GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Junetina iz Srbije skuplja od mesa iz drugih zemalja

Junetina iz Srbije skuplja od mesa iz drugih zemalja
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2019 / 10:00
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Izvoz junećeg mesa iz Srbije u Tursku 2018. godine vredeo je 19,2 mil EUR i učestvovao je sa 9% u ukupnom uvozu ovog mesa u tu zemlju, pokazuju podaci koje je Turska prijavila Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prošle godine Turska je povećala uvoz sveže i sušene govedine 5,3 puta. Dve trećine mesa kupila je iz Poljske, 18% iz Bosne i Hercegovine, a manje od Srbije je kupila iz Ukrajine, Mađarske, Francuske, Rumunije i Litvanije. Turska je nabavila ukupno 54.000 tona govedine od čega je 3.609 tona došlo iz Srbije. Prosečna uvozna cena bila je 3.959 EUR po toni, dok je iz Srbije kupljena po prosečnoj ceni od 5.314 EUR (34,2% iznad prosečne cene).

- Cena junećeg mesa iz Srbije, koje se prodaje u Turskoj, znatno je viša od onog koje dolazi iz drugih zemalja. Razlog je to što stoka u Srbiji dobija hranu koja nije GMO i koja je kvalitetna. Naravno, da ne bacaju kupci novac zalud. Problem je to što je naš stočni fond oslabljen a govedarstvo na najnižim granama - rekao je Branislav Gulan, agrarni analitičar.

On ističe da je prosečna cena po kilogramu prošle godine dostigla 5,4 EUR i to u oba tromesečja u kojima je proknjižen uvoz. Neznatno višu cenu imala je govedina iz BiH (5,56) dok je poljska koštala 3,47 EUR.

Udruženje proizvođača Agroprofit nedavno je apelovalo na državu da pokuša da nađe rešenje za zastoj u izvozu junetine na tursko tržište. Izvor Politike tada je potvrdio da je uzrok zastoja to što izmena sporazuma o slobodnoj trgovini još nije verifikovana na najvišem nivou. Za ovu godinu dogovorena kvota za bescarinski izvoz je 8.000 tona.

Portal Agroservis objavio je da se proteklih dana govorilo i o početku izvoza žive junadi u Liban i Kinu ali da proizvođači okupljeni oko Udruženja Agrofit odbijaju ponudu od 2,10 EUR po kilogramu i ostaju pri najavljenoj ceni od 2,20-2,30 EUR.

- Odavno se nije dogodilo da u ponudi imamo toliko junadi sa težinom od 650 do 700 kg, kao što imamo danas -rekao je za ovaj portal Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice.

- Svi naši članovi, a najbrojniji su oni iz Srema i Mačve, neće dati junad ispod cene. Imamo u ponudi tri, četiri farme sa po 100 komada izuzetno kvalitetne junadi - rekao je Đurić.

Kako se navodi ovo Udruženje još nije dobilo nikakav odgovor na pitanje upućeno Ministarstvu trgovine o tome šta se preduzima za obezbeđivanje stalnosti u prodaji junadi, kada se zna da u EU i Turskoj nema dovoljno ovog mesa.

Tagovi: junetina, meso, prodaja mesa, Branislav Gulan, Zlatan Đurić
PROČITAJ I OVO
Njemačka vlada najavljuje kraj velikodušne pomoći malim poduzetnicima
POMOĆ
Njemačka vlada najavljuje kraj velikodušne pomoći malim poduzetnicima

BERLIN - Njemačka vlada najavila je u ponedjeljak prestanak pomoći u sadašnjem obujmu malim poduzetnicima zbog gubitaka prouzročenih mjerama protiv širenja pandemije koronavirusa.

Jakominić: Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim
STRAHOVANJA
Jakominić: Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim
ZAGREB - U ponedjeljak je održan još jedan sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika kako bi se dogovorili o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.
Moderna traži hitno odobrenje za svoje cjepivo
CJEPIVO
Moderna traži hitno odobrenje za svoje cjepivo
NEW YORK - Moderna je objavila da analize posljednje faze istraživanja efikasnosti njenog cjepiva govore da je riječ o uspješnosti zaštite od zaraze covidom-19 od 94,1 posto.
Atlantic Grupa i Procaffe sklopili strateško partnerstvo
PARTNERI
Atlantic Grupa i Procaffe sklopili strateško partnerstvo
ZAGREB - Atlantic Grupa je ušla u strateško partnerstvo s tvrtkom Procaffe, koja je jedan od vodećih igrača na hrvatskom tržištu espresso kave.
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
DOGOVOR
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
ZAGREB - A.N.P. Energija d.o.o. jedini je vlasnik društva Energija Gradec d.o.o., tvrtke koja u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, koja koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE