opet je na prva mjesta gurnula Holdinu i ArcerolMittal.
Thyssenkrupp će u Kanadi graditi prvi veliki pogon za proizvodnju zelenog vodika
ŠIRENJE
Thyssenkrupp će u Kanadi graditi prvi veliki pogon za proizvodnju zelenog vodika

OTTAWA - Njemački industrijski div Thyssenkrupp dobio je narudžbu za gradnju postrojenja u kanadskom Varennesu u kojem će se elektrolizom vode proizvoditi zeleni vodik, biogorivo s važnom ulogom u prijelazu na obnovljive izvore energije.

Srbija odobrila kinesko cjepivo
ZELENO SVJETLO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
BEOGRAD - Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE