GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još uvijek moguć pristup ilegalnim stranim online kladionicama

Još uvijek moguć pristup ilegalnim stranim online kladionicama
UNATOČ ZABRANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2019 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Porezna uprava je u lipnju blokirala Internet domene 22 inozemnih online kladionica zbog izbjegavanja plaćanja propisanih davanja i nedovoljnih mjera kojima bi se spriječio pristup maloljetnicima. 

Legalni priređivači igara na sreću godišnje u hrvatski proračun uplate milijune kuna, a platforme koje igre na sreću priređuju online bez ishođenja dozvola i plaćanja poreza izbjegavaju te obveze, čime direktno štete državi. Radi se o velikim iznosima, uplatama igrača s hrvatskog područja od 3,5 do 4 milijarde kuna. Pozitivan potez Ministarstva financija ipak umanjuje činjenica da se većini ovih web stranica još uvijek može pristupiti. Alen Delić, vodeći hrvatski konzultant za informacijsku sigurnost i potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, pojasnio je kako je moguće da ilegalne stranice još uvijek izbjegavaju blokadu.

„Prije svega, moramo imati na umu kako potpuna blokada nije provedena, tako da se dijelu stranica može pristupati. Kada je pristup zabranjen, on se zapravo odnosi na listu adresa koje su prijavljene. U tom slučaju korisnici pristupaju istima najčešće prikrivajući svoju lažnu adresu. Laički rečeno, prikazuju da njihov mrežni promet ne dolazi iz Hrvatske, nego neke druge zemlje. Neke stranice koriste i nove adrese što otežava samu blokadu.", pojasnio je Delić.

Osim što ne štite maloljetnike, jer je postupak registracije jednak, primjerice, otvaranju profila na društvenim mrežama, ilegalne strane online kladionice još uvijek se nekažnjeno reklamiraju na različitim IPTV platformama, bez obzira na to što su propisane kazne od 50.000,00 do 500.000,00 kn.

Vezano uz dodatne mjere koje je moguće poduzeti da bi zabrana bila djelotvorna, države primjenjuju različite mehanizme.

„Za Dansku su se blokiranje mrežnih stranica i zabrana oglašavanja pokazale dovoljno djelotvornim mjerama, dok Rumunjska primjerice koristi i blokiranje mrežnih stranica i bankovnih transakcija.", zaključio je Delić.

16 država Europske unije se pravno odlučilo na korištenje tih mjera, dok ih sedam država aktivno koristi.

Imajući na umu cijelu problematiku ilegalnih stranih online kladionica, nužno je primijeniti sustavan pristup i odabrati najbolju dostupnu metodu, a ponekad je potrebno i kombinirati više njih.

Svako blokiranje stranice mora se provoditi na pažljiv i sistematiziran način, kako bi se izbjegla neželjena cenzura. Međutim, po pitanju ilegalnih stranih online kladionica, prioritet mjera blokade jest zaustavljanje neželjenog odljeva novca iz Hrvatske i zaštita maloljetnika.

Tagovi: strane online kladionice, Hrvatska lutrija, Alen Delić
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije
OŠTAR PAD
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

KOPER - Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 milijuna eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
RADOVI
Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
ZAGREB - Veliki infrastrukturni radovi u Hrvatskoj poput pelješkog mosta, istarskog ipsilona i autocestovnog koridora 5c odvijaju se nesmetano unatoč epidemiji koronavirusa, poručio je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE