GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još uvijek nepoznata trasa brze ceste Sarajevo – Beograd

Još uvijek nepoznata trasa brze ceste Sarajevo – Beograd
CESTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2018 / 09:16
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine / ATV
BANJA LUKA - Ni skoro dvije sedmice, otkako je turska delegacija obišla obe potencijalne trase brze ceste Sarajevo-Beograd, zvaničnih informacija o tome šta su Turci zabilježili – nema.

Upravo to pitanje resornom ministarstvu postavljeno je u Parlamentu BiH.

“Jedna je Sarajevo, Brčko i Bijeljina, druga je Sarajevo, Rogatica i Višegrad. Moje pitanje glasi da li je tokom razgovora konkretizovano ovo pitanje, da li će se graditi ove dvije trase I ima li saglasnosti o ova dva rješenja”, rekao je Dragutin Rodić, delegat DNS-a u DN PS BiH.

Iz Ministartsva komunikacija i transporta odgovaraju onako kako su i ranije – turski stručnjaci su sve dobro proučili, ali sve to treba da stave na papir. Do glavnog papira će, izgleda, biti još mnogo posla i za stručnjake i za političare u Srbiji i BiH.

“Položaj nove trase Sarajevo – Beograd treba da prođe stručnu analizu i usaglašavanja svih koji će pripremati dokumentaciju ovog značajnog projekta. Imajući u vidu da su turske delegacije boravili u BiH i Srbiji i sad trebaju zajedno da analiziraju sve raspoložive podatke i situacija će biti konkretno jasnija”, rekao je zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Saša Dalipagić.

Preko Drine je, barem što se tiče prioriteta, slika jasnija, jer se i dalje računa na Kotroman, ali ni tamošnji ministar saobraćaja još ne bi da se izjašnjava.

“Naše razmišljanje je bilo da to svakako bude preko Kotromana, to je 61 km, tu imamo već određenu dokumentaciju koja je gotova, nije ona kompletna, ali je dijelom gotova I postojala je zainteroesovanost bosankse strane da se ide preko Sremske Mitrovice, odnosno, Bijeljine, to je dužina oko 21 km, vidjećemo šta će biti na kraju, ali mi radimo ovu rutu koju sam sad rekla”, rekla je ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja u Vladi Srbije Zorana Mihajlović.

I Vlada Srpske je podržala trasu preko Višegrada, iako u razvojnom projektu planiraju i druge trase povezivanja sa Beogradom. Sada se čeka stučna analiza iz Istnbula, ali i proračun na koji način će se graditi brzi put. 

Tagovi: brza cesta Sarajevo – Beograd, Zorana Mihajlović, Saša Dalipagić
PROČITAJ I OVO
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
PROJEKTI
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
ZAGREB - Udruga slijepih Zagreba u utorak je otvorila novi pogon za proizvodnju tekućih sapuna koje će prodavati pod brendom "Dodir prirode".
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno
LETOVI
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno

BEOGRAD - Kompanija Air Serbia najavila je da od 1. oktobra uvodi dodatne letove do Ciriha, tako da će četvrtkom, petkom, subotom, nedeljom i ponedeljkom obavljati po tri dnevna leta na ovoj relaciji.

Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
NADE
Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT "usidri" u Istri.
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
ŠKVEROVI
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u utorak je naručitelju, kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta "Algoma Interpid" (gradnja 733), vrijedan 36,5 milijuna dolara, a na svečanosti primopredaje bio je i premijer Andrej Plenković.
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
PARALIZA
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
BERLIN - Štrajk radnika javnog prijevoza u utorak je u mnogim njemačkim gradovima paralizirao javni život.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE