GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još uvijek moguć pristup ilegalnim stranim online kladionicama

Još uvijek moguć pristup ilegalnim stranim online kladionicama
UNATOČ ZABRANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2019 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Porezna uprava je u lipnju blokirala Internet domene 22 inozemnih online kladionica zbog izbjegavanja plaćanja propisanih davanja i nedovoljnih mjera kojima bi se spriječio pristup maloljetnicima. 

Legalni priređivači igara na sreću godišnje u hrvatski proračun uplate milijune kuna, a platforme koje igre na sreću priređuju online bez ishođenja dozvola i plaćanja poreza izbjegavaju te obveze, čime direktno štete državi. Radi se o velikim iznosima, uplatama igrača s hrvatskog područja od 3,5 do 4 milijarde kuna. Pozitivan potez Ministarstva financija ipak umanjuje činjenica da se većini ovih web stranica još uvijek može pristupiti. Alen Delić, vodeći hrvatski konzultant za informacijsku sigurnost i potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, pojasnio je kako je moguće da ilegalne stranice još uvijek izbjegavaju blokadu.

„Prije svega, moramo imati na umu kako potpuna blokada nije provedena, tako da se dijelu stranica može pristupati. Kada je pristup zabranjen, on se zapravo odnosi na listu adresa koje su prijavljene. U tom slučaju korisnici pristupaju istima najčešće prikrivajući svoju lažnu adresu. Laički rečeno, prikazuju da njihov mrežni promet ne dolazi iz Hrvatske, nego neke druge zemlje. Neke stranice koriste i nove adrese što otežava samu blokadu.", pojasnio je Delić.

Osim što ne štite maloljetnike, jer je postupak registracije jednak, primjerice, otvaranju profila na društvenim mrežama, ilegalne strane online kladionice još uvijek se nekažnjeno reklamiraju na različitim IPTV platformama, bez obzira na to što su propisane kazne od 50.000,00 do 500.000,00 kn.

Vezano uz dodatne mjere koje je moguće poduzeti da bi zabrana bila djelotvorna, države primjenjuju različite mehanizme.

„Za Dansku su se blokiranje mrežnih stranica i zabrana oglašavanja pokazale dovoljno djelotvornim mjerama, dok Rumunjska primjerice koristi i blokiranje mrežnih stranica i bankovnih transakcija.", zaključio je Delić.

16 država Europske unije se pravno odlučilo na korištenje tih mjera, dok ih sedam država aktivno koristi.

Imajući na umu cijelu problematiku ilegalnih stranih online kladionica, nužno je primijeniti sustavan pristup i odabrati najbolju dostupnu metodu, a ponekad je potrebno i kombinirati više njih.

Svako blokiranje stranice mora se provoditi na pažljiv i sistematiziran način, kako bi se izbjegla neželjena cenzura. Međutim, po pitanju ilegalnih stranih online kladionica, prioritet mjera blokade jest zaustavljanje neželjenog odljeva novca iz Hrvatske i zaštita maloljetnika.

Tagovi: strane online kladionice, Hrvatska lutrija, Alen Delić
PROČITAJ I OVO
Regionalne zračne luke: Beograd u kolovozu i rujnu preskočio Zagreb i Split, fijasko Ljubljane
TRENDOVI
Regionalne zračne luke: Beograd u kolovozu i rujnu preskočio Zagreb i Split, fijasko Ljubljane
ANALIZA - Iako je kolovoz izgledao optimistično i stvarao je nadu da sve kreće bitno nabolje, rujan je diljem Europe, pa i svijeta, te u našoj regiji donio hladan tuš.
Srpski penzioner u globalnom skandalu pranja novca
PRANJE NOVCA
Srpski penzioner u globalnom skandalu pranja novca
BEOGRAD - Vlasnik firme koja je, prema istrazi estonske policije, oprala dva miliona dolara kroz ogranak „Danske“ banke u Estoniji je srpski državljanin Živojin Nikolić iz Smedereva, otkriva KRIK u okviru globalnog novinarskog projekta „Fincen dosijei“.
Lufthansa će od listopada putnicima nuditi brze testove na koronavirus
TESTOVI
Lufthansa će od listopada putnicima nuditi brze testove na koronavirus
BERLIN - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa planira od listopada putnicima nuditi brze testove na COVID-19 a razmatra i mogućnost otvaranja testnih centara u zračnim lukama u SAD-u i Kanadi.
BASF pokrenuo program financiranja startup ideja iz Hrvatske i regije
PROGRAM
BASF pokrenuo program financiranja startup ideja iz Hrvatske i regije
ZAGREB - Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća njemačka kemijska kompanija BASF raspisuje regionalni natječaj za investiranje u domaću startup scenu, s posebnim naglaskom na one startupove čija rješenja pridonose održivu razvoju.
Amazinga otvorila vlastiti restoran
INVESTICIJE
Amazinga otvorila vlastiti restoran
ZAGREB - U sklopu Amazinge, najvećeg europskog family entertainment centra, odnedavno posluje i restoran s bogatom ponudom hrane koja, između ostalog, uključuje burgere, pizze, à la carte jela, ražanj i dnevne gablece.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE